1. Inledning och sammanfattning
Socialdemokraterna presenterar med denna motion en handlingsplan för att först förhindra att fler jobb försvinner, därefter stegvis öka sysselsättningen fram till 1996 och pressa ned arbetslösheten mot 3 %. Vi vill ta till vara den produktionskapacitet som finns och människors vilja till arbete och utbildning. Passiva kontantstöd skall användas för viktiga investeringar. I stället för att öka skillnader mellan människor skall de ges ökade möjligheter. På så vis skapas förutsättningar för att nå en årlig tillväxt om 3 % och bättre möjligheter att betala tillbaka statens lån.
Allt sedan den borgerliga regeringen tillträdde har vi varnat för att den förda politiken leder till massarbetslöshet. Tyvärr besannas nu våra farhågor. Mer än var tionde person är nu antingen arbetslös, i aktiva åtgärder eller undersysselsatt. Under året kommer varje vardag ytterligare 462 jobb att försvinna eller 120 000. I slutet av året kan var sjunde svensk stå utanför den ordinarie arbetsmarknaden.
Vi har sedan hösten 1991 förgäves vädjat till regeringen om att lägga fram åtgärder för att pressa ned den öppna arbetslösheten. Då var 140 000 arbetslösa. I januari 1992 ville vi satsa ca 5 miljarder kronor, utöver regeringens förslag, på att bekämpa arbetslösheten. Då var 180 000 arbetslösa. I maj 1992 lade vi fram ett konkret investeringsprogram om 40 miljarder kronor samt satsningar på utbildning. Då var 200 000 arbetslösa. I september 1992, då 220 000 var arbetslösa, vägrade de borgerliga ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet att vidta några åtgärder för att bekämpa arbetslösheten.
Men i den s.k. krisöverenskommelsen lyckades vi socialdemokrater äntligen få till stånd satsningar på arbetsmarknadspolitik, utbildning och infrastruktur. Men dessa räcker inte, eftersom satsningen bara avser perioden fram till den 1 juli 1993. Efter förra budgetpropositionen har tack vare socialdemokratin ytterligare ca 3 % av arbetskraften engagerats i aktiva åtgärder.
Nu måste alla krafter inriktas mot att bryta den dramatiska ökningen av arbetslösheten. Vi accepterar inte att Sverige lämnar den fulla sysselsättningen och blir ett land med hög permanent arbetslöshet, sänkt tillväxt, minskad framtidstro, ökade sociala klyftor och ökade skillnader mellan människor.
Vi menar att Sverige har råd att arbeta, men klarar däremot inte minskad sysselsättning och högre arbetslöshet. Därför vill vi socialdemokrater föra en möjligheternas politik. Resurserna måste vridas mot mer investeringar i form av utbildning och infrastruktur, byggande inriktas mot tillväxt, utgifter för passivt kontantstöd växlas till insatser i det reguljära utbildningssystemet. Sverige får genom bättre kommunikationer och högre utbildningsnivåer större förutsättningar att klara konkurrensen från andra länder och en utvecklad arbetsorganisation och kompetensutveckling medför en ökad produktivitet. Människor skall få ökade möjligheter.
Vår handlingsplan är långsiktig. Redan nästa budgetår innebär den följande satsningar.
Arbetsmarknadspolitik6 140 miljoner kronor ytterligare till AMS för 32 000 platser, främst utbildning och beredskapsarbeten 300 miljoner kronor till AMS för egen personal
Utbildning50 000 fler elever i ett tredje gymnasieår 10 000 fler elever till högskolan 20 000 fler elever i KOMVUX 5 000 fler elever i folkbildning
InfrastrukturVägar och järnvägar byggs för 17 miljarder kronor utöver nuvarande planer genom tidigareläggning av olika projekt. En räntekostnad uppstår om 1 miljard kronor.
Byggande300 miljoner kronor satsas på högskolebyggen 600 miljoner kronor satsas på ombyggnad av skolor 180 miljoner kronor satsas på ROT-program 135 miljoner kronor satsas på bostadsförbättring 250 miljoner kronor satsas på kultur och samlingslokaler 125 miljoner kronor satsas på kulturmiljövård
Regionalpolitik100 miljoner kronor satsas på regionalpolitik
Övrigt
Därutöver föreslår vi insatser för att öka jämställdheten i arbetslivet och förstärka kvinnornas situation förändringar av studiestöden för att stimulera utbildning i det reguljära utbildningssystemet insatser för att fortsätta förnyelsen av arbetslivet insatser för aktivare regionalpolitik en ökning av avgiften till Arbetsmarknadsfonden för att förstärka finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen.
Vi säger nej till försämringar av arbetslöshetsförsäkringen.till försämringar av beredskapsarbeten.
Med denna satsning räknar vi med att 190 000 personer skall få jobb eller utbildningsplats. Totalt kostar satsningen under nästa budgetår 14 000 miljoner kronor. Samtidigt minskar kostnaderna för Arbetsmarknadsfonden med 9 800 miljoner kronor och skatter och avgifter ökar med 2 600 miljoner kronor.
Den totala finansieringen redovisas i vår ekonomiska motion. Ett förslag till en ny näringslivspolitik finns i en motion. Mer detaljer om handlingsplanen finns också i olika utskottsmotioner.
2. Läget på arbetsmarknaden
Arbetsmarknaden möter nu den värsta påfrestningen sedan 1930-talet. Det är inte bara en ovanligt lång och djup lågkonjunktur. Det är samtidigt en kris där ekonomin måste ställas om till lägre inflation. Det är tre år utan tillväxt, vilket saknar internationell jämförelse och är något vi inte upplevt i Sverige under 1900-talet. Det är ett fundamentalt misslyckande för den ekonomiska politiken. Bruttonationalprodukten (BNP) utvecklas 10--11 % långsammare under perioden 1991--1993 än med normal tillväxt. Det motsvarar ett produktionsbortfall på ca 150 miljarder kronor eller 25 000 kr per vuxen svensk.
Bristen på tillväxt leder till att antalet jobb sjunker i rasande fart. Upp mot 400 000 arbetstillfällen beräknas med regeringens politik försvinna mellan 1990 och 1993. Det är fler än de arbetstillfällen som skapades under hela 1980-talet. Nära en femtedel av industrin har slagits ut.
En dryg procent var arbetslösa våren 1990, i år nås nivån 7 %. Ca 50 000 var i aktiva åtgärder våren 1990, i år blir det minst 200 000. Som mest fanns det 90 000 kvarstående lediga platser på arbetsförmedlingen, nu ungefär 7 000.
Denna utveckling leder till ett antal mycket allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser. Färre sysselsatta innebär minskade inkomster och högre utgifter för staten. Därmed stiger också budgetunderskottet och staten måste låna till konsumtion. En starkt ökad arbetslöshet riskerar enligt internationella erfarenheter att leda till en hög permanent arbetslöshet. Därmed ökar också riskerna för att inflationen på nytt skall ta fart. Arbetsmarknadspolitiken överlastas, blir för passiv och bidrar inte tillräckligt till ökad produktivitet.
Att samhällets kostnader ökar när sysselsättningen minskar beror på två orsaker. Lägre sysselsättning minskar underlaget för skatteintäkter. Samtidigt ökar statens kostnader för arbetslöshetsförsäkringen och aktiva åtgärder.
Mellan 1990 och 1993 beräknas sysselsättningen minska med upp mot 400 000 personer. Det innebär att 400 000 personer lämnar sin plats under strecket i ''bråket'' nedan och många blir i stället helt ofrivilligt en utgift för stat och kommun. År 1990 var det 2,25 försörjare per försörjd. År 1993 sjunker detta tal till 1,75. Denna rörelse från försörjande till försörjda måste vändas och fler med arbete bidra till att finansiera de offentliga utgifterna.
Sysselsättning och försörjningsbörda
1990 1993 Ej aktiv befolkning 2 000 000 2 350 000
Sysselsatta 4 550 000 4 150 000
Enligt regeringens beräkningar kan minskningen i sysselsättningen och ökningen av arbetslösheten förklara upp mot 100 miljarder kronor av statens budgetunderskott. Detta beror således till större delen på att vi arbetar för litet och till mindre del på att vi i Sverige lever över våra gemensamma tillgångar. Men ökad tillväxt räcker inte för att minska budgetunderskottet. Det är inte ens tillräckligt att arbetslösheten minskar, om samtidigt förvärvsfrekvensen avtar. Helst skall tillväxten öka och arbetslösheten minska, samtidigt som vi behåller en hög förvärvsfrekvens.
De sociala kostnaderna av ökad arbetslöshet är betydande. Inte minst i storstäderna uppstår ungdomsproblem med drogmissbruk, brottslighet och en ungdomskultur som präglas av arbetslöshet och bidragsberoende.
Uppgiften är följande. Vid ingången av 1993 är omkring 12 % av arbetskraften öppet arbetslös, i konjunkturberoende åtgärder eller latent arbetssökande. I slutet av året kan närmare 15 % av arbetskraften stå utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Behovet är en ökning av sysselsättningen med 9--10 % eller omkring 400 000 personer. Med den handlingsplan vi lägger är det möjligt och rimligt att 1996 nå ned mot 3 % öppen arbetslöshet.
3. Regeringens politik
Vi har gång på gång varnat regeringen för att den förda politiken skulle leda till den katastrofala situation som nu råder på arbetsmarknaden. Men tyvärr har regeringen inte lyssnat, utan fortsatt sin politik som hela tiden förvärrat situationen. År 1991 var arbetslösheten 2,7 % i genomsnitt. I budgetpropositionen 1992 var regeringens prognos att arbetslösheten 1993 skulle bli 4,5 %. Men regeringens prognos för arbetslösheten 1993 uppnåddes redan under försommaren 1992. Nu säger regeringen att arbetslösheten 1993 kommer att bli 6,2 %.
Men tyvärr är risken betydande att regeringen åter underskattar arbetslöshetens utveckling som en följd av den förda politiken. Med ledning av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) kan man dra slutsaten att den öppna arbetslösheten passerar 6 % redan under början av året. Under året räknar regeringen med att 120 000 jobb försvinner. Trots detta räknar regeringen med en arbetslöshet i år på 6,2 %. Enligt AMS är dessa siffror redan passerade. För riksdagens beslut är det djupt allvarligt att regeringens propositioner inte utgör en betryggande grund för beslutsfattandet. Det rubbar medborgarnas tilltro till demokratins institutioner. Till detta skall läggas bristen på uppgifter i budgeten när det gäller arbetsmarknadspolitikens innehåll.
På mindre än en sida i Arbetsmarknadsdepartementets bilaga anges att 28,4 miljarder kronor skall fördelas på sex olika områden och sammanlagt omfatta 268 000 personer. Det finns exempelvis inte några redovisningar av avvägning mellan olika insatser, kostnader i relation till kvalitet, utbildningens innehåll, fördelningen mellan upphandlad och reguljär utbildning eller några ekonomiska kalkyler som ger underlag för att bedöma effekten av de insatta åtgärderna. Inte heller görs en rimlig analys av underskottets utveckling i Arbetsmarknadsfonden och hur det kan motverkas. Regeringen har inget grepp om arbetsmarknadspolitikens kostnader eller konsekvenserna för budgeten av den minskade sysselsättningen.
Enligt vår uppfattning är regeringens förslag så illa underbyggda, att riksdagen får svårt att göra en tillräckligt seriös prövning av insatserna inom arbetsmarknadspolitiken.
Förslagen nu
Trots att 150 000 jobb enligt regeringen kommer att försvinna i år och nästa år, sker ingen som helst satsning för att bekämpa arbetslösheten. AMS får inga ytterligare medel jämfört med innevarande budgetår, inte heller sker någon ny satsning inom andra politikområden.
Regeringen verkar utgå ifrån, att arbetslösheten kommer att minska och sysselsättningen öka på samma sätt som skedde efter 1982 års devalvering. Men det är en lång väg till full sysselsättning. Även om industrins konkurrenskraft förbättrats avsevärt, räcker det långtifrån för att klara 1990-talets sysselsättningsbehov. År 1983 var arbetskraftsreserven 100 000, nu är den 400 000--500 000. Då var den reala räntan låg, nu är den hög. Då var världskonjunkturen god, nu växer den svagt. Då började den offentliga sektorn expandera. Nu befinner sig den offentliga sektorn mitt inne i en kraftfull neddragning av sysselsättningen, som beräknas fortsätta i flera år. Då hade hushåll och företag inte förlorat en stor del av sitt förmögenhetsvärde till följd av fallande inflation och hög ränta. I ett avseende är situationen dock likartad. Då som nu har staten ett stort budgetunderskott. u1,3o1,1
Diagram sysselsättningen e
Regeringen hävdar i budgeten att den håller fast vid arbetslinjen. Men i praktiken har regeringen lämnat den aktiva arbetsmarknadspolitiken och arbetslinjen har upphört. Trots att arbetslösheten enligt regeringen ökar med över 30 % anslås inga nya medel till aktiva insatser. Det innebär att kontantersättningen nästa budgetår klart kommer att dominera arbetsmarknadspolitiken.
Regeringens huvudsakliga förslag inom arbetsmarknadspolitiken är att spara 6,8 miljarder kronor genom att sänka ersättningsnivån från 90 % till 80 % i arbetslöshetsförsäkringen, införa fem karensdagar och sänka det högsta ersättningsbeloppet till 1992 års nivå. Vidare får de som har beredskapsarbete bara arbeta 90 % av tiden.
Det är i stället en helt ny arbetsmarknadspolitik regeringen föreslår. Den skall göra det ''privatekonomiskt lönsamt att acceptera ett marknadsmässsigt arbete'' till en väsentligt lägre betalning. Att med ökade ekonomiska skillnader bromsa arbetslösheten har dock inte lyckats i övriga Europa under de senaste decennierna.
Regeringen hävdar i budgetpropositionen att den i statsbudgeten sparar 6 800 miljoner kronor på dessa försämringar. Men budgeteffekten är i själva verket lika med noll. Av beloppet belöper 5 400 miljoner kronor på Arbetsmarknadsfonden och inte på statsbudgeten. Resterande 1 400 miljoner kronor belöper på budgeten, men någon faktisk minskning har inte skett på anslaget till AMS.
Vi säger nej till regeringens förslag att försämra arbetslöshetsförsäkringen och att beredskapsarbete skall bli ett deltidsarbete.
4. Vår politik för full sysselsättning
Problemen
De allvarligaste problemen är att tillväxten minskar liksom sysselsättningen, medan arbetslösheten ökar. Nyckelorden för 1990-talet måste därför bli tillväxt och arbete. Dessa är också avgörande för att få ner budgetunderskottet.
Men den höga arbetslösheten skapar också allvarliga problem för en effektiv och aktiv arbetsmarknadspolitik. Dels blir trycket på arbetsmarknadspolitiken totalt sett för stort, dels går en för stor del av resurserna till passiva åtgärder. Resultatet är att arbetsmarknadspolitiken överlastas och att resurserna används felaktigt.
En satsning inom andra politikområden för att avlasta trycket på arbetsmarknadspolitiken är därför nödvändig. Det gäller inte minst inom utbildningsområdet.
Av 5 450 000 personer i åldern 16--64
år var 4 000 000 sysselsatta i oktober 1992. Men samtidigt var 230 000 arbetslösa. Och hela 200 000 befann sig i konjunkturberoende arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Därtill kan man räkna in en mycket stor grupp undersysselsatta.
För ungdomar är relationen mellan sysselsättning och arbetslöshet/åtgärder än mer anmärkningsvärd. Av totalt en miljon ungdomar i åldern 16--24 år var ca 480 000 sysselsatta. Men fler än 150 000 ungdomar var i oktober arbetslösa eller i åtgärder. Om tre ungdomar är sysselsatta finns alltså ytterligare en som inte kan få jobb.
Samtidigt var 280 000 ungdomar i reguljär utbildning. Det kan jämföras med ca 90 000 i arbetsmarknadspolitiska utbildningsåtgärder. Det är inte en rimlig fördelning mellan statens olika ''utbildningsinsatser''. En annan fördelning av statens insatser kommer att stimulera tillväxten.
300 000 öppet arbetslösa och omfattande subventionerade ''jobb'', typ ungdomspraktik, innebär att marknaderna allvarligt störs. Det försvårar särskilt för ungdomar att få ett arbete utan stöd från AMS.
Kostnaderna för arbetsmarknadspolitiska åtgärder är höga, inte bara totalt utan också per individ. Det är billigare med insatser i exempelvis det reguljära utbildningssystemet. Det finns också här en betydande sparmöjlighet för staten. Staten sparar mellan 35 000 och 40 000 kr för varje ungdom som får plats i gymnasieskolan i stället för att vara i ungdomspraktik. Effekterna på tillväxten och inte minst på människors möjlighet att öka sin lön är vida mer positiva i utbildningsalternativet.
Genom den ökning av det reguljära utbildningssystemet som vi föreslår, upp mot 85 000 platser, kan fler ungdomar få en bra utbildning. Det innebär samtidigt att arbetsmarknadsutbildningen avlastas. De dyrare utbildningarna inom arbetsmarknadspolitiken bör i första hand gå till dem med längre yrkeserfarenhet. I dag har kön för en sådan åtgärd ökat, men med fler ungdomar i reguljär utbildning ökar möjligheterna för dem som har längre yrkeserfarenhet att få arbetsmarknadsutbildning.
Ungdomar bör så långt som möjligt finansiera sina studier genom de vanliga studiestödssystemen. Men en sådan omläggning kräver lång tid att genomföra och styrmedlen är svåra och känsliga. Vi vill dock inleda denna utveckling.
Kontantstödet beräknas uppgå till ca 32 miljarder kronor under budgetåret 1993/94. Medlen till kontantstöden kommer från Arbetsmarknadsfonden, som nu går med ett stort underskott. Det innebär att för en av de tyngsta statliga utgiftsposterna anvisas medlen efter principen löpande räkning. Det är nödvändigt att så sker, men problemet är att de aktiva åtgärderna samtidigt ''ransoneras'' enligt sedvanlig budgetstyrning. De räcker inte till, utan kön till effektiva åtgärder är lång.
Det finns två principiellt olika vägar i sysselsättningspolitiken. De återspeglar både olika människosyn och olika produktivitetsstrategier. Vår syn är att samhällets insatser skall leda till att öka människors produktionsförmåga och om möjligt minska skillnader mellan människors förmåga att producera. Statens insatser måste därför inriktas mot att ge människor möjligheter att skaffa sig ökade kunskaper eller förnya sina kunskaper. Genom väl utbyggd barnomsorg ges småbarnsföräldrar möjlighet att arbeta, och genom fungerande kommunikationer kan man ta arbete på en vid arbetsmarknad.
Regeringens huvudstrategi är att ordna arbete åt ungdomar genom kraftiga subventioner till arbetsgivarna. Regeringens syn är också att de ekonomiska skillnaderna behöver öka. Den vill använda vad man tror är en produktiv orättvisa.
Enligt Arbetsmarknadsdepartementets undersökning är arbetsgivarna beredda att anställa över 300 000 ungdomar på dessa villkor. Antalet i ungdomspraktik var under senhösten 1992 uppe i ca 75 000. Ungdomspraktik har inte utvärderats, men rapporter från arbetsförmedlare och arbetsplatser säger att inslaget av utbildning i det närmaste är obefintligt. En utvärdering kommer att visa att regeringens åtgärder är inslag i en lågproduktivitetsstrategi. Regeringen gynnar i stor skala framväxten av sysselsättning med låga krav på effektivitet. Vår politik syftar i stället till att ge människor möjligheter att via utbildning öka produktionsförmågan och sin framtida lön.
Utöver dessa problem är det fortfarande många arbetstagare som riskerar sin hälsa i arbetet. Produktiviteten måste också höjas ute på arbetsplatserna. Förnyelsen av arbetslivet måste därför fortsätta. Riskerna är också uppenbara för att jämställdhetsarbetet avstannar.
De långsiktiga regionala effekterna i Sverige av den nuvarande situationen kommer att bli allvarliga. Därför ökar kraven på en fungerande regionalpolitik och en bättre samordnad sektorspolitik.
Vår inriktning
Staten måste ansvara för den grundläggande uppgiften att föra en ekonomisk politik så att alla får arbete. I regeringsformens l kap 2 § sägs att det åligger särskilt ''det allmänna att trygga rätten till arbete''.
Det övergripande målet för oss socialdemokrater är att återskapa den fulla sysselsättningen. Att ha ett arbete är grunden för frihet, oberoende och jämställdhet. God tillgång på lediga arbeten ger den enskilde frihet att välja arbetsuppgifter och möjlighet att balansera arbetsgivarnas makt. Full sysselsättning är en förutsättning för att finansiera statens utgifter för välfärdssystemen och för en rättvis fördelning.
Vi socialdemokrater har ambitionen att till 1996 pressa arbetslösheten ned mot 3 %. Dessutom bör andelen av den aktiva befolkningen som är i arbetskraften överstiga 80 %. (I arbetskraften inräknas inte de ungdomar som är i utbildning. Den ökade utbildning vi föreslår sänker därför andelen i arbetskraften, men det är egentligen en positiv utveckling.)
För att detta sammantaget skall vara möjligt, behövs arbeten eller utbildningsplatser för 400 000--450 000 personer. Men förutsättningarna att få 400 000 fler i arbete och utbildning är dels beroende på vilken ekonomisk politik som förs, dels på de internationella villkoren i form av världskonjunktur och EG-ländernas ekonomiska politik. Sverige kommer att tvingas till i stort sett samma inflationstakt som i de länder med vilka vi har mest ekonomiskt utbyte. Förutsättningen för att nå 3 % arbetslöshet är att inflationen i den svenska ekonomin kan bemästras.
Vi föreslår åtgärder som stärker arbetslinjen. Det gör vi genom en bred handlingsplan för sysselsättning som väver in en rad politikområden som utbildning, investeringar, byggande och kommunikationer, vilka tillsammans avlastar arbetsmarknadspolitiken. Vi föreslår också åtgärder som gör arbetsmarknadspolitiken mer effektiv.
Politikens uppgifter
För att klara uppgiften behöver Sverige en pragmatisk regering som inte är låst vid en föråldrad kartbild över verkligheten. I annat fall blir Sverige ett land med massarbetslöshet.
Vi socialdemokrater formulerar följande uppgifter för sysselsättningspolitiken under de närmaste åren.Pressa ner arbetslösheten mot 3 % (om vi kan nå under 3 % beror på benägenheten för inflation). Öka sysselsättningen. Andelen av befolkningen som är i arbetskraften bör vara över 80 %. Effektivare arbetsmarknad och lönebildning för låg inflation. Öka andelen aktiva åtgärder och växla över insatserna från passivt kontantstöd till långsiktiga produktivitetshöjande insatser som utbildning och infrastruktur. Öka produktiviteten genom att skapa det goda arbetet. Öka jämställdheten i arbetslivet. Regionalt rättvis fördelning av sysselsättningen. Utnyttja befintlig produktionskapacitet.
Ökning av pensionsåldern och kortare semester bidrar till ett ökat utbud arbetstimmar. Vi vill undvika att förvärvsfrekvensen minskar genom att fler blir förtidspensionerade och kvinnor avstår från att arbeta. Genom att minska möjligheten till förtidspension av arbetsmarknadsskäl och höja pensionsåldern har socialdemokratin tydligt markerat arbetslinjen i den ekonomiska politiken.
Slutsatsen är att förvärvsfrekvensen måste hållas hög för ekonomins och jämställdhetens skull.
Våra förslag
Det behövs nu en fundamental omläggning av sysselsättningspolitiken. Vi föreslår en omläggning i två steg. För det första måste arbetsmarknadspolitiken bli mer aktiv. Andelen aktiva insatser riskerar att sjunka under 50 %. De borde i stället öka kraftigt. För det andra måste arbetsmarknadspolitiken avlastas och arbetslösa sysselsättas genom investeringar och utbildning.
Med alla till buds stående medel måste den arbetslöshetsökning stoppas som regeringen förutspår. Vi accepterar inte någon ytterligare ökning av den öppna arbetslösheten. I avvaktan på att den omläggning av sysselsättningspolitiken vi föreslår har skett, måste AMS ha mer resurser. u2,3o2,1
Diagram e
Ökade investeringar i infrastruktur och utbildning skall under 1994 och 1995 sedan avlösa en del av de arbetsmarknadspolitiska insatserna. I den ekonomiska motionen visar vi hur arbetslösheten kan begränsas till 5 % 1993 och 4 % 1994. Vår politik innebär att arbetslösheten minskar 2 procentenheter under nästa budgetår jämfört med regeringens prognos.
Ett första steg i handlingsplanen är en massiv satsning på utbildning fram till 1996. Denna satsning minskar arbetslösheten och skapar en mycket produktiv aktivitet för motsvarande ca 2 % av arbetskraften. Ett andra steg är byggande för tillväxt genom satsningar på infrastruktur och ombyggnad.
Våra förslag innebär 85 000 nya utbildningsplatser redan budgetåret 1993/94, fördelade på 50 000 i gymnasieskolan, 20 000 i kommunal vuxenutbildning, 5 000 i folkbildning samt 10 000 i högskolan. Dessutom vill vi att en kompetenssatsning för vuxna i arbetslivet skall ske.
Därtill sker en satsning på investeringar i byggen med 8 500 miljoner kronor och i infrastruktur med 17 000 miljoner kronor. Det senare är en tidigareläggning och räntekostnaden för denna uppgår till 1 000 miljoner kronor. Dessa satsningar beräknas sammanlagt sysselsätta 64 000 personer.
Inkluderas sysselsättning till följd av utbildningssatsningen är den sammanlagda sysselsättning som skapas av våra förslag 73 000. Vi har då inte räknat med så kallade multiplikativa effekter. Resurserna till AMS utökas kraftigt med 6 140 miljoner kronor, som ger ytterligare 32 000 personer möjlighet till aktiva åtgärder.
Totalt innebär detta utbildning, arbete och beredskapsarbete för 190 000 personer fler under kommande budgetår än vad regeringen föreslår.
Har vi råd med denna satsning
Som vi redovisat tidigare kostar arbetslöshet stora summor. En tumregel är att varje procent öppet arbetslösa kostar 5,5 miljarder kronor i kontantstöd och 2,0 miljarder kronor i minskade skatter och avgifter. Om en stor del av arbetskraften är sysslolös och uppbär kontant arbetsmarknadsstöd, är det ''billigt'' att investera. Staten har ändå kostnaden för de arbetslösa. Flera oberoende kalkyler visar därför att staten över budgeten behöver betala 25 % av kostnaderna för en investering, när arbetslösheten är hög.
Detta är inte någon ny upptäckt. Det insåg vi socialdemokrater redan på 1930-talet liksom några ekonomer, som Bertil Ohlin, sedermera folkpartiledare. Jämför man insikten bakom citatet av Ohlin nedan med dagens politik, så tycks kunskapsarvet förtvina alltför fort: ''Om oanvända produktionsmöjligheter tagas i anspråk, så utgöra de allmänna arbetena ett rent nettotillskott. De kosta då landet icke någonting. Ty kostnaden för en sak är de andra saker landet måste avstå från, om denna sak skall framställas.''
Kostnaden för samhället är således begränsad och resultatet av offentliga investeringar ett ''rent nettotillskott'', när resurserna inte har någon annan användning.
Att det finns lediga resurser innebär inte, att staten kan vara mindre försiktig med resursernas användning och släppa fram en budgetopportunism. Minskade resurser i samhället innebär mindre utrymme för konsumtion. Så mycket som möjligt av de resurser, som staten lånar på grund av arbetslöshet, måste bidra till att stärka ekonomins produktionsförmåga, så att förutsättningarna att betala tillbaka lånen ökar. De investeringar vi föreslår har också en betydande avkastning i form av framtida ökade inkomster för statskassan. Även om måtten är grova och inte helt jämförbara, är det viktigt att veta, att en satsning på akademisk utbildning ger en real avkastning på 7--9 % och på arbetsmarknadsutbildning över 10 %.
Risken är uppenbar att en ökad andel passivt kontantstöd leder till att staten, enligt våra beräkningar, under en 30-årsperiod till följd av lägre produktivitet förlorar 300 000 kr i skatteintäkter per person som nu är arbetslös. Satsningen på ökad högskoleutbildning kostar 380 000 kr per person, men ger 840 000 kr i extra skatteintäkter. Huvudslutsatsen är att det är lönsamt för staten att investera 300 000 kr i en arbetslös, om denne därigenom inte minskar sin framtida produktionsförmåga och har 30
år kvar i yrkeslivet. Om insatsen leder till ökad produktionsförmåga är vinsten än större.
Om arbetslösheten permanentas på en hög nivå kommer långtidsarbetslösheten att öka kraftigt. Många arbetslösa kommer då att bli utslagna från arbetsmarknaden. Kostnaden för en sådan utveckling är betydande. Om 2 % av arbetskraften slås ut, är kostnaden under tio års tid för staten 150--200 miljarder kronor genom ökade arbetslöshetskostnader och mindre skatteinkomster samt ökade ränteutgifter för underskottet i statens budget.
Inflationen
Men hur påverkar denna satsning inflationen?
Arbetslöshetens storlek och inflationen hänger ihop. Om arbetslösheten minskar ned till 1--2 % påverkar den inflationen uppåt. OECD:s bedömning är, att en arbetslöshet i Sverige på 2,5--3 % är förenlig med en konstant inflation. Inflationen är därmed en restriktion för en utveckling mot en låg arbetslöshet. Men samtidigt är en hög arbetslöshet en restriktion i kampen mot inflationen. Än så länge är arbetslösheten i Sverige av jämförelsevis kort varaktighet. Blir människor långvarigt arbetslösa vill arbetsgivarna inte anställa dem. Deras förmåga att arbeta försämras.
Utvecklingen i omvärlden pekar entydigt på, att en hög arbetslöshet lätt blir bestående. Det krävs då också en högre arbetslöshet för att balansera inflationen. Med en misslyckad sysselsättningspolitik kan det krävas 5--7 % i öppen arbetslöshet för att inte påverka inflationen uppåt. En sådan utveckling måste till varje pris förhindras.
En viktig förutsättning för en framgångsrik kamp mot inflationen är alltså att förhindra långtidsarbetslöshet.
5. Arbetsmarknadspolitik och tillväxt
Bakgrund
Som vi redovisat tidigare är regeringen helt passiv, trots den stigande arbetslösheten. Det leder till att arbetsmarknadspolitiken blir för hårt belastad och att andelen som uppbär passivt kontantstöd blir för stor.
Vår strategi
Vår stategi innebär följande.Aktiviteten inom andra områden måste öka avsevärt. Det gäller inte minst antalet platser inom det reguljära utbildningsväsendet. I nästa avsnitt redovisar vi hur detta skall gå till. Fler arbetslösa måste få plats i reguljär utbildning. Då minskar statens kostnader. Vissa förändringar bör ske av studiestöden. Färre ungdomar skall delta i arbetsmarknadsutbildning och utbildning på högskola skall inte ske som arbetsmarknadsutbildning. Mer företagsutbildning måste komma till stånd. AMS måste få mer resurser. Särskilda ansträngningar måste göras för att öka jämställdheten mellan könen. Arbetslöshetsförsäkringens finansiering måste tryggas.
Våra förslag till inriktning av arbetsmarknadspolitiken
Den gamla rationaliseringsstrategin innebar hög manuell intensitet och att arbetskraften skulle flytta från de lågproduktiva till de högproduktiva arbetsplatserna. Men de ekonomiska förutsättningarna har nu ändrats. Rörligheten mellan arbetsplatserna leder numera till måttligt ökad produktivitet.
I slutet av 1970-talet var bara hälften av de lediga jobben förenade med krav på utbildning eller erfarenhet. Hösten 1992 är det bara 13 % av jobben som saknar dessa krav. Arbetsmarknaden för korttidsutbildade har därmed minskat dramatiskt. u3,3o3,1
Diagram e
För att skapa ökad produktivitet är nu de interna arbetsmarknaderna och utveckling av arbetsuppgifterna viktigare än rörlighet mellan arbetsplatserna. Det gäller att öka förädlingsgraden i de minst utvecklade arbetsuppgifterna och tillföra dem mer kompetens och innehåll, i stället för att arbetskraften flyttar mellan arbetsuppgifter med ungefär samma förädlingsgrad. Det talar sammantaget för att öka utbildning i arbetslivet.
Slutsatsen är att arbetsmarknadspolitiken inte bara skall stödja rörligheten mellan företagen, utan nu måste den flytta in på arbetsplatsen och stödja utvecklingen av arbetsuppgifterna och de anställdas kompetens. Utbildning i alla former måste öka.
Det är också viktigt att begränsa den tid under vilken man går öppet arbetslös. Under hela den passiva tiden skall förmedlingen kunna anvisa både arbete och utbildningsplatser. Det sker i dag i för liten omfattning beroende på bristande alternativ och resurser.
Målsättningen bör vara att inga ungdomar går passivt arbetslösa mer än 100 dagar och de mer etablerade på arbetsmarknaden inte mer än 200 dagar. Men helst skall arbetsmarknadspolitiken bedrivas enligt akutprincipen, där de som behöver utbildning inte skall behöva stå i kö. En förutsättning för detta är att arbetsmarknadspolitiken avlastas genom utbildningsinsatser samt får nya resurser för aktiva åtgärder. Att korta tiden fram till utförsäkring löser inte problemet.
Det riktas ibland kritik mot att arbetslöshetsförsäkringen har en sådan ersättningsnivå, att den ger för lite drivkraft att utbilda sig eller söka arbete. Regeringen vill lösa problemet genom att sänka ersättningen för den enskilde, en orättvisans politik. Problemet är inte bristen på drivkrafter utan brist på lediga jobb, utbildningsplatser och på beredskapsarbeten.
Vi avvisar regeringens försök att försvaga den aktiva arbetsmarknadspolitiken och använda arbetslösheten som ett medel i den ekonomiska politiken.
För det kommande budgetåret bör sammanfattningsvis följande riktlinjer gälla.Arbetslinjen skall hävdas. Aktiva åtgärder såsom arbetsmarknadsutbildning och rörlighetsstimulanser skall tillgripas för sysselsättningsskapande åtgärder. Yngre arbetslösa skall om möjligt hänvisas till det reguljära utbildningssystemet. Kontantstöd skall tillgripas i sista hand. Platsförmedling skall prioriteras. Tillsättande av varje ledig plats är viktig för att tillgodose arbetsgivarens behov och förkorta arbetslöshetstiden. Vakanstiderna bör minska och arbetslöshetstiderna begränsas. Ansträngningarna för att få flyktingar och andra invandrare i arbete måste öka. Antalet arbetshandikappade som lämnar förmedlingen och arbetsmarknadsinstitut och som placeras i arbete och utbildning får inte minska jämfört med innevarande budgetår. Ungdomsarbetslösheten skall minska. Nya metoder bör prövas för att få ungdomar upp till 24 år i arbete eller utbildning. Arbetslöshetsperiodernas längd skall kortas. Långtidsarbetslösheten måste minska. Insatserna för att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden skall intensifieras.
Våra förslag rörande utbildning inom arbetsmarknadspolitikens ram
Ökning av den reguljära utbildningen
I nästa avsnitt redovisas en kraftig ökning av den reguljära utbildningen och att en del av denna ökning skall gå till arbetslösa.
Förändrade studiestöd
För att underlätta för arbetslösa att söka sig till det reguljära utbildningssystemet, måste vissa förändringar ske av studiestöden, framför allt SVUXA.
I dag kan arbetslösa få särskilt vuxenstudiestöd (SVUXA) bl.a. under förutsättning att den arbetslöse under det kalenderår studierna påbörjas fyller minst 25
år och förvärvsarbetat minst 4 kalenderår. SVUXA beviljas endast för studier på grundskole- och gymnasienivå. På gymnasienivå beviljas stöd endast för studier som beräknas pågå under högst två terminer. SVUXA uppgår till 65 % av den a-kasseersättning man är berättigad till. Resterande belopp får man låna.
Under en försöksperiod på två år bör följande förändringar göras. SVUXA skall kunna utgå för dem som påbörjar sina studier under det kalenderår man fyller 22 år. Kravet på förvärvsarbete sänks till 2 kalenderår. SVUXA skall administrativt även fortsättningsvis hanteras av CSN, men AMS skall godkänna att SVUXA kan utgå. Den som klarar åldersgränsen 25 år och minst 4 års förvärvsarbete bör under försöksperioden också kunna få studera högst två terminer vid folkhögskola eller högskola. Den arbetslöse måste således genom denna finansiering låna till en del av studierna.
Arbetsförmedlingen skall således stimulera de arbetslösa att välja utbildning och kunna hänvisa till SVUXA. Men den enskilde får ett fritt val av utbildning.
I särskilda fall bör AMS också vid varselförhandlingar med företagen kunna få hänvisa SVUXA till någon som riskerar uppsägning. Sammantaget innebär detta att arbetslinjen inom arbetsmarknadspolitiken kompletteras med en ''utbildningslinje''.
Vi räknar med att 24 000 av de nya platserna i skolsystemet skall gå till arbetslösa med SVUXA.
Särskilda gruppers behov
Den kommunala sektorn står inför omfattande minskningar av verksamheten, bl.a. till följd av regeringens indragning av statsbidrag. Detta kommer särskilt att drabba kvinnorna. Många av kvinnorna inom vård- och omsorgssektorn saknar utbildning för sitt arbete. Det finns ett stort behov av vidareutbildning och specialisering till följd av att nya vårdgrupper tillförts t.ex. inom hemtjänstens område. Inom omsorgsarbetet är också utbrändhet vanlig och vidareutveckling i arbetet är begränsad. Reglerna om utbildningsvikariat passar här väl in för att få till stånd en vidareutbildning. Dessutom bör AMS kunna använda minst 75 miljoner kronor av de otraditionella medlen för att få i gång utbildningsvikariaten. Förhandlingar bör tas upp med Landstingsförbundet och Kommunförbundet om hur denna utbildning skulle kunna läggas upp administrativt och ekonomiskt. Målsättningen bör vara att minst 10 000 personer genomgår utbildning till olika former av specialistfunktioner inom vård- och omsorgsarbetet.
Denna gång drabbar arbetslösheten också tjänstemännen hårt. Ett bra alternativ för dessa kan vara förberedelse för vidare studier på högskolor. För tjänstemän med stor yrkeserfarenhet men med otillräcklig formell utbildning bör ett så kallat ''basår'' utvecklas. Ett tekniskt basår för tekniker med inaktuella kunskaper och ett ekonomiskt basår för administrativ personal, särskilt kvinnor. Vi räknar med 2 000 utbildningsplatser i vardera kategorin. Dessa 4 000 platser ingår i satsningen på kommunal vuxenutbildning.
Inom industrin finns det många kvinnor vars yrkeserfarenheter inte tas till vara på ett riktigt sätt. Deras möjligheter skulle öka, om de får chans till en formell teknisk utbildning. Målsättningen bör vara att minst 1 000 kvinnor med 5
års yrkeserfarenhet från industrin får genomgå en ettårig teknisk utbildning. Även dessa ryms inom den utökning av KOMVUX vi föreslår.
Arbetsmarknadsutbildning
En möjligheternas politik innebär att fler arbetslösa måste få arbetsmarknadsutbildning. En sådan utbildning ger enligt en aktuell utvärdering en betydande ökning av de utbildades produktivitet och lön. Två år efter utbildningen har årsinkomsten ökat med 20 %. Arbetsmarknadspolitik är lönsamt för den enskilde långt upp i åren. Arbetsmarknadsutbildning bidrar därmed till att hela ekonomins lönenivå och produktivitet ökar. I budgetprövningen framstår arbetsmarknadsutbildning som dyr, men på några få års sikt ger den en betydande ökning av skatteintäkterna. Väntetiden till arbetsmarknadsutbildningen är nu ca 120 dagar.
I och med att fler yngre kommer att delta i den reguljära utbildningen, kan fler äldre med förlegade kunskaper komma in i arbetsmarknadsutbildning. AMS bör aktivt sträva efter att de yngre, om möjlighet finns, deltar i den reguljära utbildningen.
Arbetsmarknadsutbildning vid högskola förekommer i dag i viss mindre omfattning. Med hänsyn till de nya regler vi föreslår rörande SVUXA bör ingen högskoleutbildning alls förekomma.
Företagsutbildning
En ökning av kompetensutvecklingen ute på arbetsplatserna måste ske. I senare avsnitt föreslår vi att regeringen skall initiera förslag till åtgärder för att öka utbildningen.
Härutöver är det viktigt att förbättra AMS möjligheter att stödja företagsutbildning.
De industrianställda har nu påtagligt lägre utbildningsnivå än anställda i den övriga arbetsmarknaden. I dag kan vid utbildning inom tillverkningsindustrin AMS ge ersättning för lönekostnad med 50 kr/tim. Vi föreslår att taket för ersättning höjs till 75 kr/tim.
Våra förslag till åtgärder
Vi föreslår att AMS tilldelas 6 140 miljoner kronor mer för konjunkturberoende åtgärder än regeringen föreslagit. Det innebär jämfört med budgetpropositionen resurser för ytterligare minst 32 000 personer i aktiva åtgärder. Av dessa bör minst 10 000 personer få möjligheter till beredskapsarbete inom byggsektorn. Resterande medel bör i huvudsak gå till arbetsmarknadsutbildning. Minst 12 000 personer ytterligare bör få arbetsmarknadsutbildning. Av medlen bör 500 miljoner kronor reserveras för otraditionella insatser.
Dessutom föreslår vi att AMS får 1 000 miljoner kronor för att utge räntebidrag till Banverket och Vägverket vid tidigareläggning av investeringar.
Medlen för SVUXA ligger utanför AMS område.
Försöksverksamheten med arbetslivsutveckling måste fortsätta. Det är viktigt att positiva erfarenheter sprids över landet.
AMS behöver också nya resurser för förvaltningskostnader. Vi föreslår att AMS får behålla de 200 miljoner kronor man tillfördes genom krisöverenskommelsen. Uppräknat till helårsnivå innebär det 300 miljoner kronor.
Våra förslag för ökad jämställdhet
En strategi för ökad jämställdhet mellan könen måste utgå från att kvinnornas andel av landets arbetsinkomster bör öka och därmed också deras ekonomiska makt. En avgörande förutsättning för att nå detta är att Sverige så fort som möjligt återvänder till den fulla sysselsättningen. Det ger också förutsättningar att behålla våra offentliga välfärdssystem, som är så viktiga för kvinnors rätt till arbete. Därför är vårt handlingsprogram för ökad sysselsättning så viktigt för kvinnor.
Vi har vid upprepade tillfällen krävt att regeringen skall ge AMS i uppdrag att lägga fram en särskild strategi för kvinnorna, men regeringen har inte gjort något.
Våra mål för jämställdhetsarbetet är bl.a. följande. Att kvinnornas deltagande i arbetslivet, förvärvsfrekvensen, inte sjunker i förhållande till männens. Att kvinnors andel av utbildningsinsatser är lika stor som männens. Att kvinnornas inkomster i förhållande till männens ökar. Att fler arbetsuppgifter omvandlas till heltidsarbeten, som man kan försörja sig på.
Våra förslag i denna och andra motioner siktar mot dessa mål.
Arbetslöshetsförsäkringen
Arbetslöshetsförsäkringen finansieras via Arbetsmarknadsfonden. Den får i sin tur sina inkomster från en särskild arbetsgivaravgift, arbetsmarknadsavgiften, på lönesumman och från egenavgifter från de försäkrade. Arbetsmarknadsavgiften är för närvarande 2,12 %.
I början av innevarande budgetår fanns ett balanserat överskott i arbetsmarknadsfonden på 6 miljarder kronor. Med nuvarande höga arbetslöshet uppstår ett galopperande underskott, eftersom inkomsterna bara räcker till drygt 2 %
arbetslöshet. Underskotten täcks genom upplåning. Underskottet under innevarande budgetår beräknas av regeringen bli 13 miljarder kronor och för nästa budgetår 30 miljarder kronor. Sedan stiger det snabbt. Enligt regeringen har det ackumulerade underskottet fram till 1995 stigit till 120 miljarder kronor.
Enligt vår uppfattning är det oacceptabelt att ha ett sådant snabbt växande underskott. Det är därför i högsta grad förvånande, att regeringen saknar strategi för hur man skall komma till rätta med det. Regeringens enda förslag är att försämra ersättningen till de arbetslösa.
Arbetslöshetsförsäkringen skall ge möjlighet till omställning vid arbetslöshet. Den är inte en socialförsäkring som skall ge ett allmänt grundskydd. Arbetslöshetsförsäkringen är en del av den aktiva arbetsmarknadspolitiken och skall ge drivkrafter till arbete eller aktiva åtgärder. Därför kan vi inte acceptera, att ersättningsnivåerna sänks ned mot socialhjälpsstandard.
Förslaget om att sänka ersättningsnivån från 90 % till 80 % av tidigare lön betyder för en arbetslös, som ligger under maximal ersättningsnivå, en sänkning av ersättningen med 11,1 %. För en högre avlönad med maximal ersättning sänks ersättningen bara med 5,7 %. Till detta skall läggas fem karensdagar. Under ett år innebär det en sänkning av ersättningen för en normal inkomsttagare med ca 13 %. Den som uppbär ersättning med 130 000 kr per år eller 10 833 kr i månaden får sin ersättning sänkt med 1 408 kr i månaden och får alltså 9 425 kr i månaden. Detta är orimligt. Det kommer också att drabba lågavlönade särskilt hårt. Merparten av dessa är kvinnor.
A-kasseersättningens storlek är viktig i tre avseenden. Först reglerar den inkomsten för uppemot 300 000 arbetslösa, men också för de 10 000-tals i åtgärder, vilkas ersättning är upphängd på ersättningens nivå. Det innebär att närmare en tiondel av arbetskraften är direkt beroende av denna nivå.
I ett tredje steg får regeringens förslag om att sänka ersättningsnivån allvarliga konsekvenser för alla löntagares inkomster. Ersättningsnivån styr också den lönenivå som de flesta arbetslösa måste acceptera, när de söker ett nytt arbete. En sänkning av ersättningen med 11,1 % innebär, att en stor del av arbetskraften successivt kommer att få acceptera 1 000--2 000 kr i lägre lön per månad. Detta kommer särskilt att drabba kvinnorna på arbetsmarknaden.
Regeringens förslag innebär att de arbetslösa själva skall bära hela kostnaden för arbetslösheten. Den generella nivån för arbetslösheten kan inte påverkas av den enskilde. Fördelningen av arbetslösheten mellan individer beror på vilken utbildning man har, var man bor och hur gammal man är. Vi motsätter oss därför förslagen.
Däremot är det angeläget att uppnå en långsiktig lösning på frågan om arbetslöshetsförsäkringens finansiering. Grundläggande är då att minska den öppna arbetslösheten genom aktiva insatser av olika slag på olika politikområden.
Enda möjligheten att på sikt trygga finansieringen är att anpassa inkomsterna till utgifterna. Men då måste också försäkringen renodlas. Som det nu är finansierar inkomsterna också KAS samt vissa aktiva åtgärder, som t.ex. utbildningsbidrag. Enligt vår uppfattning skall inkomsterna bara finansiera kontantstöden. Räcker inte inkomsterna till, måste de höjas. Detta måste i sådant fall ske ur det löneutrymme som finns. Det är produktionen som måste bära kostnaderna för arbetslösheten.
Mot den bakgrunden föreslår vi att arbetsmarknadsavgiften skall öka med 0,94 % till 3,06 %. Beslut bör fattas under vårriksdagen och träda i kraft den 1 januari 1994. Denna ökning av arbetsmarknadsavgiften innebär visst ianspråktagande av utrymmet för löneökningar.
För att trygga finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen är det enligt vår mening nödvändigt att senare överväga en ytterligare höjning av arbetsmarknadsavgiften. Men en närmare analys av utvecklingen av Arbetsmarknadsfondens inkomster och utgifter krävs, innan ett sådant beslut kan fattas. Regeringen bör få i uppdrag att återkomma till riksdagen med en sådan analys och förslag till lösning på fondens finansieringsbehov.
Denna ökning av arbetsmarknadsavgiften innebär en förstärkning av den offentliga sektorns inkomster med netto 4 000 miljoner kronor.
I krisöverenskommelsen kom vi socialdemokrater överens med regeringen om att arbetslöshetsförsäkringen inte skall förstatligas. Det skedde enligt vår uppfattning mot bakgrund av en ömsesidig önskan att slå vakt om försäkringen som en integrerad del av den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Det är en försäkring som både finansiellt och organisatoriskt måste behandlas självständigt och där nuvarande organisation har fungerat bra. Frågan om försäkringens omfattning bestäms i första hand av arbetsvillkoret i försäkringen, inte av om försäkringen är obligatorisk eller ej.
En fråga som måste lösas är de deltidsarbetslösas situation. Tusentals deltidsarbetslösa, de flesta kvinnor, står inför det omöjliga valet att antingen säga upp sig helt från sin anställning och stämpla på heltid eller försöka leva på en alltför låg inkomst.
Vi anser därför att begränsningen för deltidsarbetslösa att stämpla i 150 dagar skall tas bort. Den är också en indirekt diskriminering av kvinnor och strider därför mot EG:s regler om förbud för diskriminering på grund av kön. Förändringen kan ske genom ett regeringsbeslut.
En politik för sunda statsfinanser
För närvarande sker en dramatisk försämring av statens finanser. Ett stort budgetunderskott undergräver möjligheterna för tillväxt och sysselsättning samt utgör ett hot mot välfärden. Det är nödvändigt att sanera finanserna.
Vi socialdemokrater är beredda att medverka till utgiftsminskningar på sammanlagt 11,9 miljarder kronor för budgetåret 1993/94, dvs. samma omfattning som regeringen föreslagit. Vi föreslår att riksdagen skall ge regeringen i uppdrag att utarbeta ett samlat, långsiktigt och hållbart program för besparing och förstärkta statsfinanser. I detta samlade program skall åtgärder för budgetåret 1993/94 fogas in på samhällsekonomiskt riktigt sätt.
Ett beslut om ett långsiktigt program för sunda statsfinanser skall enligt vår mening fattas av riksdagen under våren tillsammans med ett program för arbete, utbildning och tillväxt som redovisats i våra motioner. Det besparingsprogram regeringen föreslagit i proposition 1992/93:100 kan vi inte acceptera i nuvarande utformning.
6. Utbildning för tillväxt
Bakgrund
Vid en internationell jämförelse har vi inte en så hög utbildningsnivå i Sverige som många tror. I flera viktiga konkurrentländer är 10 % fler av en ålderskull behöriga att gå vidare till högre teoretisk utbildning och 5--10 % fler går i akademisk utbildning. En kraftfull satsning på utbildning måste ske från gymnasieutbildning till högskola, från kompetensutveckling på arbetsplatsen till arbetsmarknadsutbildning. Det är en förutsättning för ökad tillväxt i framtiden.
Regeringens föreställning är att det är för små inkomstskillnader och drivkrafter att studera i Sverige. Vi menar att problemet är bristen på utbildningsplatser. Till högskolan söker många fler än det finns platser. Även till gymnasieskolan finns det fler sökande än antalet platser. Drivkraften att studera har ökat. Avkastningen av längre traditionell akademisk utbildning har efter skattereformen stigit. Fler arbetslösa innebär också att fler vill studera för att öka sin möjlighet att få arbete. Ett land med höga sysselsättningsambitioner och med en stor andel av den äldre befolkningen i arbetskraften har stora behov av vuxenutbildning.
Vår strategi
Vissa hävdar att det inte går att bygga ut utbildningen snabbt utan att förlora i kvalitet. Men mellan åren 1977 och 1986 ökade högskoleutbildningen i t.ex. Västtyskland med drygt 40 %. För EG:s tolv medlemsländer var den genomsnittliga ökningen 30 %. Nu skall Sverige genomföra en snabbare utbyggnad.
Redan nästa budgetår vill vi göra följande satsning. 50 000 deltar i ett tredje gymnasieår 20 000 går på KOMVUX 10 000 läser vid högskolan 5 000 deltar i folkbildningen
Totalt kostar vår satsning inom det reguljära utbildningssystemet under nästa budgetår 5 090 miljoner kronor.
50 000 ungdomar måste erbjudas ''det tredje gymnasieåret''
Den angelägna reformeringen av gymnasieskolan har genom tillkomsten av den borgerliga regeringen försenats med ett år.
Därigenom kommer ytterligare en hel årskull av studerande på de yrkesinriktade utbildningarna att gå miste om ''det tredje året''. Det är nu viktigt att så många kommuner som möjligt redan till höstterminen 1993 kan erbjuda sina ungdomar de treåriga programmen inom de i första hand yrkesförberedande inriktningarna. Det är vidare betydelsefullt att målmedvetna åtgärder vidtas för att försöka förmå hela årskullen att fortsätta i gymnasieskolan.
Efter vårterminen 1993 kommer ca 42 000 studerande ut från tvåårig gymnasieutbildning, 35 000 från yrkesinriktad och 7 000 från studieförberedande linjer. Majoriteten av dem riskerar att gå direkt ut i arbetslöshet. Dessa bör erbjudas ''det tredje gymnasieåret''. Erfarenheten talar för att ca 25 000 av dessa ungdomar skulle vilja detta.
I november 1992 var 55 000 ungdomar i åldern 16--24 arbetslösa, 74 000 var sysselsatta i ungdomspraktik. Vid ingången av nästa budgetår har de senare slutfört sin ungdomspraktik och riskerar att på nytt kastas ut i arbetslöshet. Vi bedömer att minst 25 000 ur gruppen 18--24 år med enbart tvåårig gymnasieutbildning skulle acceptera erbjudandet om ett tredje år.
Kommunerna bör därför ges möjlighet att erbjuda minst 50 000 platser i form av ''det tredje gymnasieåret''. Med tanke på kommunernas ekonomiska situation bör bidraget vara 30 000 per studerande. Det bör överlåtas åt den enskilda kommunen att avgöra om ''det tredje gymnasieåret'' skall förläggas till gymnasieskolan eller vuxenutbildningsenheten. För dessa utbildningsinsatser föreslår vi att 1 500 miljoner kronor anslås. Medel får sökas hos Skolverket.
Den kommunala vuxenutbildningen måste stärkas
Kommunal vuxenutbildning har en mycket betydelsefull roll för att förverkliga idéerna om livslångt lärande och ger stora bidrag i arbetet för att åstadkomma en generell kompetenshöjning av arbetskraften. KOMVUX är särskilt viktigt för kvinnor och invandrare. Köerna till KOMVUX är i de flesta kommuner långa. Den ökning om 20 000 platser som vi nu föreslår bör reserveras för elever från arbetskraften, helst arbetslösa.
Vi föreslår därför att KOMVUX tillförs ytterligare 600 miljoner kronor. Kommunerna får ansöka hos Skolverket och en förutsättning för att ansökan skall kunna beviljas är att kommunen ökar platserna utöver nuvarande nivå.
Högskolans dimensionering måste öka ytterligare
Högskolans expansion inleddes efter beslut i riksdagen våren 1991. Då hade den statliga högskolan ca 140 000 årsstudieplatser. Innevarande budgetår har antalet ökat till ca 160 000 årsstudieplatser.
Genom redan fattade beslut kommer den statliga högskolan att öka med ca 10 000 till ca 170 000 årsstudieplatser budgetåret 1993/94, budgetåret 1995/96 och 1996/97 till nära 180 000.
Den svenska högskolan bör expandera utöver vad som redan beslutats. Det är realistiskt och nödvändigt att öka planeringsramen för högskolan redan från hösten 1993 med ytterligare 10 000 årsstudieplatser. Dessa tillkommande utbildningar beräknas ha en genomsnittlig längd av tre år. Detta innebär att den statliga högskolan läsåret 1995/96 kommer att ha nära 210 000 årsstudieplatser, dvs. ca 50 000 fler än innevarande läsår. Vi förutser självfallet att detta kommer att innebära en stor anspänning för högskolans organisation, dess lärare och studenter, men att det skall vara möjligt. Därför är det viktigt att planeringen startar tidigt under våren.
Den satsning på ungdomsutbildning som vi föreslår missgynnar inte de äldre i arbetslivet. Alla måste inte sätta sig på skolbänken. Tidigare har det varit vanligt att pensionera de äldre för att lämna plats för yngre i arbetslivet. Om unga får utbilda sig lämnar de större utrymme för andra att arbeta.
Folkbildning en viktig utbildningsform
Folkhögskolornas och studieförbundens förmåga att med kort varsel planera och genomföra kompetensinriktade utbildningar för arbetslösa har dokumenterats. Utbildningen sker i första hand på baskunskapsområdet upp till grundskolekompetens, t.ex. inom ABF-skolan. Folkbildningens metoder och arbetssätt har visat sig vara särskilt effektiva när det gäller att engagera arbetslösa för studier.
200 miljoner kronor bör anslås för utbildning av arbetslösa ungdomar och vuxna. Detta skulle räcka till motsvarande minst 5 000--6 000 heltidsstuderande.
Mer resurser till studiestöd
Studiesatsningen kräver också mer resurser till studiestöd. Vi har i föregående avsnitt redovisat vissa förändringar av SVUXA. Vi räknar med att studiestöden måste öka med 2 430 miljoner kronor.
Distansutbildning
Distansutbildningen har haft en blygsam omfattning i Sverige. Distansutbildningen har med de nya tekniska metoder som utvecklats en mycket stor potential för utveckling av arbetskraftens kompetens. Det behövs inrättas en pedagogisk utvecklingsenhet för distansutbildning/vuxenutbildning som utvecklar, utvärderar och sprider effektiva metoder för den distansutbildning som redan bedrivs. Vi föreslår att 10 miljoner kronor avsätts för att utveckla en sådan utvecklingsenhet.
7. Infrastruktur för tillväxt
Vår strategi
Goda kommunikationer är ett väsentligt inslag i välfärden. Kommunikationer behövs för att näringslivets transporter skall fungera effektivt. Produktiviteten ökar om löntagarna kan få en större geografisk arbetsmarknad och använda mindre tid för att komma till och från jobbet.
Staten lånar nu miljarder för att betala kontantstöd till de arbetslösa. Vi föreslår att en del av dessa medel växlas över till investeringar i infrastrukturen. Det är bättre att låna till produktiva investeringar än till konsumtion. Tidpunkten och förutsättningarna för detta är nu mycket goda. Angelägna projekt finns, liksom ledig kapacitet, såväl när det gäller arbetskraft som maskiner. I stället för att gå arbetslösa kan tiotusentals människor under de närmaste åren bygga nya vägar och järnvägar för ett närmare och effektivare Sverige.
Vi vill därför att femårsperioden 1993--1997 skall bli den tid då vi återhämtar den eftersläpning som skett i investeringar för bättre kommunikationer. Ett offensivt och genomarbetat program för underhåll och förnyelse av infrastrukturen bör utarbetas. I andra motioner ger vi en mer omfattande och långsiktig bild över kommunikationernas betydelse för tillväxten.
Järnvägar
Banverket har presenterat en lista på investeringar för minst 6 miljarder kronor som kan tidigareläggas till 1993 i förhållande till gällande planer. För att de nyinvesteringar som görs på bannätet skall ge full utdelning, måste de åtföljas av underhåll och reinvesteringar så att hela stråk kan tas i bruk. Banverkets plan för detta kan och bör snabbas upp.
Vägar
Under 1960-talet investerade Sverige drygt 1 % av BNP i vägnätet. Under 1970- och 1980-talet har andelen minskat kontinuerligt till knappt 1/2 % av BNP. Resultatet har blivit att det svenska vägnätet inte har kunnat utvecklas mot ökad framkomlighet, säkerhet och miljökrav. För att Sverige skall ta igen den eftersläpning som skett och nå en permanent investeringsnivå om 1 % av BNP, behöver väginvesteringarna öka upp mot 2 % av BNP under den närmaste 10-årsperioden.
Även Vägverket har presenterat en lista på underhålls- och utbyggnadsprojekt som kan sättas i gång snabbt. Listan upptar investeringar för 20 miljarder kronor, varav 13 miljarder kronor är investeringar för att förbättra standarden på Europavägarna. En fördel som bör tillvaratas är att underhållsarbeten är särskilt arbetskraftsintensiva och skapar därmed ett stort antal arbetstillfällen.
En slutsats av affärsverkens betydelse för sysselsättningen är att det behövs ökad styrning av deras investeringars fördelning över konjunkturen och mellan regionerna. Dessutom behövs en större projektreserv. Det är vår uppfattning att regeringen bör ha större möjlighet att styra verken samt att regeringen bör utöva ett aktivt ägaransvar.
Våra förslag
Vi föreslår att trafikverken får möjlighet att sätta i gång projekt för 17 miljarder kronor utöver gällande planer under det närmaste budgetåret. Investeringarna bör fördelas enligt följande.
Vägverket: 11 miljarder kronor budgetåret 1993/94.
Banverket: 6 miljarder kronor budgetåret 1993/94.
Investeringarna lånefinansieras och kostnaden för nästa budgetår blir räntekostnaden, 1 000 miljoner kronor. Stödet för tidigareläggningarna administreras via AMS som tillförs erforderliga medel.
8. Byggande för tillväxt
Bakgrund
Arbetslösheten inom byggsektorn är exceptionellt hög. I flera yrkesgrupper är den omkring 20 %. Arbetslösheten orsakas både av konjunkturnedgången och en långsiktig anpassning till en väsentligt lägre investeringsnivå till följd av högre ränta, lägre inflation och ändrat skattesystem. De nya prisrelationerna innebär att konsumenternas efterfrågan minskar. Konkurrensen inom byggsektorn måste vidmakthållas så att prisbildningen inom sektorn inte blir lika inflationistisk som tidigare.
Den borgerliga regeringens återkommande regelförändringar för ny- och ombyggnad har gjort att både de som bygger och de som bor har tappat förtroendet för stödformer, som kan ändra kostnadsförutsättningar på både kort och lång sikt. Det är också ytterst märkligt att regeringen mitt i en djup byggkris föreslår, att stimulanserna för reparationer och underhåll i hyres- och bostadsrättshus och möjligheterna till stöd för tillbyggnad av småhus avvecklas med omedelbar verkan. Vidare tar man bort stödet för yttre tekniskt underhåll och förbättringsåtgärder.
Riksdagen har uttalat, att regeringen för ombyggnad bemyndigas att tillämpa 1992 års regler för de ansökningar som kommit in till länsbostadsnämnderna före utgången av 1992. I så fall kommer 5 000 fler lägenheter att byggas om. Riksdagen uttalade dessutom, att regeringen snarast bör redovisa ytterligare åtgärder för att stimulera ROT-verksamheten. Tvärtemot riksdagens uppdrag föreslår regeringen närmast en avvecklingsplan för ROT-verksamheten.
Nästan en femtedel av landets invånare är 65 år och äldre. Av dessa bor 95 % i egna lägenheter. 1990-talets stora bostadsutmaning blir därför att klara de äldres behov av ett mer anpassat boende. Genom äldrevårdens omvandling i samband med den s.k. Ädelreformen behöver vidare gamla sjukhem byggas om till moderna äldrebostäder.
Inom kulturområdet finns viktigt byggande som nu kan prioriteras. Likaså borde reparations- och underhållsverksamheten inom kommunerna öka.
Våra förslag
Vi menar att ur sysselsättningssynpunkt bör följande fyra punkter vara vägledande för byggpolitiken. Byggande skall skapa arbete och utnyttja lediga resurser. Offentliga resurser bör användas effektivare och öka tillväxten. Sysselsättningen bör få en regionalt rättvis fördelning. En så stor del av produktionskapaciteten får inte slås ut, att inflationsdrivande flaskhalsar uppstår när efterfrågan åter ökar.
Mot denna bakgrund vill vi under nästa budgetår satsa 1 480 miljoner kronor, för att uppnå ett ökat byggande om 8 500 miljoner kronor. Vi räknar att detta kommer att direkt ge sysselsättning åt 12 000 byggnadsarbetare och med indirekta effekter skapa arbeten åt sammanlagt 23 000 personer.
Vi föreslår följande åtgärder.Vi föreslår att 1992 års ombyggnadsregler skall gälla för de ansökningar som inkom till länsbostadsnämnderna så sent under det året att de inte hann behandlas. Kostnaderna för subventionerna för de 5 000 tillkommande lägenheterna blir, med en ombyggnadskostnad per lägenhet på 225 000 kronor, totalt 77 miljoner kronor, varav 60 miljoner kronor under nästa budgetår.Likaså skall 1992 års ombyggnadsregler användas för ombyggnad av ytterligare ca 10 000 lägenheter för äldre. Kostnaden för subventionen blir totalt 150 miljoner kronor, varav 120 miljoner kronor under nästa budgetår.Vi vill också tillfälligt återinföra det statliga bidraget till upprustning av kommunala skolor. Kommunerna bör få 50 % bidrag för kostnader för upprustning av skolor. Vi föreslår 600 miljoner kronor, vilket leder till den dubbla investeringen. Dessutom vill vi behålla det räntestöd för bostadsförbättringsåtgärder som regeringen vill avskaffa, vilket nästa budgetår kostar 135 miljoner kr.Vi anser att 300 miljoner kronor skall avsättas för byggnation och underhåll av högskolor.En annan lämplig åtgärd för att snabbt dämpa arbetslösheten är att stimulera ROT-åtgärder inom kommunerna. Då får man också en rättvis regional fördelning av arbetena. Vi föreslår att det sker genom direkta lönesubventioner för ROT-åtgärder. Det kan ske genom att byggherren gör en upphandling på marknaden av en byggentreprenör, men att AMS anvisar arbetslösa byggnadsarbetare till projekten och subventionerar deras löner. Vi har tidigare anslagit 2 200 miljoner kronor till AMS för detta ändamål, vilket motsvarar 10 000 arbetstillfällen.En om- och tillbyggnad bör ske av idrottens anläggning på Bosön för 100 miljoner kronor.Riksantikvarieämbetets anslag för kulturmiljövård räknas upp tillfälligt med 100 miljoner kronor.Boverket har en lång kö av ansökningar som gäller ny- och ombyggnad av icke-statliga kulturbyggnader. Bidragsramen ökas med 75 miljoner kronor, vilket ger en väsentligt större total investering.Bidragsramen för samlingslokaler räknas upp med 50 miljoner kronor.Likaså bör lokalbidraget för trossamfund utanför svenska kyrkan räknas upp med 12,5 miljoner kronor.För bidragsram för konstnärlig utsmyckning i bostadsområden avsätts 15 miljoner kronor.
9. Det goda arbetet och tillväxten
Bakgrund
Vi socialdemokrater inledde under 1980-talet en offensiv för arbetslivets förnyelse. Vi menar att i takt med att jobben förbättras och blir mer innehållsrika kommer utslagningen från arbetslivet att minska och det rent mänskliga lidandet att bli mindre. Samtidigt kommer produktiviteten på arbetsplatserna att öka och konkurrenskraften att stärkas. Likaså minskar samhällets kostnader för ohälsa och utslagning.
Som en följd av denna politik har mycket positiva resultat redan uppnåtts och ett intensivt förändringsarbete pågår nu på många arbetsplatser.
Tyvärr försvåras nu denna offensiv genom den borgerliga regeringens handlande. Regeringen är uppenbarligen inte intresserad av att driva på förnyelsen. I stället ägnar man krafterna åt att försöka försvaga löntagarnas ställning, försvåra arbetsmiljöarbetet och försämra gällande ersättningar. Anställda på arbetsplatser med besvärliga arbetsmiljöproblem kommer att drabbas hårt av regeringens förslag att försämra i arbetsskadeförsäkringen.
Dessa förändringar kommer att slå speciellt hårt mot kvinnorna. Det gäller inte minst förslagen om att inte längre acceptera belastningsskador som arbetsskada. Det kommer inte bara att drabba främst kvinnorna ekonomiskt utan också allvarligt försvåra det förebyggande arbetsmiljöarbetet. En tillförlitlig rapportering av arbetsskador på arbetsplatsen är nämligen en nödvändig och grundläggande del i det förebyggande arbetet.
En fortsatt offensiv för arbetslivets förnyelse kräver enligt vår uppfattning politiska initiativ på ett antal områden, framför allt när det gäller ekonomiska styrmedel kompetensutveckling aktivt arbetsmiljöarbete arbetstider arbetsrätt.
Vår syn -- ekonomiska styrmedel
I krisöverenskommelsen med regeringen drev vi socialdemokrater igenom, att arbetsmarknadens parter på sikt skall ta över ansvaret för sjuk- och arbetsskadeförsäkringen. Detta kommer att öka trycket på arbetsgivarna att förändra arbetsorganisation och arbetsinnehåll. Enligt vår uppfattning skall man gå vidare på den vägen.
Vår syn -- kompetensutveckling
Förändringarna i arbetslivet är omfattande och leder till att kompetenskraven i arbetet långsiktigt ökar. Det är då nödvändigt att de anställdas kunskaper utvecklas i samma takt. Det sker inte i dag. Därför riskerar främst den fjärdedel av arbetskraften som är korttidsutbildad att få stora problem på den framtida arbetsmarknaden. Likaså kan senare brist på kompetent personal uppstå på den svenska arbetsmarknaden.
Kompetensutredningen och produktivitetsdelegationen visar tydligt hur viktigt det är för hela samhället, att en betydande ökning sker av kompetensutvecklingen ute på arbetsplatserna. Det är även nödvändigt att denna kopplas ihop med en förändrad arbetsorganisation, där arbete och lärande går hand i hand. Målsättningen bör vara att upp mot 2 % av arbetstiden som genomsnitt används för kompetenshöjande utbildning på arbetsplatsen.
Vi menar att det i nuvarande konjunkturläge är nödvändigt att på bred front stimulera till kompetensutveckling ute på arbetsplatserna. Dessutom är det viktigt att styra en del av den kostnadssänkning som nu skett för näringslivet mot kompetenshöjande aktiviteter.
En grundläggande förutsättning för sådana aktiviteter är att de lokala parterna gör en gemensam plan för kompetensutveckling. En sådan bör innehålla följande. En gemensam inventering/kartläggning av såväl de anställdas som företagets behov av ny kompetens på kort och längre sikt. En beskrivning skall finnas om hur arbetsorganisation och arbetsinnehåll skall förändras och hur behovet av utbildning skall tillgodoses. En plan skall finnas för vad som särskilt måste göras för att öka och tillvarata kvinnliga anställdas kompetens och vad som behövs i form av kompetensutveckling för att bryta könssegregeringen av arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Det skall framgå av planen hur olika grupper av anställda skall få del av kompetensutvecklingen.
Regeringen har trots kompetensutredningens förslag inte hunnit med några förslag till åtgärder. Riksdagen bör därför uppmana regeringen att snarast i samband med kompletteringspropositionen lämna förslag på ett hållbart och sammanhållet program för att öka kompetensutvecklingen i näringslivet.
Vår syn -- aktivt arbetsmiljöarbete
Grundläggande för förnyelsen av arbetslivet är det förebyggande arbetsmiljöarbetet, liksom en aktiv och snabb rehabilitering av dem som skadas i arbetet. På förslag av den tidigare socialdemokratiska regeringen fattade riksdagen ett flertal beslut under 1991 som väsentligt förbättrar situationen inom dessa områden. Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret att leva upp till de regler som nu gäller.
En viktig resurs för arbetsgivaren och de anställda är företagshälsovården (FHV). Det gäller inte minst de små och medelstora företagen. Bidragen till FHV har nu avvecklats. Samtidigt finns inte avtal om FHV på alla områden, exempelvis inom LO/SAF- området.
Vi föreslår därför att en lag införs, i vilken alla arbetsgivare blir skyldiga att tillhandahålla företagshälsovård. Det ligger också i linje med den skyldighet som Sverige har att uppfylla ILO-konventionen nr 161 om företagshälsovård.
Självfallet måste lagen garantera de anställda företagshälsovård av god kvalitet. Riksdagen bör slå fast följande riktlinjer för en sådan lagstiftning.Varje arbetsgivare är skyldig att tillhandahålla företagshälsovård (FHV) åt samtliga anställda. FHV är en gemensam opartisk expertresurs åt såväl arbetsgivare som företrädare för lokala fackliga organisationer, arbetsledare och anställda. Målet för FHVs verksamhet är att uppnå bästa möjliga hälsa och välbefinnande för de anställda. Däri ingår både fysisk och psykisk arbetsmiljö, liksom sociala frågor. FHV skall i första hand arbeta med förebyggande arbetsmiljöverksamhet och anpassning av arbetsförhållandena till individens förutsättningar och skall ge råd i frågor såsom teknik, arbetsorganisation och arbetsinnehåll, löneformer samt förläggning av arbetstider. FHV skall uppfylla kraven i ovan nämnda ILO- konvention.
En viktig del i arbetsmiljöarbetet är vidare att dokumentera de kostnader för den enskilde arbetsgivaren som uppstår på grund av en dålig arbetsmiljö. Dessa kostnader skall vara tydliga inte bara för den enskilda arbetsgivaren och styrelser, utan även för myndigheter och den breda allmänheten. Vi anser att lagar skall införas om s.k. personalekonomiska redovisningar i enlighet med utredningsförslag som finns.
Vår syn -- flexibla arbetstider
Traditionellt har produktionens krav fått bestämma arbetstidernas förläggning och över möjligheterna för den enskilde löntagaren att få ledigt. Vi är övertygade om att dagens produktionssystem i större utsträckning än tidigare medger en väsentligt ökad flexibilitet. Vi har också den uppfattningen att en sådan individuell flexibilitet stimulerar produktiviteten, eftersom individen får bättre möjligheter att anpassa sina arbetstider efter sitt familjeliv.
För att uppnå den nödvändiga balansen behövs enligt vår uppfattning dels nya lagregler som ger möjlighet till ökad flexibilitet och större inflytande för den enskilde, dels branschavtal som anger ramar, tar hänsyn till branschproblem och ytterligare reglerar det individuella inflytandet, dels lokala kollektivavtal samt dels ett individuellt inflytande för den enskilde i förhållande till arbetsgivaren.
Vår syn -- kvinnornas situation
Det återstår ännu mycket att göra för att förbättra kvinnornas situation på arbetsmarknaden. Alla åtgärder som redovisats tidigare kommer att ha större betydelse för kvinnor än män, eftersom kvinnorna relativt sett har en besvärligare situation.
Men det krävs, enligt vår uppfattning, mer för att förbättra kvinnornas situation.
Vi menar att löneutjämningen mellan män och kvinnor i Sverige måste fortsätta. Vi är övertygade om att en viktig förutsättning för detta är att de fackliga organisationerna fortsätter att framgångsrikt driva en solidarisk lönepolitik. Det finns de som vill att löneökningarna enbart skall fastställas ute i företagen och att arbetsgivaren skall bestämma vilka som skall ha löneökning. En lönepolitik med den inriktningen kommer utan tvekan att missgynna kvinnorna och leda till ökade löneskillnader.
Många kvinnor är deltidsarbetslösa. Det innebär att de samtidigt som de arbetar deltid hos en arbetsgivare är anmälda som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Dessa kvinnor återfinns främst inom offentlig sektor och inom handeln. Trots flera försök har arbetsmarknadens parter inte kunnat lösa frågan. Problemet har oftast sin grund i att arbetsgivaren organiserar arbetet på ett sådant sätt att en mängd olika deltidstjänster uppstår.
Så får det inte vara. Det är rimligt att dessa kvinnor får en förtursrätt till tjänster som blir lediga hos arbetsgivaren och som innehåller mer tid än den egna tjänsten.
Ett annat problem som också oftast drabbar kvinnor är förläggningen av föräldraledighet, när man vill minska sin dagliga arbetstid. Som det nu är bestämmer arbetsgivaren ensidigt när under dagen som ledigheten skall tas ut. Vi menar att regeln i 8 § andra stycket föräldraledighetslagen ändras så att föräldern själv får bestämma när under dagen ledigheten skall tas ut. Undantag gäller dock om ledigheten skulle medföra allvarliga men för produktionen. Vid tvist gäller 34 § medbestämmandelagen.
Det är vidare nödvändigt att ett intensifierat aktivt jämställdhetsarbete sker ute på arbetsplatserna. I de flesta fall bygger detta arbete på avtal. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att ett sådant jämställdhetsarbete kommer till stånd. Arbetsgivaren måste aktivt verka för bl.a. följande.Förbättra kvinnornas arbetssituation. Är t.ex. kvinnornas andel av de mer kvalificerade jobben lika stor som männens? Hur är fördelningen mellan könen av arbetsskador och arbetssjukdomar? Vilka speciella insatser kan göras för att förbättra kvinnornas möjligheter att få mer innehållsrika och kvalificerade jobb? Fler kvinnor måste bli chefer och kvinnornas befordringsmöjligheter stärkas. Sned könsfördelning vid nyrekrytering måste om möjligt brytas. Kvinnor skall inte ha lägre löner än män, som har lika eller likvärdiga arbetsuppgifter. Kvinnornas möjligheter till utbildning måste öka. Hur ser kvinnornas utbildningsbakgrund ut? Vilka speciella insatser kan göras för att förbättra särskilt de lågutbildade kvinnornas kompetens? Arbetstiderna är särskilt viktiga för kvinnorna. Hur kan deras inflytande över arbetstiderna öka? Hur kan ofrivilligt deltidsarbete motarbetas? Alla former av sexuella trakasserier måste kraftfullt motarbetas och beivras. Stor lyhördhet krävs från arbetsgivarnas sida.
Regeringen måste kraftfullt verka för att arbetsgivarna ökar sitt engagemang och ansvar för att uppnå jämställdhet ute på arbetsplatserna. Riksdagen bör genom ett uttalande markera detta. Det är också en självklarhet att löntagarnas organisationer måste vara pådrivande i detta arbete.
Vår syn -- arbetsrätten
I krisöverenskommelsen ingick att framtida förändringar av arbetsrätten skall ske i ett förtroendefullt samarbete mellan oss socialdemokrater och regeringen. Tyvärr ser det ut som om regeringen inte är beredd att leva upp till överenskommelsen.
Regeringen vidhåller att man skall driva igenom förslaget om att fritt tillåta vinstsyftande arbetsförmedlingar och uthyrning av arbetskraft. Och detta trots att det innebär väsentliga förändringar av arbetsrätten och att vi motsätter oss förslaget. Regeringen har vidare vägrat att sakligt diskutera tilläggsdirektiv till den arbetsrättsliga utredningen och struntat i nästan alla våra förslag. Man säger att man skall driva igenom de försämringar av arbetsrätten för den enskilde som man tidigare aviserat.
Vi socialdemokrater utgår emellertid ifrån att regeringen står fast vid överenskommelsen om arbetsrätten. Konfrontation inom detta område har inget gott med sig. Arbetsmarknadens parter behöver långsiktigt hållbara regler för framtiden.
10. Regionalpolitik
Bakgrund
Den socialdemokratiska regionalpolitiken utgår från tre grundläggande begrepp: tillväxt, valfrihet och rättvisa.
Regionalpolitiken skall vara så utformad att den främjar tillväxt, genom att ta vara på tillgängliga resurser och bygga vidare på naturliga förutsättningar för produktionen. Den bör vidare leda till valfrihet genom att göra det möjligt för människor att kunna bo och arbeta i olika delar av landet -- i storstäder, mindre tätorter och i glesbygd. Regionalpolitiken skall också medverka till en rättvis och jämn fördelning av resurser mellan landets olika delar, där hänsyn tas till att förutsättningarna att försörja sig varierar.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen gav mot denna bakgrund regionalpolitiken följande inriktning. En samordnad syn tillämpades i regeringen för att de regionalpolitiska målen skulle beaktas. Detta gällde också för verk, myndigheter och statliga företag. Mer stöd gavs till infrastruktursatsningar och utbildning, mindre till generella subventioner och direkt företagsstöd. Relativt sett mer stöd tilldelades tjänstesektorn och mindre till industrisektorn. Det egentliga stödområdet har begränsats till områden där långsiktiga strukturella problem finns, men möjlighet har funnits till flexibilitet vid tillfälliga svårigheter. Beslutsprocess och resurser har decentraliserats från central till lokal nivå. Lokala initiativ har uppmuntrats.
Den borgerliga regeringen har tappat kontrollen över den regionalpolitiska utvecklingen. Man talar gärna om att hela Sverige skall leva, men gör inget för att svara upp mot det kravet. Det förhåller sig dessvärre tvärtom. På en rad politikområden förstärks den regionala obalansen genom regeringens politik för avreglering, bolagisering och privatisering. Marknadskrafterna tar inget ansvar för att åstadkomma regional utjämning.
Vår strategi
Den traditionella regionalpolitiken är naturligtvis viktig för människor i glesbygd, men man skall dock ha klart för sig att det är sektorspolitiken som betyder mest. På regionalpolitiken satsar vi några miljarder kronor per år, medan hundratals miljarder fördelas över landet inom andra politikområden. Störst betydelse för glesbygd har satsningar på infrastruktur och olika kommunikationer, satsningar på utbildning, de interkommunala skatteutjämningsbidragen samt fördelningen av de offentliga transfereringssystemen. Dessa politikområden lägger i själva verket grunden för möjligheterna att bo och arbeta i glesbygd och få rimlig service. De regionalpolitiska insatserna kan därutöver ge viktiga bidrag för att befrämja tillväxt, valfrihet och rättvisa.
Därför är vår handlingsplan för att skapa tillväxt och arbete så viktig för hela Sverige. Den avgörande förutsättningen för regional balans är att sysselsättningen kan öka. Vår sysselsättningsplan innebär jobb eller utbildning åt fler än 150 000 personer. Erfarenheten visar att ökad sysselsättning minskar skillnaderna i arbetslöshet mellan regionerna.
Industrin är huvudsakligen lokaliserad utanför storstäderna. Dess konkurrenskraft har nu förbättrats högst avsevärt. Detta kommer att stärka de svenska basnäringarna inom skogs- och järn-stålindustrin i ett internationellt perspektiv. Detta är av utomordentligt stor betydelse för skogslänens utveckling.
Den inriktning av regionalpolitiken som den haft under den tidigare socialdemokratiska regeringen bör ligga fast. Den har varit mycket framgångsrik.
Våra förslag
Vårt program för tillväxt och sysselsättning är av stor betydelse för en jämn regional utveckling över Sverige. Vi vill särskilt framhålla följande.
En av de viktigaste insatserna för regional utveckling är att förbättra infrastrukturen i form av vägar, järnvägar och teleservice. Den kraftfulla satsning som nu sker måste också komma alla regioner till del och knyta samman hela Sverige i ett effektivt kommunikationsnät.
Utbildning och forskning är andra viktiga inslag i såväl regional- som näringspolitiken. Detta måste beaktas vid fördelning av resurser till universitet och högskolor. Utbildningsnivån är lägre i skogslänen. Ökningen av antalet utbildningsplatser med 85 000 som vi föreslår kommer att öka förutsättningarna för regional utjämning. Den innebär en expansion för gymnasieorterna i länen.
Vår byggsatsning ger nästa år 10 000 nya jobb inom industrin. Socialdemokraternas tillväxtsatsning ger industrin och skogslänen helt nya förutsättningar.
En viktig utgångspunkt för oss socialdemokrater är att regionalpolitiken inte får begränsas till insatser inom vissa öronmärkta anslag. Om jämlika villkor för bosättning och arbete skall kunna upprätthållas i hela landet, måste regionalpolitiskt tänkande prägla skilda politikområden. Det är regeringen som har det yttersta ansvaret för att så sker. Därför måste formerna utvecklas för samordning av statens insatser inom och mellan olika samhälls- och politikområden så att de regionalpolitiska målen främjas.
Det gäller inte minst den verksamhet som bedrivs genom statliga verk, myndigheter och bolag. Den är ofta av avgörande betydelse för att regionalpolitiska mål skall uppnås. Det gäller exempelvis inom Posten, Televerket och Vägverket. Rationaliseringar måste genomföras för att statlig verksamhet skall vara effektiv, men en samordning och en helhetssyn måste prägla arbetet så att inte målsättningen om regional balans går förlorad.
Vi socialdemokrater har mot den här bakgrunden bl.a. motsatt oss privatisering av de företag som hanterar våra gemensamma naturtillgångar som t.ex. skog, vattenkraft och malm. Dessa är av så avgörande betydelse för vårt lands välstånd och framtid, att vi anser att staten även i framtiden skall vara ägare till de statliga bolagen. Statliga företag som Vattenfall, LKAB, ASSI och SSAB har för skogslänen inneburit jobb och möjligheter till industriell utveckling.
Den borgerliga regeringen tycks till varje pris vilja privatisera och sälja ut statliga egendomar. Detta kommer att få allvarliga regionalpolitiska effekter. Redan nu innebär avkastningskraven på Vattenfall att hela bygder ödeläggs till följd av uppsägningar. Det mest tydliga exemplet är Jokkmokks kommun.
Vi anser därför att det är nödvändigt med en fördjupad analys ur ett regionalpolitiskt perspektiv av de omstruktureringar och regionaliseringar som skett av de statliga verken samt hur staten skall kunna bedriva en samordnad sektorspolitik. Detta vore ett värdefullt underlag inför eventuella beslut om bolagiseringar, privatiseringar och avregleringar av statliga monopol. Likaså är det angeläget att de regionalpolitiska effekterna av lägre offentliga utgifter och minskade transfereringar klargörs.
Regeringen bör få i uppdrag av riksdagen att göra en sådan analys. Regeringen måste också ta sitt ägaransvar genom att se till, att orter och regioner som nu drabbas av uppsägningar inom Vattenfall ges förutsättning till fortsatt eller ny sysselsättning.
Det är också angeläget att regeringen lever upp till det uttalande som riksdagen flera gånger gjort om att vid lokalisering av nya myndigheter skall annan lokaliseringsort än Stockholm i första hand prövas.
Likaså bör en samlokalisering och samverkan av flera myndigheter kunna göra det möjligt att upprätthålla servicen i utsatta orter i glesbygden. Regeringen måste tillse att en sådan utveckling kommer till stånd.
En grundläggande förutsättning för att regionalpolitiken skall bli framgångsrik är att ta till vara de lokala initiativen. I många kommuner pågår en kraftsamling för att få fram goda idéer. De enskilda medborgarnas initiativkraft, idérikedom och skaparförmåga ger möjlighet till en effektiv användning av de resurser som finns. Samhällsorganen måste stimulera sådana aktiviteter och vara lyhörda för förslag som kommer fram. Det åligger regeringen att verka för detta. Den kooperativa utvecklingen måste stödjas.
En särskild satsning bör också göras för att stödja kvinnligt företagande över hela landet. Ett intressant förslag till åtgärder har utarbetats av NUTEK. Olika kvinnliga nätverk har också lämnat konstruktiva förslag. I avvaktan på ett mer samlat grepp om dessa förslag föreslår vi, att vid varje länsstyrelse bör ett kunskapscentrum inrättas för att stödja olika former av sysselsättningsskapande aktiviteter bland kvinnor. En del av de ökade resurser vi föreslår till länsanslagen nedan bör gå till sådana aktiviteter. Härutöver är det nödvändigt att ha en effektiv samordning av aktiviteter inom detta område. Det gäller att stödja de nätverk som finns, sprida information, ha ett effektivt erfarenhetsutbyte, föreslå ändringar av gällande regler osv. Vi menar att ett sådant centralt kunskapscentrum bör inrättas vid Glesbygdsmyndigheten i Östersund. Till detta avsätter vi 1 miljon kr.
Mot bakgrund av det synnerligen allvarliga sysselsättningsläge som nu råder föreslår vi att anslaget D 2. Regionala utvecklingsinsatser ökas med 80 miljoner kr utöver regeringens förslag samt att anslaget D 6. Särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder m.m. räknas upp med 19 miljoner kr. Därutöver tillförs Glesbygdsmyndigheten ytterligare 1 miljon kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader för budgetåret 1993/94 anvisar ett ramanslag på 300 miljoner kronor utöver vad regeringen har föreslagit,
2. att riksdagen avslår de av regeringen i budgetpropositionen föreslagna riktlinjerna i fråga om karensdagar och ersättningar inom arbetslöshetsförsäkringen och det kontanta arbetsmarknadsstödet samt i fråga om utbildningsbidragen,
3. att riksdagen till Arbetsmarknadspolitiska åtgärder för budgetåret 1993/94 anvisar ett reservationsanslag på 7
140
miljoner kronor utöver vad regeringen har föreslagit,
4. att riksdagen till Regionala utvecklingsinsatser för budgetåret 1993/94 anvisar ett reservationsanslag på 80
miljoner kronor utöver vad regeringen har föreslagit,
5. att riksdagen till Särskilda regionalpolitiska infrastrukturåtgärder m.m. för budgetåret 1993/94 anvisar ett reservationsanslag på 19 miljoner kronor utöver vad regeringen har föreslagit,
6. att riksdagen till Glesbygdsmyndigheten för budgetåret 1993/94 anvisar ett reservationsanslag på en miljon kronor utöver vad regeringen har föreslagit,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av den aktiva arbetsmarknadspolitiken,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts rörande arbetsmarknadsutbildningen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om företagsutbildning inom arbetsmarknadspolitiken,
10. att riksdagen beslutar att arbetsmarknadsavgiften i lagen (1981:691) om socialavgifter fr.o.m. den 1 januari 1994 skall vara 3,06 %,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag om finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten för deltidsarbetslösa till arbetslöshetsersättning,
13. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om räntestöd vid tidigareläggning av infrastrukturinvesteringar,1
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den framtida inriktningen av politiken för arbetslivets förnyelse,
15. att riksdagen hos regeringen begär ett hållfast åtgärdsprogram för kompetensutveckling i näringslivet i enlighet med vad som anförts i motionen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att regeringen verkar för att arbetsgivarna tar sitt ansvar för ett aktivt jämställdhetsarbete,
17. att riksdagen hos regeringen begär att ett förslag om obligatorisk företagshälsovård utarbetas med en inriktning som anges i motionen,
18. att riksdagen godkänner förslaget om ändring i lagen (1978:410) om rätt till ledighet för vård av barn m.m. i enlighet med bilaga 1,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av regionalpolitiken,
20. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en analys ur regionalpolitiskt perspektiv av omstruktureringar och sektorspolitiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ägaransvar för anställda inom Vattenfall,2
22. att riksdagen beslutar om inrättande av ett kunskapscentrum för kvinnligt företagande vid varje länsstyrelse enligt vad som anförts i motionen,3
23. att riksdagen beslutar om inrättande av ett centralt kunskapscentrum för kvinnligt företagande vid Glesbygdsmyndigheten i enlighet med vad som anförts i motionen,
24. att riksdagen hos regeringen begär ett samlat, långsiktigt och hållbart program för stärkta statsfinanser.4
Stockholm den 26 januari 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
1 Yrkande 13 hänvisat till TU 2 Yrkande 21 hänvisat till NU 3 Yrkande 22 hänvisat till BoU 4 Yrkande 24 hänvisat till FiU
A267 Bilaga 1 Förslag till Lag om ändring i lagen (1978:410) om rätt till ledighet för vård av barn, m.m. Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1978:410) om rätt till ledighet för vård av barn, m.m. att 8 § skall ha följande lydelse.
§ 8 Ledighet skall förläggas till dag som arbetstagaren begär. Vid förkortning av arbetstiden till hälften eller till tre fjärdedelar av normal arbetstid skall dock förkortningen spridas över arbetsveckans samtliga dagar, om ej särskilda skäl föranleder annat. Arbetsgivaren skall samråda med arbetstagaren beträffande ledighetens förläggning under dagen och andra med ledigheten sammanhängande frågor, om förhandling med arbetstagarens organisation ej har ägt rum. Uppnås ej överenskommelse, bestämmer arbetstagaren hur ledigheten skall förläggas. Ledigheten får inte heller förläggas så att det skulle skapa allvarliga men för produktionens behöriga gång.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1993