Arbetsmarknadssituationen i norra Älvsborg är nu så allvarlig att endast mycket kraftfulla insatser kan förhindra en katastrofalt hög arbetslöshet. Statsmakterna måste genom en aktiv arbetsmarknads- och näringspolitik göra dessa insatser. Samtidigt måste alla goda krafter samverka för att motverka en ökning av den redan höga arbetslösheten.
Problemen inom bilindustrin är nationellt men har drabbat regionen hårt. Detta drabbar i sin tur Dalsland där sysselsättningen i dag till stor del utgörs av underleverantörer till bilindustrin. I Mittenälvsborg där en stor del av industrin utgörs av byggämnesindustri slår den kraftiga nedgången av byggandet hårt.
Älvsborgs län är ett län med mycket hög industrisysselsättning. När nu industrisysselsättningen minskar kraftigt främst inom bilindustrin och byggandet ger detta utslag i en mycket hög arbetslöshet.
För att komma ur denna alarmerande situation måste vi satsa på åtgärder för att öka tillväxten. Vi kan inte bara svälta oss ur denna situation om vi skall bevara det goda samhälle vi har, utan vi måste satsa på åtgärder som stimulerar till sysselsättning och får fart på hjulen igen.
Inom norra Älvsborg finns tillgångar i form av en framgångsrik industritradition och goda yrkeskunskaper.
I en ökad internationell integration utsätts Sveriges industri för skärpt konkurrens och snabbare omvandlingstryck. Det innebär att allt högre krav ställs på den svenska industrins förmåga att utveckla nya produkter och att utveckla sina länkar till marknaderna och effektivisera produktionsmetoder.
För att industrin fortsättningsvis skall välja Sverige som bas för sin verksamhet krävs att vi utvecklar våra regionala och lokala näringsmiljöer. Denna utveckling kommer att ske i konkurrens med andra ekonomiska regioner runt om i Europa och övriga världen.
Utveckling av dessa regionala och lokala näringsmiljöer måste ske med ett brett synsätt på samhällsutvecklingen. Förändringstakten inom ekonomin och människors värderingar av livsmiljön är höga. Därför är det viktigt att samhällsutvecklingen sker mot bakgrund av ett dynamiskt synsätt. För att kunna kombinera utvecklingen av goda näringsmiljöer med utvecklingen av goda livsmiljöer, krävs en bred samverkan mellan samhällets olika aktörer.
Denna samverkan bör ha sin utgångspunkt i de regionala miljöerna där den konkreta utvecklingen sker. För att åstadkomma samordning av den regionala utvecklingen och utvecklingen på nationell nivå krävs ett engagemang av de nationella aktörerna i den regionala samverkan.
Följande saker måste beaktas när åtgärder för att minska arbetslösheten ska utformas. Åtgärder som är långsiktigt inriktade för att utveckla ett brett näringsliv.
Infrastrukturen
Statsmakterna bör satsa på infrastrukturen, vilket är nödvändigt för regionens utveckling. Följande projekt ligger högt på prioriteringslistan.
Beslut om Norge--Vänerlänken. Påbörja utbyggnaden under 1993. Persontågstrafiken Göteborg--Karlstad genom Dalsland bibehålls och utvecklas genom modernare tågsätt.
Bygg riksvägarna 44 och 45 till modern standard.
Rusta upp flygplatsen i Fyrstad.
Rusta upp järnvägen mellan Herrljunga och Uddevalla.
Förbättra E 20 genom länet.
Rusta upp Dalslands dåliga vägnät som i dag är ett hinder för företags utveckling och nyetablering.
Pendeltåg Tvåstad--Göteborg.
Utbildning
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla måste ges ökade resurser och få utvecklas. Insatserna bör avse grundutbildning, fortbildning, vidareutbildning och forskning. Förutsättningar finns för en utbyggd samverkan med regionens näringsliv. Vidare bör ett distansutbildningsalternativ kunna utvecklas mellan högskolan och kommunerna i norra Dalsland.
I lågkonjunktur bör satsningar göras på utbildning. Länsarbetsnämnden bör tilldelas extra medel till denna utbildning. Dessa medel bör användas till kompetenshöjande utbildning riktad mot länets näringsliv.
Regionalt stöd
I dag ingår de tre nordligaste kommunerna i Dalsland i stödområde 2. Detta stöd är av stor betydelse för befintliga företag och för nyetableringar. Utvecklingsbidraget är särskilt viktigt för investeringar, marknadsföring m.m. Då hela norra länsdelen nu hårt drabbats av bilindustrins kris bör övervägas om inte hela norra länsdelen från Trollhättan och norrut tills vidare bör ingå i detta stödområde, för att kunna komma i åtnjutande av detta bidrag. Det skulle bidra till att främja en omstrukturering, kompetenshöjning och produktutveckling i många företag i denna region. Framför allt de underleverantörföretag till bilindustrin som i dag har svåra omställningsproblem.
Byggande
Byggbranschen befinner sig i dag i en mycket djup kris. 25 % av arbetskraften är utan arbete. Stora delar av branschen slås ut. Detta drabbar nu också den industri som är leverantörer av tjänster och produkter till byggandet.
Åtgärder måste snabbt sättas in som stimulerar till ökat byggande. Detta måste ske i en lågkonjunktur. Görs inte detta står vi, när konjunkturen vänder, med en otillräcklig byggindustri, byggkonsult- och byggmaterialindustri med ny överhettning och höga byggkostnader som följd. Byggandet är en motor i samhället då en byggnadsarbetare i arbete genererar arbete åt fem andra inom övrig industri.
Det finns ett stort dokumenterat behov av byggande och underhåll. Att ej utnyttja detta faktum är ett stort slöseri med statens finanser och ger anledning till onödigt mänskligt lidande som det innebär att vara arbetslös.
Därför bör regeringen ges i uppdrag att på olika sätt verka för att sätta fart på byggandet.
Främst behövs ett ROT-program för bostäder. Detta har regeringen redan fått i uppdrag av riksdagen att lägga fram. Det är viktigt att detta får hög prioritet. Detta bör följas av ett program för att rusta upp kommunala byggnader. Det är viktigt att regeringen snarast ombesörjer att de inneliggande ärendena på länsbostadsnämnderna som av olika skäl ej kommit i gång under 1992 nu kan byggas enligt 1992 års låneregler.
Sätt fart på infrastrukturinvesteringarna. Det är nu de skall komma till stånd när marknaden skriker efter arbete och priserna är låga.
Det offentliga byggandet är mindre känsligt för konjunktursvängningar. Här finns möjligheter att tidigarelägga projekt. Det handlar inte om att expandera utan om tidigareläggning och ersättningsinvesteringar. Vi har under 1992 vid två tillfällen fört fram mängder av exempel på sådana arbeten som är färdigprojekterade och ligger klara för igångsättning. Dessa projekt är lika aktuella nu, varför vi hänvisar till dessa motioner i detta avseende.
Småföretagen
Älvsborgs län är ett småföretagarlän. Riskvilligt kapital måste finnas för att företagen långsiktigt skall kunna utveckla nya projekt. Detta gäller speciellt mindre och medelstora företag. Behovet av riskkapital gäller även länsdelens högteknologiska industri som deltar i kapitalkrävande långsiktiga projekt. Särskilt riskkapital måste till för att stödja produktutveckling och en stabilare struktur för underleveransföretagen. Detta är av stor vikt för länsdelen. Älvsborgs län får i dag inte tilldelning av riskvilligt kapital i proportion till länets småföretagarstruktur. Detta bör snarast rättas till.
NUTEK bör ges resurser för ett ökat engagemang i länets norra del. Det gäller bl.a. det SIRU-projekt som syftar till att utveckla nya idéer, bl.a. industriell utveckling. Den socialdemokratiska regeringen tillsatte 1990 en verkstadsteknisk delegation med uppgift att stärka de svenska underleverantörernas tekniska kompetens. Den borgerliga riksdagsmajoriteten beslöt förra året att lägga ned denna delegation vilket var ett allvarligt misstag. Detta arbete med att stödja underleverantörernas utveckling måste snarast återupptas.
Kompetens- och teknikutveckling i samverkan med högskolan, näringslivet och statliga organ bör främjas. Den verkstadstekniska kompetens som finns i exempelvis bilföretagen bör utnyttjas. Teknikstugan i Alingsås är ett bra exempel för att få fler flickor att intressera sig för teknisk utbildning.
Kvinnornas situation
Den indragning av resurser från kommunerna som riksdagen tidigare beslutat om kommer att innebära att viktig service försämras. Färre anställda i kommuner och landsting leder till en kraftig ökning av arbetslösheten bland kvinnor. Det drabbar även kvinnor förutom direkt arbetslöshet att samhällets omsorg för barn, äldre och sjuka minskar. Ansvaret för dessa uppgifter överförs främst på kvinnorna.
Ett särskilt program med åtgärder riktade direkt till kvinnor är därför nödvändigt. I delar av vår valkrets är förvärvsfrekvensen bland kvinnor betydligt lägre än riksgenomsnittet. Det finns ett klart samband mellan arbetslöshetsnivån och förvärvsfrekvensen och det finns all anledning att befara att en så hög arbetslöshet inom valkretsen kommer att innebära en sänkning av kvinnors förvärvsfrekvens under lång tid. En sådan utveckling blir en tung börda att bära.
Men även bland dem som nu får gå från bilindustrin och underleverantörer är andelen kvinnor hög. Vid de satsningar som nu av arbetsmarknadsskäl sker på investeringar och utbildning är det därför viktigt att särskilt beakta de arbetslösa kvinnornas situation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsskapande åtgärder i norra Älvsborg.
Stockholm den 14 januari 1993 Ingvar Johnsson (s) Rune Evensson (s) Britt Bohlin (s) Lena Klevenås (s)