I lagen om arbetslöshetsförsäkring finns en rad bestämmelser som reglerar i vilka situationer som exempelvis studier är överhoppningsbar tid.
För alla som erhåller utbildningsbidrag är studietiden överhoppningsbar eller får tillgodoräknas som arbetad tid. Men för den som själv ordnar finansieringen för sina studier vid arbetslöshet gäller, att man måste ha studerat på heltid och fyllt 25 år när studierna avslutas, eller förvärvsarbetat minst 5 månader före studietiden för att få räkna tiden som överhoppningsbar.
Det innebär att man som arbetslös kan råka ut för den situationen att medlems- och arbetsvillkoret är uppfyllt. Men eftersom man inte fick något utbildningsbidrag utan tvingades ordna finansieringen själv, står man utan a-kassa när studietiden är över.
Det är rimligt att samma regler gäller oavsett om det är samhället eller den enskilde som ordnar finansieringen. Kriterierna för att få ersättning måste grundas på villkor som inte diskriminerar de som själva tagit initiativ till att finansiera sin utbildning i en arbetslöshetssituation.
Reglerna bör därför ändras så att den som uppfyller medlems- och arbetsvillkoret, blir arbetslös och väljer att höja sin kompetens genom studier under arbetslöshetsperioden, får räkna heltidsstudier som överhoppningsbar eller jämställd tid, oavsett på vilket sätt finansieringen sker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändrade regler i lagen om arbetslöshetsförsäkring beträffande överhoppningsbar tid vid studier.
Stockholm den 26 januari 1993 Hans Karlsson (s)