De fyra västsvenska länen, Hallands, Göteborgs- och Bohus, Älvsborgs och Skaraborgs län utgör tillsammans en betydande region som har ca 1,8 miljoner invånare vilket innebär en femtedel av Sveriges befolkning.
Utmärkande för den västsvenska regionen är bland annat dess jämförelsevis höga andel sysselsatta inom industrin. I stora delar av regionen är man särskilt beroende av bilindustrin vars resultat under l990-talet kommer att få en mycket avgörande betydelse för utvecklingen i Västsverige.
För att utveckla Västsveriges industri och få fram ökade satsningar inom tjänstesektorn måste infrastrukturen förstärkas i många avseenden. Det är utomordentligt viktigt att underlätta strukturomvandlingen och understödja de framtidsinriktade krafter som finns inom regionen. Vi socialdemokrater i Västsverige har därför i en annan motion framfört behovet av satsning på förbättrade kommunikationer.
Satningar på alla former av utbildning och forskning kommer att vara av avgörande betydelse för Västsveriges framtid. Hur vi klarar kvaliteten i såväl grundskolan, gymnasieskolan, vuxenutbildningen som högskolan avgör om vi med framgång skall kunna hävda oss som en framgångsrik region i en ledande välfärdsstat även i framtiden.
I regeringens budgetproposition finns tyvärr allt för många neddragningar på utbildningens område som, om de skulle komma att genomföras, försämrar vårt lands utvecklingsmöjligheter. Med tanke på Västsveriges industristruktur kommer regeringens allt för kortsiktiga politik att drabba denna region särskilt kraftigt.
Skolans arbetsmiljö
Tillgången på goda och stimulerande arbetsmiljöer för elever och lärare är viktiga förutsättningar för goda kunskaper i en bra skola. Tyvärr finns det brister vad gäller arbetsmiljön i många skolor. Riksdagens tidigare majoritet har därför beslutat införa ett särskilt stimulansbidrag om 300 milj.kr. per år för förbättring av den fysiska miljön i skolan.
Detta bidrag har en stor betydelse för kommunernas möjlighet att genomföra nödvändig upprustning av skolans miljö. I dagens akuta situation på byggarbetsmarknaden har dessa satsningar dessutom inneburit välbehövliga arbetstillfällen inom såväl byggmaterialindustri som för byggnadsarbetarkåren.
Regeringen föreslår nu att nämnda stimulansbidrag skall tas bort. Det innebär att de västsvenska kommunerna sammantaget går miste om beräknade resurser för att förbättra skolans miljö på cirka 60 milj.kr. per år.
En neddragning av resurserna i denna storleksordning får självfallet negativa konsekvenser för skolornas elever, personal och för sysselsättningen i regionen. Enligt vår mening bör riksdagen därför avvisa regeringens förslag om att avveckla stimulansbidraget för skolans fysiska miljö.
Gymnasiereformen
Behovet av kunskaper ökar ständigt inom alla yrkesområden. I början av l980-talet ansåg såväl arbetsgivare som de fackliga organisationerna att den vanligtvis 2-åriga utbildningen på gymnasieskolans yrkesinriktade linjer inte klarade framtida behov av kunskaper.
På förslag av den dåvarande socialdemokratiska regeringen inleddes därför en omfattande försöksverksamhet med en ny treårig utbildning på de yrkesinriktade gymnasielinjerna. Under förra riksmötet beslöt riksdagen i enlighet med regeringens proposition ''Växa med kunskap'' om en ny gymnasieskola där såväl de yrkes- som studieförberedande programmen skulle vara treåriga.
Genom denna gymnasiereform kommer alla ungdomar att ges en kvalificerad utbildning som ger en god grund både för ett yrkesliv och fortsatta studier. Därigenom tillgodoses också arbetslivets allt större behov av medarbetare med goda baskunskaper både i allmänna ämnen och yrkesämnen.
För utvecklingen i Västsverige med vår teknologiskt avancerade industri som har stort behov av välutbildad arbetskraft är därför regeringens oväntade förslag att skjuta fram satsningen på gymnasiereformen mycket negativ. Den uppskjutna reformen går vare sig ihop med regeringens fagra tal om kvalité i skolan eller dess tal om att stärka industrins konkurrenskraft.
Ett beslut om att skjuta upp genomförandet av gymnasiereformen innebär självfallet även färre arbetstillfällen inom regionen. Vi föreslår därför att riksdagen avvisar regeringens förslag att skjuta upp gymnasiereformen och därmed bekräftar riksdagens tidigare beslut.
Vuxnas möjlighet till utbildning
Möjligheter till ett livslångt lärande betyder mycket för den enskilde men också för samhällets och näringslivets utveckling. Den av samhället stödda vuxenutbildningen skall ge mest till dem som tidigare fått minst av utbildningsresurserna i samhället men även ge möjligheter att komplettera ungdomsutbildningen på gymnasie- och påbyggnadsnivå.
Regeringens förslag om att kraftigt skära ner resurserna för vuxnas möjligheter till utbildning är därför negativt såväl för den enskilde som för samhällets och dess näringslivs utveckling. I flera delar av Västsverige har invånarna i genomsnitt en i jämförelse med andra regioner kort utbildning. Där slår naturligtvis regeringens nedskärningar av resurserna för vuxenutbildning särskilt hårt.
Regeringens sammanlagda nedskärningar av anslagen till folkbildningen, komvux, studiestöd för vuxna och facklig utbildning uppgår till i storleksordningen 1 miljard kronor. Vi kan därför räkna med att resurserna för de vuxnas utbildning i Västsverige minskas med hela 200 milj.kr.
En så stor nedskärning av de sammanlagda resurserna för vuxenutbildning skulle självfallet komma att försämra Västsveriges utvecklingsmöjligheter. Dessutom ger nedskärningen mycket stora negativa effekter på sysselsättningen. Vi föreslår därför att riksdagen skall avvisa samtliga av regeringens förslag till nedskärningar på vuxenutbildningsområdet.
Satsa på Västsveriges högskolor
Genom Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, högskolorna i Halmstad, Borås, Skövde och Trollhättan/Uddevalla samt landstingens vårdhögskolor erbjuds i dag invånarna i Västsverige möjligheter till utbildning på högskolenivå. Vi kan dock konstatera att de statliga resurserna till de västsvenska högskolorna sammantaget understiger vad som svarar mot andelen av befolkningen.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen vad gäller Västsverige något ökade resurser för utbildning vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Senare under våren skall regeringen komma med förslag på ytterligare platser för grund- och gymnasielärarutbildning.
Då de regionala högskolorna i Halmstad, Borås, Skövde och Trollhättan/ Uddevalla saknar utbildning av grund- och gymnasielärare finns det risk för att resultatet av regeringens förslag blir att dessa högskolor inte får någon utökning av antalet platser till hösten. Vi föreslår därför att dessa högskolor under nästa budgetår genom omfördelning tillföres vardera 600.000 kr. genom ökning av LIF-anslaget.
Vid de kommande utbyggnaderna av högskolans grundutbildning och vid nästa forskningspolitiska proposition bör högskolorna i Västsverige sammanlagt tillföras resurser som svarar mot befolknings- och studerandeunderlag i Västsverige.
Chalmers tekniska högskola är en internationellt framstående teknisk högskola och centrum för teknisk högskoleutbildning och forskning/utveckling i Västsverige. Ökade miljöinslag i de tekniska utbildningarna, internationalisering och fortbildning av lärarna är viktiga utvecklingsfrågor.
Forskarutbildningen behöver förstärkas vad gäller såväl kvalité som att fler avlägger doktorsexamen. Bland övriga viktiga utvecklingsfrågor kan nämnas satsning på mikroelektronikenheten och uppbyggandet av den nya ingenjörshögskolan på Lindholmen.
Göteborgs universitet är likaså ett internationellt framstående universitet och ett viktigt centrum för högre utbildning och forskning/utveckling i Västsverige. På tre områden är resurstilldelningen eftersatt jämfört med andra universitet. Det gäller den odontologiska fakulteten, den matematisk- naturvetenskapliga fakulteten och de konstnärliga utbildningarna.
I sin anslagsframställning har styrelsen prioriterat förstärkningar av basresurser för grundläggande utbildning, fakultetsanslag, LIF-anslaget, de konstnärliga utbildningarna, biomedicinskt centrum, centrum för marin forskning, miljövetenskaplig forskning och utvecklingsarbete för lärarutbildningarna, ytterligare professorer och ett centrum för biblioteksforskning.
De mindre och medelstora högskolorna bör enligt den socialdemokratiska partimotionen hösten 1991 ges förtur vid den kommande utbyggnaden av grundutbildningen. Likaså framhålles i motionen vikten av att satsa på forskningsresurserna vid de mindre och medelstora högskolorna.
De mindre högskolorna i Västsverige har en stor regionalpolitisk uppgift att fylla inom sitt geografiska ansvarsområde. De senast tillkomna högskolorna, Skövde, Halmstad och Trollhättan/Uddevalla tillhör de fyra minsta regionala högskolorna i riket. De har resurser som vardera endast motsvarar några promille av landets samlade högskoleresurser.
Högskolan i Skövde har en struktur som är mycket ''smal''. De nuvarande kompetensområdena, teknik, data- och systemkunskap, ekonomi samt moderna språk, och länderkunskap är samtliga relaterade till näringslivet. Detta förhållande är inte bra. Strukturen ger få möjligheter till stordrift.
Skaraborg behöver, med sin ytterst svaga högskoletradition mer än många andra län den stimulans som en högskola innebär. Det nuvarande utbildningsbehovet behöver kompletteras med annan typ av utbildning inriktad mot samhälls- och humanvetenskap samt mot naturvetenskap.
Högskolan i Borås har bibliotekarie-, ekonomi-, barnomsorgs- och teknikutbildningar som dominerande utbildningsinriktningar. Förlängning av ingenjörslinjerna inom främst teko-området från två till tre år är angelägen för att göra den svenska utbildningen likvärdig med motsvarande utbildningar i andra länder.
Sjuhäradsbygden är mitt uppe i en kraftig strukturomvandling. Sysselsättningen inom tekobranschen minskar och ersätts till en del av en tekniskt avancerad industri för vars utveckling en utbyggd utbildning vid högskolan är viktig.
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla har i huvudsak utbildningar inom områdena teknik, ekonomi och barnomsorg. En profil är COOP (cooperative education) som utbildningsform på Maskiningenjörslinje och Företagsekonomisk linje. Den innebär att de teoretiska studierna varvas med praktiskt arbete.
Bland de framtida idéerna kan nämnas ett tredje fördjupningsår på ingenjörslinjerna, ''Yrkespedagogiskt centrum'', ''Nyföretagarcentrum Fyrstad'' och en YTH ''på hjul'' som skulle kunna tillgodose behov även i de geografiska ytterområdena av högskolans ansvarsområde.
Högskolan i Halmstad har utbildningar främst inom områdena teknik och barnomsorg. Inom teknikområdet genomförs en satsning på unika utbildningsprogram bl.a. utvecklingsingenjörslinjen. I anslutning till högskolan har en företagsby växt upp med för närvarande 15 företag och högskolan deltar i flera internationella program.
Språk, humaniora och naturvetenskap är ämnesområden som behöver förstärkas för att möjliggöra fördjupning och än mer utvidgat internationellt utbyte. Halland är det län som har lägst antal FoU-årsarbeten och som dessutom har mycket låg andel högskoleutbildade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar tillföra medel till skolmiljö, gymnasiereformen och vuxenutbildning i enlighet med vad i motionen framförts,
2. att riksdagen beslutar öka anslaget till folkbildning i enlighet med vad i motionen framförts,1
3. att riksdagen beslutar omfördela medel inom högskolans anslag i enlighet med vad i motionen framförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtida satsningar på grundutbildning och forskning vid högskolorna i Västsverige.
Stockholm den 24 januari 1992 Ingvar Johnsson (s) Anders Nilsson (s) Sverre Palm (s) Arne Kjörnsberg (s) Marianne Carlström (s) Ingegerd Sahlström (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till KrU