Pressa ner arbetslösheten i ett första steg till 3 procent i Kalmar län.
Öka den statliga verksamheten med 3 procent.
Öka utbildningsutbudet med 3 + 3 procent.
Öka industriinvesteringarna med 33 procent.
Kalmar län befinner sig i en mycket svår industrikris. Eftersom länet haft en förhållandevis hög andel sysselsatta inom tillverkningsindustrin, och då denna dessutom har en låg andel FOU-verksamhet, kan det antas att utslagningen ökar de närmaste åren. I länsstyrelsens beräkningar anges att ytterligare 4 000 jobb inom industrin kommer att försvinna under 1993--1994. Därmed har Kalmar län tappat 11 000 arbetstillfällen eller en tredjedel av 1990 års industrisysselsättning under perioden 1991--1994.
För att komma till rätta med länets arbetsmarknadsstruktur måste samhällets insatser inriktas på att förbättra länets infrastruktur samt att stödja det privata näringslivets utvecklingsmöjligheter där dessa finns. I huvudsak är det investeringar av olika slag som omedelbart bör sättas in.
Ett kraftfullt investeringsprogram skulle snabbt förbättra sysselsättningen. Investeringarna måste inriktas på områden som ger länets företag och kommuner en långsiktig positiv utveckling. Järnvägar, vägar, flygplatser, mer högskoleutbildning och forskning samt FOU-projekt i näringslivet och ökad tillgång till riskvilligt kapital inom näringslivet kan ge länet den injektion som behövs för ett stadigt tillfrisknande!
Kalmar län -- porten till Östeuropa
Genom sitt läge har Kalmar län stora möjligheter att delta i uppbyggnaden av Östeuropa. Kalmar län med sin industristruktur skulle kunna medverka med tillverkning av småhus och jordbruksmaskiner, vilket både skulle ge bostäder och mat för Östeuropa och sysselsättning för svensk industri. Inom miljöområdet kan länsindustrin hjälpa till med utbyggnaden av reningsverk och sophanteringen. Biståndsmedel borde kunna användas för riktade insatser där Kalmar läns industrier medverkar. De satsningar som föreslås beträffande förbättringar av länets kommunikationer är helt avgörande för att Kalmar län skall kunna spela en viktig roll i svensk handel med Östeuropa. Länets näringsliv, kommuner, myndigheter och organisationer har ett stort intresse av att resurser sätts in strategiskt och samlat. Kan detta ske kan också de egna insatserna bli avgörande för en väl utvecklad industri i Kalmar län.
Kommunikationer
Samhället, och då i första hand staten, måste ge länet ett kraftfullt stöd genom stora infrastruktursatsningar. Detta ska ske nu! Som exempel måste alla framtagna projekt på om-
och tillbyggnader av Europa-, riks-
och länsvägar och planerade satsningar på järnvägsnätet igång! På järnvägssidan bör Stångådalsbanans och Bergabanans framtid ytterligare undersökas. Saknas medel för projektering får staten hjälpa till med pengar. Utan moderna, miljövänliga och trafiksäkra kommunikationer kan inte framtidens industri fungera. Kalmar län saknar till stora delar en infrastruktur som klarar 2000-talets krav.
Ett väl fungerande telenät är en nödvändighet för data-
och telekommunikation. Därför bör en fortsatt utbyggnad och modernisering av telenätet ske.
Industriutveckling
Små och medelstora företag måste få stöd i olika former med marknadsföring, produktutveckling samt riskvilligt kapital. Där har utvecklingsfonden en viktig roll. Detsamma gäller rådgivning till och uppföljning av nyetablerade företag och kanske än viktigare utbildning av nyetablerare.
För de små och medelstora företagens försörjning av riskkapital krävs institutioner som kan visa intresse och uthållighet. Regeringens förslag till riskkapital för småföretag kommer tyvärr inte att innebära någon förbättring. Systemet bör i stället baseras på de lokalt förankrade utvecklingsfonderna. En väl fungerande bank-
och tjänstesektor har också en viktig roll. Industriinvesteringarna per anställd i företag med mer än 20 anställda var 1990 58 400 kronor i genomsnitt i riket. Kalmar och Kronobergs län toppar bottenligan med 33 700 respektive 33 400 kronor. Industriinvesteringarna i Kalmar län måste upp till rikets genomsnitt. Förutsättningar för en utbyggnad av Mönsterås Bruk bör omgående skapas.
Utbildning och forskning
Länets utbildningsresurser är ''motorn'' i vår utvecklingsprocess. Som ett nödvändigt komplement till det som redan finns krävs kraftigt ökade utbildnings-
och forskningsinsatser. Utan kunskap -- ingen utveckling.
I Kalmar län finns en hög andel lågutbildade och den allmänna kunskapsnivån hos den vuxna befolkningen måste öka. Ett sätt att öka kunskapsnivån är att få en årskull till i utbildning, det vill säga 3 000 personer ytterligare i olika utbildningar. Därför får kommunernas ekonomi inte fortsättningsvis urholkas. Länsarbetsnämndens och AMU:s utbildningsresurser måste ökas och högskolan måste få nya pengar för utbildning och forskning.
Åtgärder
Staten och länsmyndigheterna, kommuner, organisationer och företag måste samla sig till kraftfulla insatser med syfte att finna lösningar och pröva nya vägar för att bygga Kalmar län för framtiden!
Görs inte detta kommer länet att tömmas på resurser. Människor tvingas flytta och tar med sig kunskaper, erfarenheter och sin konsumtion. Detta drabbar hela servicenäringen och kommunerna som i sin tur måste dra in på eller lägga ner sin verksamhet. Ungdomen, som är vår framtid, måste snarast kunna se att Kalmar län kan erbjuda dem och deras familjer en framtid i trygghet. Utan arbete och utbildning flyttar de till andra regioner. Det mödosamma rekonstruktionsarbetet måste starta omgående, så att hela landet kan leva, också sydöstra Sverige. Staten har ett stort regionalpolitiskt ansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utvecklingsinsatser för Kalmar län.
Stockholm den 19 januari 1993 Stig Alemyr (s) Lena Öhrsvik (s) Bengt Kronblad (s) Krister Örnfjäder (s)