Enligt gällande lagstiftning äger den, som blivit arbetslös och tillhör en arbetslöshetskassa, rätt att upp till 150 dagar kombinera lön för deltidsarbete med ersättning från kassan. Därefter ges vederbörande möjlighet att välja antingen lönen från deltidsarbetet eller full arbetslöshetsersättning, som totalt kan utgå under 300 respektive 450 dagar.
Den nuvarande lagstiftningen fastställdes av riksdagen 1987. Dessförinnan var ersättningstiden vid deltidsarbetslöshet sedan 1984 maximerad till 300 dagar. Motivet till att tiden ändrades till 150 dagar var, enligt vad arbetsmarknadsutskottet anför i betänkande AU 1986/87:19, problem med hur arbetstiderna och villkoren kommit att tillämpas. Utskottet anför därvid bl.a. följande:
Parallellt med regeländringarna har skett en kraftig ökning av kostnaderna för fyllnadsmarkeringarna men också en utveckling mot allt fler arbeten med korta arbetstider som inte stämmer överens med de arbetssökandes önskemål. Detta är fallet särskilt inom den offentliga sektorn men också inom handeln. Dessa problem med arbetstiderna måste, som arbetsmarknadsministern har framhållit, angripas på bred front och med olika åtgärder. Man kommer därvid inte från de nu berörda ersättningsreglerna dels med tanke på den allvarliga kostnadsutvecklingen för staten, dels att reglerna tydligen ger incitament för arbetsgivare att inrätta deltidsanställningar med beaktande av att de anställda kan kompenseras ekonomiskt via arbetslöshetsförsäkringarna. I den mån det förekommer att arbetstagare finner det förenligt med sina intressen att kombinera deltidsarbete med partiell arbetslöshetsersättning så är självfallet även detta ett skäl för att uppmärksamma ersättningsreglerna på det sätt som arbetsmarknadsministern nu har gjort.
Av citatet ovan framgår, att ersättningssystemet kommit att tillämpas på ett icke avsett och önskvärt sätt, vilket således föranledde regeländringen. Det är emellertid ingen tvekan om att de nuvarande reglerna i dessa tider, då det råder en mycket omfattande arbetslöshet, medför betydande negativa konsekvenser. Exemplen härpå är många -- ett av dem är följande:
En person har blivit arbetslös på grund av att det företag, där han tidigare var anställd, har gått omkull. Till och från har han kunnat få arbete på deltid, varvid han kunnat kombinera lönen med arbetslöshetsersättning upp till i princip hel lön. Nu har emellertid de 150 ersättningsdagarna till fullo använts och när han så åter erbjuds ett tillfälligt deltidsarbete som handledare i några studiecirklar, omfattande 12 timmar per vecka, har han att välja antingen handledararvodet eller full arbetslöshetsersättning. Han tvingas ta det senare för att klara sin försörjning och går alltså miste om ett arbete, som kan komma att tillfalla någon, som redan har heltidsarbete.
Det måste vara mycket angeläget att människor som drabbats av arbetslöshet, så långt möjligt snarast åter kommer i arbete, även om detta enbart blir på deltid. Varje annat alternativ är sämre. Det måste därför skapas möjligheter att ytterligare förlänga tiden för arbetslöshetsersättning när möjlighet finns att kunna kombinera deltidsarbete och arbetslöshetsersättning samtidigt som åtgärder vidtages för att förhindra missbruk.
En tänkbar förutsättning för en förlängning av ersättningstiden utöver de 150 dagarna skulle kunna vara, att dispens beviljas av den utbetalande myndigheten. Genom en noggrann prövning skulle missbruk kunna undvikas. Även om detta skulle medföra en ökad byråkrati, så skulle nackdelarna härmed klart övervägas av de positiva effekterna såväl för den enskilde som för samhället av att ha människor i arbete i större omfattning.
Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppdrag att föreslå utformningen och finansieringen av en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Utredaren får, enligt direktiven, avge delbetänkande, om detta befinnes vara lämpligt. Med hänsyn till den mycket allvarliga situationen på arbetsmarknaden är det angeläget, att åtgärder snarast möjligt vidtages i syfte att underlätta för arbetslösa människor att åter komma i arbete. Utredaren bör därför i tilläggsdirektiv erhålla uppdraget att skyndsamt lämna ett förslag till lösning av det ovan anförda problemet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att under viss tid kombinera deltidsarbete och arbetslöshetsersättning.
Stockholm den 18 januari 1993 Hans Nyhage (m) Lars Björkman (m)