Motionen delad mellan flera utskott
I denna motion tänker jag inledningsvis mycket kortfattat redovisa utvecklingen i Västmanlands län.
Befolkningsutveckling
Västmanland har alltsedan början av 1970-talet fram till slutet av 1980-talet haft en vikande befolkningsutveckling.
Stora flyttningsförluster till andra län
Västmanland har varje år sedan 1972 och hela 1980-talet förlorat invånare till andra län, d.v.s. haft ett negativt flyttningsnetto. Västmanlands län har i första hand förlorat till de mycket expansiva Stockholms- och Uppsalaregionerna. Men även flyttningsförlusterna till Västsverige är stora.
Industrisysselsättning
Västmanland är ett starkt industrialiserat län. Industrisysselsättningen har emellertid minskat kraftigt. Industrin har haft, industrin har och industrin riskerar att få ytterligare strukturproblem. Många västmanländska samhällen är fortfarande typiska bruksorter som domineras av ett eller ett fåtal företag.
Västmanland är ett län med problem, men är också ett län med goda framtidsmöjligheter.
Kommunikationer
Järnvägen: Här har hänt mycket positivt under senare tid. Bergslagspendeln har kommit i gång. Järnvägssträckningen Västerås -- Fagersta har rustats upp och moderniserats. Beslut om byggande av Mälarbanan har tagits. Upprustning pågår.
Vägar: Det är mycket betydelsefullt för en region att ha ett väl fungerande vägnät med vägar som har en jämn och för sitt ändamål lämplig standard. De senaste årens medelstilldelning till Västmanlands län har ej medgivit att angelägna projekt kunnat genomföras i den takt som varit nödvändig för regionens utveckling. I separata vägmotioner har jag framfört angelägna satsningar.
Utbildning
Högskolan Eskilstuna/Västerås är gemensam högskoleenhet för Västmanlands och Södermanlands län; två län som tillsammans har över 500.000 invånare. Tyvärr har ej hittills vid medelstilldelningen tillräcklig hänsyn tagits till att Högskolan Eskilstuna/Västerås är landets andra tvålänshögskola.
Lokalisering av statlig verksamhet
Västmanlands län har inte fått del av någon av de statliga utlokaliseringar som genomförts under 1970- och 1980- talen. Västmanland är i detta hänseende ett helt bortglömt län. Länet har inte ens fått kompensation för de nedläggningar av eller neddragningar i statliga verksamheter, som drabbat länet.
De allmänna riktlinjerna som gäller för decentralisering av statlig verksamhet innebär att man vid tillkomsten av ny statlig verksamhet eller expanderande statlig verksamhet ingående skall pröva om annan lokalisering än Stockholm är möjlig att välja.
I arbetsmarknadsutskottets betänkande AU 1987/88:13 redovisades bl.a. följande:
Utskottet uttalade i slutet av 70-talet att en ny omlokalisering av statlig förvaltning av det slag som tidigare genomförts då inte var aktuell. I stället har decentraliseringsarbetet sedan dess inriktats på två huvudvägar. Dels skall möjligheterna att omlokalisera ny eller expanderande statlig förvaltning prövas målmedvetet, dels skall en delegering av beslutsfunktioner och arbetsuppgifter från central nivå eftersträvas.
Statens institutionsstyrelse
Under höstriksdagen lade regeringen en proposition om ändrat huvudmannaskap för vissa institutioner inom ungdomsvård och missbrukarvård (prop 1992/93:61). I propositionen föreslogs att staten skulle få ett samlat huvudmannaskap för de särskilda ungdomshemmen och LVM-hemmen. En ny statlig myndighet, Statens institutionsstyrelse, föreslogs bli inrättad fr.o.m. den 1 juli 1993. Den nya myndigheten beräknades få ca 40 tjänster. Riksdagen beslöt i enlighet med propositionen, SOU 1992/93:10.
Västmanland har varit det helt bortglömda länet under 1970och 1980-talen, när det gäller lokalisering av statlig verksamhet. Det måste snabbt bli en ändring. Västerås stad bör därför bli lokaliseringsorten för den nya myndigheten, Statens institutionsstyrelse.
Bilaga: Diagram över statligt anställda inkl. affärsdrivande verk i % av total sysselsättning 1990.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av statlig verksamhet till Västmanlands län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nya myndigheten, Statens institutionsstyrelse, bör placeras i Västerås.1
Stockholm den 12 januari 1993 Birger Andersson (c) 1 Yrkande 2 hänvisas till SOU