Den moderna yrkesutbildningen för byggnadsarbetare inom gymnasieskolans ram är väl avpassad att ge ungdomarna en god yrkeskunskap. Men för att bli en skicklig hantverkare räcker det inte med enbart denna utbildning utan det krävs i första hand omfattande praktisk erfarenhet. Trots stor praktisk erfarenhet kan det många gånger föreligga ett behov hos en byggnadsarbetare att vidareutbilda sig för att bli en skicklig hantverkare.
Enligt Byggnadsarbetareförbundets statistik var arbetslösheten bland byggnadsarbetare 25,4 % i mitten av januari 1993. Alla prognoser visar på en ytterligare försämrad situation framöver. Andra halvåret 1993 beräknas arbetslösheten vara 35--40 % och i vissa län uppemot 75 %. Orsakerna är många: lågkonjunkturen, infrastruktursatsningarna som inte kommit igång och försämringarna i bostadsfinansieringsreglerna. Vi närmar oss en näst intill total utslagning av byggarbetskåren som om den får fortsätta kommer att skapa nya kapacitetsproblem när den ekonomiska konjunkturen vänder. Alla tänkbara medel måste därför sättas in i syfte att behålla den yrkesskickliga byggarbetarkår vi har i Sverige.
Byggnadsbranschen är vanligen mycket utsatt för konjunkturväxlingar, och en betydande arbetslöshet kan stundom förekomma där. Denna arbetslöshetsperiod bör hos den enskilde kunna utnyttjas för vidareutbildning. Vi finner det därför mycket angeläget att sysselsättningsstödet för arbetslösa byggnadsarbetare i första hand avser vidareutbildning till skickliga hantverkare.
Ett högst lämpligt område för sådan vidareutbildning utgör de kulturella byggnaderna. Tillgången på medel för att hålla kulturminnesmärkta byggnader är mycket begränsad. Underhåll av sådana byggnader är till sin typ rent hantverksmässigt och de utgör därför goda utbildningsobjekt.
Parterna på byggarbetsmarknaden samarbetar i länsvisa yrkesråd kring inriktningen på utbildningen och för en dialog med resp. länsarbetsnämnd. Erfarenheterna är att denna typ av utbildning ofta prioriteras bort då det råder generell brist på medel för arbetsmarknadsutbildning. Likaså är erfarenheten att det finns väldigt gott om lämpliga objekt men få blir realiserade på grund av medelsbrist. Det är alltså inte brist på intresse från länsarbetsnämnderna eller brist på lämpliga objekt -- det är medel som saknas för att använda denna tid av exceptionellt hög byggarbetslöshet till att renovera och restaurera våra kulturbyggnader.
Vi är medvetna om att det är arbetsmarknadsverkets uppgift att med utgångspunkt från de övergripande mål och riktlinjer som regering och riksdag fastställer bestämma vilka utbildningar som bör anordnas. Men byggnadsarbetarkåren är i en sådan besvärlig situation att riksdag och regering måste ta initiativ och anslå medel för upprustning av kulturbyggnader i syfte att utbilda byggnadsarbetare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel och åtgärder för vidareutbildning av arbetslösa byggnadsarbetare till skickliga hantverkare.
Stockholm den 26 januari 1993 Kaj Larsson (s) Börje Nilsson (s) Maja Bäckström (s)