Högskoleutbildning och forskning är nyckelfaktorer i regional utveckling. I höjningen av den allmänna utbildningsnivån måste ingå en växande andel högskoleutbildade. Forskning och utvecklingsarbete måste öka i växelverkan mellan näringsliv, offentlig sektor och högskola. Detta är av särskild vikt för skogslänen. Den utveckling av skogslänens högskolor som därför är nödvändig måste utgå från de specifika förutsättningarna och behoven i varje region.
Utbudet av högskoleutbildning i Gävle--Dala-regionen måste öka. Resurser måste skapas för distansutbildning så att alla länsdelar blir delaktiga. Det totala antalet studerande är nu mellan 5 000 och 6 000. Såväl högskolan i Gävle/Sandviken (HG/S) som i Falun/Borlänge (HF/B) planerar för utökning. Tillsammans innebär det uppemot 8 000 högskolestuderande i regionen vid sekelskiftet. En sådan ökning står väl i samklang med regeringens målsättning med en ökning om 15 000 platser i hela landet redan till 1995/96. Vi förutsätter att regionen tillförs en rimlig andel av dessa platser.
Sveriges deltagande i det europeiska samarbetet innebär ökad konkurrens för de egna högskolorna. Även nationellt aviseras åtgärder för ökad inbördes konkurrens mellan högskolorna i ett system som präglas av mångfald och flexibilitet. Våra högskolor måste därför få möjligheter att utveckla sin kvalitet och sina profiler på grundval av de specifika förutsättningarna i regionen. Det kräver resurser såväl för längre utbildningar till kandidat- och mastersexamina som för forskning och forskarutbildning. Självständighet i förhållande till de stora lärosätena måste öka inom ramen för fortsatt samarbete.
Redan 1989 togs de första gemensamma initiativen till ökad samverkan mellan högskolorna i Gävle--Dala- regionen. Det har lett till att det i ett gemensamt planeringsarbete nu växer fram regionalt anpassade idéer att uppnå egna mål och möta de krav en ny omvärldssituation ställer. De konkreta förslagen kommer att läggas fram i 1992 års anslagsframställningar för nästa treårsperiod. I det följande redovisas de principiellt viktiga huvuddragen.
Enligt riktlinjer riksdagen antagit skall all högskoleutbildning vara likvärdig och vila på vetenskaplig grund. Även mindre och medelstora högskolor som HG/S och HF/B måste nu ges resurser för effektiv forskningsanknytning av grundutbildningen. I praktiken förutsätter det en betydande utbyggnad av möjligheterna att forska. I budgetpropositionen framhåller också statsrådet betydelsen av att lärarna vid de mindre och medelstora högskolorna ges bättre forskningsmöjligheter.
I regionen finns totalt ca 800 forskarutbildade. Inom storföretagen och de statliga verken finns koncentrationer av FoU-kompetens inom vissa bestämda områden. Vidare finns Statens institut för byggnadsforskning (SIB) och Lantbruksuniversitetets enhet i Garpenberg (SLUgarp) med vardera ca 100 forskare och 8 resp. 9 professurer. Möjligheterna att i samverkan och inom ett antal profilområden bygga upp fungerande forskningsmiljöer vid högskolorna är därför goda.
Sverige har stort underskott av forskarutbildning i förhållande till den totala satsningen på FoU. Det bidrar till att företag förlägger FoU utomlands. Regeringen bedömer att antalet doktorsexamina måste fördubblas till år 2000. För att klara denna uppgift bör även en forskningskompetens, som skapas för forskningsanknytning vid mm-högskolorna, utnyttjas för forskarutbildning. Därmed nås en bredare rekryteringsbas samtidigt som regionala behov av forskarutbildade tillgodoses.
Fasta forskningsresurser för forskning på eget programansvar och för forskarutbildning tilldelas endast enheter med fakultetsorganisation eller motsvarande. Vid universiteten är anslagen normalt avsevärt större än till grundutbildning. Inom högskolorna i Gävle--Dala-regionen finns ca 60 disputerade forskare och i regionen ett betydande antal professurer. Via en organiserad samverkan som innefattar SLUgarp kan således en betydande bas mobiliseras för en fakultetsorganisation. Med målsättning för sekelskiftet om totalt ca 50 professurer i regionen skulle en enda bred fakultet komma att tillhöra de 10--15 större enskilda fakulteterna i landet. Anslagsbehovet skulle dock stanna vid mindre än hälften av HG/Ss och HF/Bs anslag för grundutbildning.
Med den här kortfattat redovisade principlösningen uppfylls forskarsamhällets krav på vetenskaplig självstyrelse samtidigt som forskningsanknytning och kompetens för forskarutbildning åstadkoms till jämfört med fristående universitet begränsade kostnader. Vissa nyckeltjänster kan fortfarande med fördel köpas från t.ex. Uppsala universitet. Men HG/S och HF/B får genom samverkan ökad självständighet som part i ett sådant samarbete och goda förutsättningar att utveckla den konkurrenskraft som en ny situation och en öppenhet mot Europa kräver.
Den nyss slutförda utredningen om lantbruksuniversitetet föreslår att de fasta forskningsresurserna och den huvudsakliga utbildningen flyttas från Garpenberg. Motivet är huvudsakligen osäkerhet om möjligheterna att långsiktigt upprätthålla den vetenskapliga kvaliteten vid nuvarande lokalisering. Den regionala samverkan som nyss beskrivits ger inte bara ett stöd till HG/S och HF/B. Den ger även SLUgarp en förbättrad vetenskaplig miljö utan de kostnader en omlokalisering medför. Att sektorsgränserna kring SLU därvid överskrids är en inte oviktig fördel i sammanhanget.
Att flytta en så stor kunskapsintensiv enhet som SLUgarp (närmare 200 anställda) från Bergslagen med dess strukturproblem till huvudsakligen Stockholm--Uppsala- regionen kan bara motiveras med ytterst tvingande skäl. I budgetpropositionen, bil.
10, föreslår jordbruksministern en nedskärning av SLUs anslag med 30 milj.kr. redan budgetåret 1992/93. Då ett konstruktivt alternativ som bygger på oförändrad lokalisering nu tycks växa fram är det angeläget att de besparingar som krävs inte leder till åtgärder som i onödan låser utvecklingen vid SLU- utredningens nedläggningslinje innan hela frågan remissbehandlats och beretts i vanlig ordning.
Sammanfattningsvis anser vi att högskolorna i Gävle-- Dala-regionen med dessa planer anvisar en realistisk lösning på det länge diskuterade problemet med de mindre och medelstora högskolornas forskning och forskarutbildning. De bör därför kunna vara vägledande för den fortsatta planering, vars konkreta resultat skall prövas i nästa års budgetarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av högre utbildning och forskning i Gävle--Dala-regionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar och besparingar inom SLU.
Stockholm den 22 januari 1992 Odd Engström (s) Inger Hestvik (s) Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s)