I regeringens budgetproposition (1992/93:100, bil 12, s. 10-11) redovisar kulturministern, efter samråd med arbetsmarknadsministern, översiktligt vad den tidigare tillsatta interdepartementala arbetsgruppen för vissa frågeställningar avseende de s.k. kulturvårdsföretagen utfört under 1992 samt vad den avser utföra framdeles (jfr prop. 1991/92, bil 12, s. 11).
I motion 1991/92:A221 till föregående riksmöte föreslogs att regeringen uppdrar åt en parlamentariskt sammansatt kommitté, förstärkt med externa experter och företrädare för kulturinstitutioner och kulturvårdsföretag, att skyndsamt genomföra en översyn av de s.k. kulturvårdsföretagens arbetsuppgifter, organisation, huvudmannaskap och mer långsiktiga finansiering m.m. Motionen avslogs.
Inte minst i Norrlands inland har kulturvårdsföretagen en central betydelse för att upprätthålla och utveckla meningsfull sysselsättning. Den sannolikt för många år framöver bestående struktur- och sysselsättningskrisen i inlandet understryker ytterligare dessa företags betydelse framöver.
I nämnda motion framhölls den sektorsövergripande roll kulturvårdsföretagen inrymmer vad avser politikområdena arbetsmarknad, kultur och regionalpolitik. Just häri ligger, menar jag, den stora ''utmaningen'' i att söka utveckla dessa företagstyper. Om vi skall ha rimliga förutsättningar att klara meningsfull sysselsättning i utsatta glesbygder måste kreativitet, gränsöverskridanden mellan politikområden och okonventionella metoder lyftas fram, stimuleras och tillämpas.
Jag hyser all respekt för det arbete som uppenbarligen utförs av den i Stockholm placerade interdepartementala arbetsgruppen. Den redovisning kulturministern nu gör vad avser arbetsgruppen förrycker inte i något avseende grunderna för det förslag om en skyndsam parlamentariskt förankrad översyn i enlighet med anförd motion till förra riksmötet.
Snarare understryker kulturministerns anmälan det angelägna i att den tidigare begärda översynen nu kommer till stånd. Av ministerns redovisning framgår att år 1992 har gruppen ägnat sig åt en teknisk detalj, om än så viktig, kring flexibla lönebidrag och därtill relaterade frågor. Framöver, anför kulturministern, skall gruppen studera möjligheter att finna nya driftformer, frågor kring beredskapsarbete m.m.
Jag anser nu, och då inte minst mot bakgrund av det ytterligare förvärrade läget för bland annat Norrlands inland, att tiden i högsta grad är mogen för att en samlad och bred översyn kommer till stånd kring kulturvårdsföretagens arbetsuppgifter m.m. och att därvid inte minst denna översyn sker i ett perspektiv av ''Hur skall vi kunna vidareutveckla dessa företagstyper?'' Jag förordar alltså ett mer offensivt och utvecklingsinriktat perspektiv än vad jag av ministerns anmälan förstår att den interdepartementala arbetsgruppen fått sig ålagt.
En parlamentariskt sammansatt kommitté, förstärkt med några experter och företrädare för de s.k. kulturvårdsföretagen, bör således skyndsamt tillkallas och få i uppgift att i ett brett, utvecklingsinriktat perspektiv se över kulturvårdsföretagens arbetsuppgifter, utvecklingsmöjligheter, huvudmannaskap och finansiering m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i fråga om en bred och utvecklingsinriktad översyn av de s.k. kulturvårdsföretagens uppgifter, huvudmannaskap och finansiering m.m.
Stockholm den 21 januari 1993 Jan Erik Ågren (kds)