I regeringens budgetproposition redovisar kulturministern, efter samråd med arbetsmarknadsministern, översiktligt vad den interdepartementala arbetsgruppen avseende de s.k. kulturvårdsföretagen avser att utföra framdeles.
Inte minst i Norrlands inland har kulturvårdsföretagen en central betydelse för att upprätthålla och utveckla meningsfull sysselsättning. Den bestående struktur- och sysselsättningskrisen i inlandet styrker ytterligare under dessa företags betydelse framöver.
I kulturvårdsföretagen inrymmer en sektors övergripande roll vad avser politikområdena arbetsmarknadskultur och regionalpolitik. Just häri ligger den stora ''utmaningen'' i att söka utveckla dessa företagstypers förutsättningar att klara meningsfull sysselsättning i utsatta glesbygder. Då måste kreativitet, gränsöverskridanden mellan politikområden och okonventionella metoder lyftas fram, stimuleras och tillämpas.
Av ministerns redovisning framgår att år 1992 har gruppen ägnat sig åt tekniska detaljer kring flexibla lönebidrag och därtill relaterade frågor. Framöver, anför kulturministern, skall gruppen studera möjligheter att finna nya driftformer, frågor kring beredskapsarbete m.m.
Tiden är nu mogen för att en samlad och bred översyn görs kring kulturvårdsföretagens arbetsuppgifter m.m. och att inte minst denna översyn sker i ett perspektiv av ''Hur skall dessa företagstyper vidareutvecklas''. Jag förordar ett mer offensivt och utvecklingsinriktat perspektiv än vad den interdepartementala arbetsgruppen fått sig ålagt.
Det är väsentligt att den interdepartementala arbetsgruppen får ett bredare mandat att utifrån ett mer offensivt och utvecklingsinriktat perspektiv föreslå en vidareutveckling av kulturvårdsföretagens arbetsuppgifter. Blir arbetsuppgifterna för betungande bör regeringen överväga att tillkalla en utredare för ändamålet. Utredningen bör få i uppgift att i ett brett, utvecklingsinriktat perspektiv se över kulturföretagens arbetsuppgifter, utvecklingsmöjligheter, huvudmannaskap och finansiering m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i fråga om en bred och utvecklingsinriktad översyn av de s.k. kulturvårdsföretagens uppgifter, huvudmannaskap och finansiering.
Stockholm den 25 januari 1993 Sigge Godin (fp)