I dagens arbetsmarknadsläge är det nödvändigt att se över alla regler så att de underlättar anställningar och gör det möjligt att behålla så många som möjligt i arbete.
Den s k 150-dagarsregeln i arbetslöshetsförsäkringen hindrar deltidsarbetande från att ta tillfälliga arbeten efter det att de tagit ut 150 ersättningsdagar från sin arbetslöshetsförsäkring. Reglerna ger i dag den arbetslöse möjligheten att sluta sitt deltidsarbete och markera arbetslös på heltid eller att fortsätta sitt deltidsarbete utan arbetslöshetsersättning. Regeln har kommit till för att missbruk av arbetslöshetsersättningen inte skall ske under högkonjunktur när det finns gott om arbete. I dagens lågkonjunktur är risken för missbruk mycket liten. Däremot hindrar regeln framför allt ungdomar från att fylla upp sin deltid till heltid med korta vikariat.
150-dagarsregeln bör därför kunna upphävas av regeringen under perioder av lågkonjunktur. Det är mycket betydelsefullt att göra allt för att underlätta för arbetslösa att fylla upp sin arbetstid till heltid. Det ger besparingar i arbetslöshetsförsäkringen. Samtidigt minskar behovet av socialbidrag för dem som slås ut från arbetslöshetskassan.
Riksdagen bör besluta att ge regeringen bemyndigande att vid extrem lågkonjunktur, som i dagens läge, tillfälligt upphäva 150-dagarsregeln i arbetslöshetsförsäkringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ger regeringen bemyndigande att under lågkonjunktur upphäva 150-dagarsregeln i arbetslöshetsförsäkringen.
Stockholm den 13 januari 1993 Sigge Godin (fp) Britta Bjelle (fp)