Enligt Förordning om arbetsmarknadsutbildning (SFS 1987:406) får utbildning som kan finansieras med studiemedel räknas som arbetsmarknadsutbildning endast om den är riktad mot sysselsättning i arbetslivet och omfattar högst 40 studieveckor (40 p). Avsikten bakom förordningen är bl.a. att högre utbildning ska vara studiemedelsfinansierad och inte kunna leda till ojämlika finansieringsformer, samt att aktivt arbetsmarknadsstöd ska vara direkt relaterat till framtida yrkesverksamhet.
Dagens arbetsmarknad ställer dock arbetsförmedlare och arbetslösa inför nya situationer. Statens finansiella läge möjliggör inte en fullt utbyggd arbetsmarknadsutbildning för alla, och stelbenta regelverk sätter ofta käppar i hjulet för en vettig vidareutbildning. Följden blir ökad passivisering och felriktade utbildningsinsatser.
Vänsterpartiet anser att beviljande av utbildningsbidrag för högskoleutbildning ska kunna ske om det är motiverat med hänsyn till individuella förutsättningar och arbetsmarknadsbehov. Att endast högskoleutbildning som riktar sig till näringslivet accepteras som arbetsmarknadsutbildning innebär att arbetssökande med inriktning på offentlig sektor missgynnas. Regeln om utbildning som riktar sig till privat sektor bör därför tas bort.
Vänsterpartiet anser att det rådande konjunkturläget motiverar en förändring av ovan nämnda förordning. Efter skriftligt brev/intyg/bedömning av arbetsförmedlare (som intygar att den sökta högskoleutbildningen är det bästa utbildningsalternativet för den arbetslöse) bör högskoleutbildning kunna berättiga till utbildningsbidrag.
Högskoleutbildning är dessutom samhällsekonomiskt lönsam eftersom den i de flesta fall kostar mindre än jämförbara AMS-kurser. Ytterligare en faktor som komplicerar dagens situation är att många av de arbetslösa har uppnått en ålder då de inte längre har rätt till studiemedel. För dem finns alltså inte möjligheten att finansiera högskolestudier med studiemedel. Det faktum att a-kassans regel kräver att den arbetssökande är aktivt arbetssökande gör dessutom att den som trots allt väljer att högskolestudera förlorar sin a-kassa. För vuxna människor med försörjningsansvar blir detta en omöjlighet.
Givetvis bör dock inte denna typ av arbetsmarknadsutbildning ingå i en normal högskoleutbildning eller kunna utnyttjas för att undkomma studielån m.m. En ändring i förordningen bör endast möjliggöra kortare studier -- max. 1 år eller 40 p. och poängkraven för utbildningsbidrag bör likställas med de som gäller för studiemedel. I de fall den studerande inte uppnår meritkraven (i dag innebär de att en heltidsstuderande måste klara av minst 15 av 20 poäng) bör utbildningsbidraget kunna utgå eller omvandlas till studiemedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att 4 § förordningen om arbetsmarknadsutbildning ändras enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 26 januari 1993 Hans Andersson (v) Gudrun Schyman (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v)