Under 1992 tilldelades folkbildningen vid två tillfällen särskilda bidrag avsedda för kurser riktade till arbetslösa. Folkbildningsrådet har gjort ett gott arbete med att fördela de extra insatserna resulterande i en fördelning till 123 folkhögskolor för 290 kurser och 5 400 arbetslösa, motsvarande 97 000 utbildningsveckor första halvåret 1993. Enligt uppgift kommer 112 av kurserna att fortsätta efter 1 juli. Dessa kurser är 30 veckor långa och har drygt 2 000 deltagare motsvarande en volym på cirka 24 000 utbildningsveckor.
Alla prognoser pekar tyvärr på att den stora arbetslösheten består. Folkhögskolorna säger sig vara beredda att fortsätta insatserna för att hjälpa upp situationen. Skolorna har ett arbetssätt och en pedagogik som visat sig fungera bra för denna typ av utbildningar.
Vi anser att riksdagen ska ta tillvara folkhögskolornas möjligheter till aktiva insatser mot arbetslösheten. Folkhögskolornas arbete skulle avsevärt underlättas om skolorna fick bättre tid på sig att planera dessa kurser.
Enligt vår uppfattning bör riksdagen inför 1993/94 fatta beslut om att avsätta ett särskilt anslag för kurser för arbetsmarknadsanpassad utbildning vid folkhögskolor, ett anslag som bör fördelas av Folkbildningsrådet som i sin tur får i uppgift att redovisa och utvärdera resultaten. Regeringen bör därför under våren återkomma till riksdagen med ett sådant förslag.
Det har också visat sig att många som går på folkhögskola har svårt att finansiera sina studier, främst gäller det de arbetslösa. Regeringen har genom en förändring av förordningen om arbetslöshetsförsäkring (SFS 1992:1334) skrivit att en person under vissa villkor kan få studera på deltid med bibehållen A-kasseersättning. I praktiken har det visat sig att ett enskilt ämne går bra att läsa på t ex KomVux med bibehållen A-kasseersättning. Den som däremot går en planlagd folkhögskolekurs på deltid får inte ersättning, trots att en sådan kurs ger en bred kompetens och behörighet i flera ämnen.
Vi anser att regeringen bör se över detta förhållande, i all synnerhet med den situation som råder på arbetsmarknaden. Ersättningen bör enligt vår mening även gälla heltidsstudier. Förutsättningarna ska givetvis vara att den arbetslöse står till arbetsmarknadens förfogande och håller kontakt med arbetsförmedlingen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilt anslag för kurser vid folkhögskola för arbetsmarknadsanpassad utbildning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om A-kasseersättning för studier vid folkhögskola.
Stockholm den 26 januari 1993 Stina Gustavsson (c) Birger Andersson (c)