De deltidsarbetslösas situation är ett av de allvarligaste problemen på arbetsmarknaden. Det är också ett stort kvinnooch ungdomsproblem. Det finns i dag ca 80 000 personer som markerar a-kassa och som är deltidsarbetslösa.
Som deltidsarbetslös har man möjlighet att få ersättning från a-kassan i 150 dagar. Därefter får man välja mellan att försöka leva på deltidslön eller att säga upp sig och därefter bli helt arbetslös, vilket strider mot den moraliska uppfattningen om att jobba och göra rätt för sig.
Syftet med 150-dagarsregeln var när den tillkom 1987 att få arbetsgivarna att erbjuda den deltidsanställda en högre sysselsättningsgrad. Detta var i en högkonjunktur. Nu är situationen annorlunda.
De deltidsarbetslösa är lågprioriterade på arbetsförmedlingen i dag, dels för att de har ett arbete, dels för att arbetsförmedlingens arbetssituation är så ansträngd. Detta gör att de som utförsäkras på grund av 150- dagarsregeln ökar drastiskt. 1992 var det 8 000--10 000 personer som befann sig i denna situation. Med den nedskärning som nu på allvar börjar i kommuner och landsting kommer problemet att växa snabbt.
Det har i motioner och interpellationer krävts att regeringen skall göra något åt nämnda problem.
Den enda möjlighet vi ser att lösa de deltidsarbetslösas villkor är att 150-dagarsregeln upphävs och samordnas med villkoren för heltidsarbetslösa, detta eftersom syftet med denna regel inte uppnås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkoren för deltidsarbetslösa.
Stockholm den 25 januari 1993 Maja Bäckström (s) Martin Nilsson (s)