I årets budgetproposition föreslår kulturministern en ny form för stöd till bevarande av kulturvärden vid ombyggnad och underhåll av bostäder m.m. Anslaget bör benämnas Kulturstöd vid ombyggnad m.m. och beslutsramen uppgå till 160 miljoner kronor årligen. Stödet kommer att ges i form av engångsbidrag och skall även kunna utgå till komplementbebyggelse i vid mening under förutsättning att bostäder är dominanta i miljön.
Det finns anledning att tro att detta kommer att stimulera ombyggnadsverksamheten och bidra till bevarandet av värdefulla kulturmiljöer. Nästan lika viktigt i nuvarande konjunkturläge inom byggsektorn är att stödet kan bidra till att skapa fler arbetstillfällen för byggnadsarbetare som annars löper risk att bli arbetslösa. I det sammanhanget kommer frågan om byggnadsarbetarnas kompetens att bli aktuell.
Ombyggnadsarbeten i äldre fastigheter ställer krav på arbetsmetoder och materialval som verkligen bidrar till att bevara det autentiska i miljön. Erfarenheten visar att denna kompetens alltför ofta saknas, speciellt hos yngre byggnadsarbetare. För att de avsedda kulturmiljöbevarande effekterna skall uppnås måste man alltså se till att kompetent arbetskraft används.
Ett sätt att åstadkomma detta är att länsarbetsnämnderna får i uppdrag att, inom ramen för sin normala utbildningsverksamhet, upphandla eller på annat sätt anordna utbildningar för arbetslösa byggnadsarbetare med inriktning mot gamla byggtekniska metoder inom framför allt murning, snickeri och målning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning för byggnadsarbetare som därigenom kan sysselsättas med ombyggnadsarbete i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Stockholm den 25 januari 1993 Jan Backman (m)