Enligt uppgift från AMS försäkringsenhet tog det 2--4 veckor år 1992 att handlägga ett KAS-ärende. Den genomsnittliga tidsåtgången skiljer sig åt i olika KAS- regioner. Handläggning av ett besvärsärende i en KAS- region tar också normalt 2--4 veckor. Under senare tid torde handläggningstiderna ha ökat.
KAS-administrationen sköts av fyra regionkontor: östra, västra, södra och norra. Östra och västra regionerna, med regionkontor hos länsarbetsnämnderna i Visby respektive Borås, har haft en mycket stor ärendeökning under de senaste två åren. Östra regionen innefattar bl.a. Stockholmsområdet, västra innefattar Göteborg.
När regiondelningen tillskapades år 1989 räknade man för östra regionen med 9 000 KAS-ärenden per år. Budgetåret 1990/91 var antalet 15 000 och för budgetåret 91/92 är man uppe i 34 000 ärenden. Antalet har ökat ytterligare under senare tid.
Den kraftiga tillströmningen av ärenden har gjort att handläggningstiderna under en period uppgick till flera månader i främst östra regionen, men även västra regionen har haft långa handläggningstider till följd av ärendetillströmningen. I den södra och norra regionen har väntetiderna inte varit lika långa.
Ny personal har dock anställts och utbildats vilket nu enligt uppgift från AMS lett till att väntetiderna innan man får beslut i ett KAS-ärende skall uppgå till högst fyra veckor (västra regionen). I övriga regioner skall handläggningstiden vara högst tre veckor. Under vissa tider har fristen uppgått till 5--6 veckor.
Den typ av ärenden som är mest komplicerad och därmed har längsta handläggningstiderna avser företagare. Det kan exempelvis vara svårt att fastställa om/när verksamheten i ett företag upphört.
Enligt KAS-regionernas statistik för år 1991 uppgick antalet KAS-ärenden i landet till totalt 123 466 varav 14 765 avslogs i regionerna. Bland dessa fanns ett stort antal företagsärenden.
I februari 1992 uppgick antalet KAS-ärenden i landet till 13 300 varav 1 663 avslogs. Dessa antal torde under senare tid ha ökat avsevärt.
Som framgår ovan har ytterligare personal rekryterats och utbildats för KAS-administration men handläggningstiderna är fortfarande alltför långa. De långa handläggningstiderna, som är en stor olägenhet för sökandena, måste förenklas och påskyndas.
Under våren 1992 startades en försöksverksamhet som syftar till att så snabbt som möjligt via dator överföra information mellan arbetsförmedling, KAS-register och försäkringskassa.
Det gäller exempelvis att få väl fungerande rutiner för anmälan, avanmälan och utbetalning. Det är viktigt att utvärderingen redovisas av försöksverksamheten samt att snabbt förbättringar vidtas som angetts ovan.
Många klagomål går direkt till den länsarbetsnämnd som är ansvarig för KAS-administrationen. Ganska många personer vänder sig med klagomål till AMS generaldirektör. Då får AMS försäkringsenhet ta reda på fakta i ärendet och lämna underlag för generaldirektörens svar.
Särskilt allvarligt är att en mycket stor del arbetslösa i storstadsregionerna, särskilt i Stockholmsområdet, saknar såväl arbetslöshetskasseersättning som KAS. Det rör sig för Stockholms del om ca 30 %. Det är nödvändigt att förbättra möjligheterna till inträde i arbetslöshetskassan och att få KAS.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder bör vidtas för att förbättra möjligheterna att erhålla KAS,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att handläggningsrutinerna bör förenklas och påskyndas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att information om och hjälp med klagomål bör förbättras,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskilda insatser bör sättas in i Stockholmsregionen och andra storstadsområden.
Stockholm den 26 januari 1993 Hans Göran Franck (s)