Småföretagare, som försöker driva sina företag som familjeföretag, är på god väg att rensas ut på grund av restriktiva osolidariska regler för ersättning vid företagarens arbetslöshet.
En nyetablerad företagare försöker driva upp sitt företag med hjälp av sin familj. Han anställer alltså initialt sin fru och sina barn.
Företagaren betalar sin familj avtalsenliga löner samt sköter sina åligganden att till staten erlägga skatter och avgifter.
Familjemedlemmarna ansluter sig fackligt samt betalar sin fackföreningsavgift vari A-kasseskydd ingår.
Efter ett tag sviktar marknaden och företaget anpassar sin verksamhet därefter. Det blir nu fortsättningsvis ett säsongsbetonat arbete -- verksamhet kan exempelvis endast bedrivas under 8--9 av årets 12 månader. Under övriga månader tvingas företagaren permittera sin familj.
Idag kan, i en sådan situation, ingen av de anställda i familjen få A-kassa, trots att de har upparbetat den lagstadgade rätten till A-kasseersättning. Detta på grund av att den som är anställd i ett familjeföretag, i vilket han själv elller hans familj äger huvudparten av aktierna, också betraktas som företagare!
Möjligheten för en företagare att idag få rätt till ersättning från arbetslöshetskassa, beskrivs på följande sätt i AMS regelbok för arbetslöshetskassor:
Kravet att en företagare skall ha lämnat sin rörelse innebär i allmänhet att han skall ha avyttrat fast egendom och rörelsetillgångar samt t.ex ha lämnat för rörelsen hyrd lokal. Det får normalt inte röra sig om ett tillfälligt eller tidsbegränsat avbrott i verksamheten. I regel skall också krävas att ett inregistrerat företag avregistreras. Att den arbetslöse har ett inregistrerat företag utgör emellertid inte ett ovillkorligt hinder för rätt till arbetslöshetsersättning. Om kassan kan konstatera att det inte bedrivs någon verksamhet i företaget och detta inte är tillfälligt, kan ersättning utgå ändå. Medlemmen skall i princip vara beredd att anta en heltidsanställning.
De restriktiva reglerna när det gäller företagares arbetslöshet motiverades vid införandet med att det var angeläget att så långt som möjligt eliminera riskerna för missbruk av arbetslöshetsförsäkringen och det kontanta arbetsmarknadsstödet. Vidare ville man skapa en garanti mot att kontant stöd vid arbetslöshet blir en inkomstutfyllnad i mindre lönsamma förtetag. Vidare angavs att familjekretsen, enligt lagen om anställningsskydd, är undantagen från bland annat turordningsreglerna vid uppsägning.
Utredningen (dir 1992:24) som skall lägga fram sitt betänkande 93.03.31 är ombedda att ''...särskilt uppmärksamma enskilda företagares behov av ett försäkringsskydd som fungerar på ett konkurrensneutralt sätt.''
Efter kontakter med utredningen verkar det som om ovanstående inte klarläggs eller behandlas på vederbörligt sätt vilket är mycket otillfredsställande.
Av rättviseskäl bör man skapa ett skydd mot arbetslöshet för i företag anställda familjemedlemmar, som är likvärdigt med det skydd som enligt nuvarande regler tillkommer övriga anställda, d v s anställda som saknar släktskap med företagaren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillförsäkra anställda familjemedlemmar samma rätt till A-kasseersättning som enligt nuvarande regler tillkommer övriga anställda.
Stockholm den 19 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Arne Jansson (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd)