Under nu rådande konjunktur är det många småföretagare som har det mycket besvärligt med sysselsättningen, beroende bl.a. på att de är underleverantörer. Därigenom är de mycket beroende av att de företag man levererar sina varor till har förmågan att sälja de produkter man tillverkar.
En småföretagare kan inte utnyttja sin a-kassa när han är undersysselsatt. För att göra detta måste han avveckla verksamheten. Först då betraktas han som arbetslös.
Många småföretagare vill inget hellre än att ha sitt företag kvar, men behöver hjälp under en lågkonjunktur med att hitta antingen nya kunder eller på annat sätt få möjlighet att övervintra, t.ex. med en utbildningsinsats. Tyvärr är det alltför ofta så att småföretagare inte har råd med utbildning i en lågkonjunktur, medan man i en högkonjunktur inte anser sig ha tid, för då måste man producera för att kunna sköta sina leveranstider.
I Skaraborg genomförs för närvarande ett unikt projekt för småföretagare. Länsarbetsnämnden har via Arbetsmarknadsstyrelsen fått särskilda pengar till en förebyggande satsning på ca 25 småföretagare i skilda branscher. Projektet går ut på att kompetensutveckla dessa företagare inom skilda ämnesområden, som affärsutveckling, marknadsföring, företagsekonomi, kalkylering, kvalitet, ADB och EG-kunskap. Kursen omfattar totalt 20 veckor på heltid.
Kursen har blivit mycket framgångsrik och alla inblandade parter arbetar nu med att försöka få en permanentning av kursen.
Genom att företagarna inte kan vara ifrån sina företag i en sådan omfattning, har kursen förlagts under 50 veckor med två studiedagar per vecka. Parallellt har företagaren då möjlighet att arbeta i företaget. Under kurstiden kan företagarna arbeta med sitt företag inom de områden som företaget avhandlar. Därmed får företagaren professionell hjälp med att t.ex. lägga upp en strategisk plan över företagets utveckling.
Under utbildningstiden har företagaren utbildningsbidrag, ett bidrag som normalt inte skulle utgå med nuvarande regelverk. Många av dessa företagare har uppgivit att de inte skulle ha råd att gå på utbildningen om detta bidrag inte utgick. Av det skälet skulle det vara angeläget att reglerna för utbildningsbidrag för företagare ses över, som gör det möjligt att ur arbetsmarknadspolitisk bedömning hjälpa en företagare till kompetensutveckling, speciellt i en lågkonjunktur. Därigenom kan företaget överleva och ett antal arbetstillfällen räddas.
Vi anser att regeringen bör få riksdagens uppdrag att lägga förslag om ändrade regler för utbildningsbidrag för småföretagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade regler för utbildningsbidrag för småföretagare.
Stockholm den 21 januari 1993 Sven-Gösta Signell (s) Birgitta Johansson (s) Jan Fransson (s) Anders Nilsson (s)