I årets budgetproposition föreslås att anslaget till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) räknas ned med 30 milj.kr. Jordbruksministern anför att det ankommer på SLU att besluta om hur de erforderliga besparingarna skall göras. Som exempel på områden där besparingar skulle kunna göras nämner han den skogliga utbildningen, som ''bör anpassas till marknadens krav''.
Det är riktigt att anpassa utbildningen till marknadens krav men bedömningarna härvidlag bör grunda sig på relativt långsiktiga trender. Det världsmarknadskänsliga skogsbrukets konjunktursvacka bör därför inte få för stark inverkan på bedömningen.
Jag medger dock att man f.n. kan skönja en framtida bestående minskning av behovet av skogsutbildade men också behov av ökad kompetens bl.a. i de befattningar som traditionellt besatts av skogstekniker.
I min motion i fjol i samma ärende (1990/91:Jo618) hemställde jag om att riksdagen skulle uttala att ändringar av dess beslut år 1984 om skogstekniker- och skogsmästarutbildningarna borde anstå tills effekterna av besluten hunnit framträda och utvärderas, att Skinnskatteberg även i framtiden bör vara lokaliseringsort för skoglig undervisning och utveckling och att resurser för forskning bör tillföras Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Bakgrunden var oro i Skinnskatteberg för nedläggning av Skogsmästarskolan, vilket föreslogs i en av skogsfakulteten föranstaltad utredning om dess utbildningslinjer.
Riksdagsbesluten 1984 (JoU 1983/84:33) grundade sig på en proposition från jordbruksministern men också på förslag i motioner väckta i samband med propositionen.
Propositionen byggde på skogsutbildningsutredningens betänkande (Ds JoU 986:6) ''Högre skoglig utbildning'' samt därutöver ingivna remissyttranden.
Med anledning av förslagen i budgetpropositionen har en besparingsplan upprättats inom SLU. Planen har varit föremål för förhandlingar med arbetstagarnas fackliga organisationer och skall föreläggas SLU:s styrelse för beslut.
Planen innehåller förslag om att skogsteknikerundervisningen koncentreras till två orter, Skinnskatteberg och Bispgården eftersom man på dessa har ändamålsenliga lokaler samt omfattande fortbildning.
Vidare föreslås att preparandkurs för skogsmästarutbildningen ej anordnas fr.o.m. höstterminen 1993, vilket innebär att den kategori studerande på skogsmästarlinjen, som denna preparandkurs är avsedd för, försvinner från skogsmästarlinjen fr.o.m. 1995.
Ansökningstiden till den preparandkurs, som föreslås bli indragen, går ut 1 april i år. Detta medför att, om förslaget går igenom, studerande som satsat på denna utbildning tvingas bort därifrån på ett abrupt sätt.
Dock bör riksdagen och inte SLU ta ställning till ev avveckling av studievägen, eftersom riksdagen beslöt om dess inrättande.
Då antalet sökande till denna studieväg varit stort och de utexaminerade hävdat sig väl på arbetsmarknaden kan jag ej finna några skäl för dess avveckling.
Den större gruppen av studerande på skogsmästarlinjen utgörs av skogstekniker. Om denna grupp säger fakulteten att den tills vidare skall ha oförändrat antal studerande för att ''kunna ge utexaminerade skogstekniker möjlighet till vidareutbildning innan ny utbildning kan erbjudas''.
Med ny utbildning menar man tydligen den till ''skogsingenjör'' som f.n. utreds och som fakulteten förutsätter skall kunna starta hösten 1993. Tidigare har också som alternativ till skogsmästarutbildningen anförts möjligheten att bereda skogsteknikerna möjlighet till vidareutbildning genom studier på jägmästarlinjen.
Det är förvånande att olika alternativ till skogsmästarlinjen diskuteras då denna linje genom åren visat sig väl uppfylla marknadens krav. Bland utexaminerade från jägmästar-, skogsmästar- respektive skogsteknikerlinjerna uppvisar de från skogsmästarlinjen den lägsta arbetslösheten. Skogsmästarna har också framgångsrikt kunnat konkurrera med jägmästarna om ledande befattningar i skogsbruket. Lönenivån för skogsmästarna är hög i jämförelse med andra grupper.
Min slutsats av ovanstående blir att det ej finns marknadsmässiga skäl att lägga ner del av eller hela skogsmästarlinjen. Tvärtom talar mycket för att man skall slå vakt om denna väl fungerande utbildning och ej ge sig på nya, på mer eller mindre lösa teorier grundade ändringsförslag.
Utbildningen bör ej heller flytta från Skinnskatteberg. Som jag framhöll i en motion i fjol uppstår kapitalförstöring om man lägger ner verksamheten där. Orten är mycket lämplig för skogsutbildning eftersom man därifrån har relativt korta avstånd till klimatlägen av varierande slag. Vidare är den omgiven av skogar där rationellt skogsbruk har lång tradition. Dessutom finns skogsindustri på orten.
Det förhållandet att skogsteknikernas vidareutbildning är lokaliserad till en skola där även deras grundutbildning finns erbjuder många fördelar. Förutom att basresurser kan sambrukas ger den kontinuerliga kontakten mellan de båda undervisningsnivåernas företrädare ständigt impulser till samordning mellan dessa.
För att stimulera elever och lärare och för att erbjuda de senare möjligheter till fördjupning och ev vetenskaplig karriär är det nödvändigt att forskning bedrivs i ökad omfattning vid Skogsmästarskolan. Den nyligen framlagda högskoleutredningen framhåller ju också vikten av förening mellan forskning och utbildning. Det samarbete som Skogsmästarskolan har med andra institutioner och organisationer utgör härvid en viktig resurs. För dagen kan nämnas att den närbelägna Grimsö forskningsstation från 1 juli ingår i SLU och att intressanta samarbetsprojekt inom områdena skogsproduktion, natur och miljö här yppar sig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att besluten 1984 om skogsmästarlinjen ligger fast och att Sveriges lantbruksuniversitet i sina överväganden om besparingar med anledning av minskad medelstilldelning bör ta hänsyn till detta,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Skinnskatteberg även i framtiden bör vara lokaliseringsort för eftergymnasial skoglig undervisning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att resurser för skogsforskning bör tillföras Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.
Stockholm den 27 januari 1992 Hugo Bergdahl (fp)