Avskaffa vissa arbetsmarknadsråd
Vid beskickningarna i Bonn, Bryssel, London och Washington finns inom den svenska utrikesförvaltningen fyra arbetsmarknadsråd stationerade.
Arbetsmarknadsråden skall bevaka frågor som främst rör arbetsmarknad och fortlöpande rapportera till chefen för Arbetsmarknadsdepartementet respektive chefen för Socialdepartementet.
Regeringen utser arbetsmarknadsråden, som kommer från arbetsmarknadens organisationer LO, SAF, TCO. Enligt den praxis som utvecklats har som arbetsmarknadsråd förordnats endast personer som föreslagits gemensamt av ovanstående parter.
Det finns dock inga bestämmelser om att tjänsterna skall förbehållas personer från arbetsmarknadens organisationer. De enda kompetens- och kravspecifikationer som är uppställda för denna befattningen framgår av proposition 1959:121: ''De skall vara väl förtrogna med arbetsförhållandena på arbetsmarknaden och inom socialpolitiken och besitta goda språkkunskaper''.
Det har vid ett flertal tillfällen konstaterats att man vid tillsättandet inte beaktar kravspecifikationen. Detta påtalades redan 85.11.07 i en rapport av en utredningsgrupp som Arbetsmarknadsdepartementet tillsatt.
Kritik har även framförts beträffande arbetsmarknadsrådens rapporter som uppgivits vara av ''mycket varierande karaktär''.
Trots påtalad kritik, har ingen förändring av tillsättningarna av arbetsmarknadsråd kommit till stånd.
Med tillfredsställelse noterar vi inom Ny demokrati att regeringen nu beaktat delar av ovanstående kritik, inklusive delar av vår tidigare motion, 1991/92:A223.
Men frågan återstår varför dessa tjänster förbehålles personer från arbetsmarknadens organisationer. Man kan f ö enligt vår mening helt ifrågasätta arbetsmarknadsrådens existens. Vi anser att de arbetsuppgifter som f n handhas av arbetsmarknadsråden, bör kunna begränsas genom effektivisering samt överföras till UD:s ansvarsområde.
Så sent som årsskiftet 1991/1992 representerades Sverige, förutom arbetsmarknadsråden av ambassader, konsulat samt handelskammare i respektive land, med bl.a:Bonn: Försvarsattaché, Kulturattaché, Miljöattaché, Pressattaché, Teknisk-vetenskapliga attachéer, m.m. Bryssel: Arbetsmiljöattaché, Finansråd, Försvarsattaché, Industriråd, Lantbruksråd, Miljöattaché, Tullattaché, Teknisk-vetenskapliga attachéer, m.m. London: Försvarsattaché, Kulturattaché, Pressattaché, Teknisk- vetenskapliga attachéer, m.m. Washington: Finansråd, Försvarsattaché, Kulturattaché, Lantbruksråd, Teknisk- vetenskapliga attachéer, m.m.
Sverige medverkar också mycket aktivt i det internationella samarbetet på de arbetsmarknadsområden som bedrivs inom ramen för bl.a. ILO:s och OECD:s verksamhet.
Dessutom har organisationerna på arbetsmarknaden själva en omfattande bevakning och uppföljning av utvecklingen i andra länder.
Med tanke på bl.a. de pågående förberedelserna inför Sveriges inträde i EG, kan det finnas skäl för att tills vidare behålla tjänsten som arbetsmarknadsråd i Bryssel.
Ytterligare tjänster som arbetsmarknadsråd bör däremot inte tillsättas och befintliga tjänster som arbetsmarknadsråd i Bonn, London och Washington, bör snarast avvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ompröva förutsättningarna för tillsättning av arbetsmarknadsråd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att omgående avveckla arbetsmarknadsråden i Bonn, London och Washington,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte tillsätta ytterligare tjänster som arbetsmarknadsråd,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överföra arbetsmarknadsrådens arbetsuppgifter till UD:s ansvarsområde,
5. att riksdagen till Arbetsmarknadsråd för budgetåret 1993/94 anvisar ett förslagsanslag (Tionde huvudtiteln, A 4) på 3 000 000 kr.
Stockholm den 20 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Arne Jansson (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd)