På senare år har Yrkesinspektionen i allt större utsträckning engagerat sig i arbetsmiljön på de kommunala arbetsplatserna, och det kan synas som om miljökraven här är större än inom den privata sektorn.
Föreskrifterna om arbetsplatsernas utformning har successivt skärpts, vad som ena året har betraktats som godtagbart kan nästa år dömas ut. I viss utsträckning kan dessutom föreskrifterna tolkas olika hårt av yrkesinspektionens distrikt och enskilda tjänstemän. Det finns naturligtvis ingen obestridlig sanning och självklar uppfattning som omfattas av alla i dessa frågor. Många krav kan uppfattas som en överstandard.
Konsekvenserna av detta kan bli att viktiga kommunala samhällsnödvändiga verksamheter inte längre kan bedrivas eftersom kommunerna saknar ekonomiska resurser att bygga om sina lokaler så att de tillfredsställer yrkesinspektionen.
Med hänsyn till att en kommun, till skillnad mot ett företag, inte arbetar efter lönsamhets- eller överlevnadsprinciper uppstår en speciell symbios mellan yrkesinspektion, berörd förvaltningsledning och personalen på den undersökta arbetsplatsen. Mot denna trefaldighet blir det sedan svårt för centrala tjänstemän och politiker att hävda andra synpunkter.
Det handlar om att skapa balans mellan självklara arbetsmiljökrav och ekonomiska förutsättningar. Då det finns anledning anta att det i dagsläget finns en stor diskrepans mellan dessa två begrepp, vore det befogat att regeringen ser över tillämpningen av arbetsmiljölagen och utfärdar sådana rekommendationer som står i samklang med vad kommunernas ekonomi tillåter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpning av arbetsmiljölagen.
Stockholm den 25 januari 1993 Lars Biörck (m)