Sedan 20 år tillbaka bedriver forskare vid skogsvetenskapliga fakulteten, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) riktad grundforskning om ekosystemet skogen i Jädraås försökspark.
I samband med FN:s stora miljökonferens som ägde rum i Sverige och Stockholm 1972 så startade storprojektet ''barrskogslandskapets ekologi''. I detta projekt studerades i detalj olika samband i ett skogsekosystem. Ett sextiotal forskare från samtliga universitet engagerade sig i detta projekt, vilket ledde till mer än 400 vetenskapliga uppsatser och ett tiotal doktorsavhandlingar.
Både inom och utom landet är Jädraås idag ett välkänt begrepp då det gäller modern skogsforskning och försöksområdet besöks årligen av ett stort antal intresserade från hela världen. Ur skoglig vetenskaplig synpunkt är Jädraås försökspark utan tvekan unik i världen.
Jädraås försökspark utgör idag en basresurs för forskning och skoglig undervisning, främst för SLU, men även externa forskare har möjlighet att utnyttja försöksparken. Ett huvudlaboratorium och två välutrustade fältlaboratorier ger goda möjligheter för olika forskningsändamål.
Ett omfattande klimatregistreringsprogram har pågått sedan 1972 och har under de senaste åren utvidgats till att omfatta mätning av vissa luftföroreningar.
Man har under dessa 20 år som verksamheten har pågått skaffat sig en mycket bred kunskap och man har kartlagt olika mätresultat. Jag anser att det är oerhört angeläget att man tar till vara denna samlade kunskap som finns.
När nu FN:s stora miljökonferens -92 ska äga rum tycker jag att det borde vara rätt tidpunkt att man lyfter fram den skogliga forskningen och startar ett nytt barrskogsprojekt. En utredning omkring dessa frågor borde tillsättas med uppgift att se vilka yttre faktorer som påverkar kvaliteten på skogen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av tvärvetenskaplig skogsforskning förlagd till Jädraås försökspark.
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Starrin (c)