Problemet
Vi hade i december 1992, enligt SCB, 241 000 öppet arbetslösa som till väsentlig del uppbär ersättning i form av A-kassa, KAS eller liknande till en kostnad av c:a 36 Mdr. Dessa medel utbetalas som regel utan något krav på motprestation vilket innebär att 10-tals Mdr går samhällsnyttan förbi. Kan vi tillåta detta enorma slöseri samtidigt som flertalet av de arbetslösa lider av sin påtvingade sysslolöshet.
Ett förslag till lösning
Vi vill angripa problemet på ett nytt sätt genom att påstå att arbetslösheten inte bara är ett problem utan lika mycket en möjlighet.
En viktig utgångspunkt för resonemanget är att vi i dag har en helt annan kategori av arbetslösa som i stort sett är ett genomsnitt av svenska folket. Det innebär att det finns kreativa människor, ledargestalter, administratörer, arbetsledare och yrkesmän representerande många yrkesområden.
Alla har dessutom en kommuntillhörighet, genom sin bostadsort, varför man har en naturlig organisationspart för det vi föreslår.
Om vi utgår från principen att inget arbetslöshetsunderstöd skall utbetalas utan motprestation och att kommunen skall ansvara för genomförandet så har vi lagt grunden till att byta ett problem mot en möjlighet.
Genomförande
Kommunen, som alltid har tillgång till de största samlingslokalerna, kan troligen utan svårighet samla alla arbetslösa i samma lokal. I de större kommunerna kan det säkert lösas stadsdels- eller kommundelsvis. Där skall kommunen informera om att fr.o.m. xx/yy utbetalas ingen arbetslöshetsersättning utan motprestation. Man skall därefter diskutera med de arbetslösa vad denna resurs bäst skall kunna användas till inom respektive kommun. Kreativiteten kommer att flöda, ledare utkristalliseras och yrkesmäns kunskaper att kunna tillvaratas. De arbeten som på detta sätt kan utföras skall vara av det slag som annars inte skulle bli utfört. Yrkesarbete kan lämpligen utföras i sammarbete med kommunens vanliga leverantörer som mot en mindre ersättning kan leda och övervaka arbetet och leverera material och tillhandahålla nödvändig utrustning. Denna kostnad som då skall bestridas av kommunen utgör en ringa del av värdet av det utförda arbetet.
Kommunen kan lämpligen engagera kommuninnevånarna i förslag till lämpliga arbetsuppgifter. Det skulle även ge en bra möjlighet till en meningsfull social samvaro för de arbetslösa.
Ersättningen till de arbetslösa, som inte utan bärande skäl inte ställer upp, bör reduceras till hälften.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa ett nytt system mot arbetslöshet som går ut på krav på motprestation från de arbetslösa som uppbär arbetslöshetsersättning, KAS eller liknande.
Stockholm den 21 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Peter Kling (nyd) Arne Jansson (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm