Delar av den högre skogliga utbildningen i Sverige har alltsedan 1915 varit förlagda till Skogshögskolan i Garpenberg. Från 1977 ingår Skogshögskolan i den skogsvetenskapliga fakulteten vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Verksamheten i Garpenberg har expanderat kraftigt och omfattar idag såväl jägmästarutbildning som avancerad forskning och utveckling. Forskningen är främst inriktad mot ämnesområdena skogsteknik och skogsproduktion. Forskningsarbetet är inriktat på viktiga framtidsfrågor för skogsbruket. Vidare är en stor del av SLU:s bioenergiforskning förlagd till Garpenberg. Här finns således landets största universitetsenhet utanför de stora universitets- och högskoleenheterna förlagd. Med över 200 anställda är SLU inte bara en av Hedemoras stora arbetsgivare. Med hundratalet aktiva forskare och nio professorer är SLU Garpenberg också en stor intellektuell kunskapstillgång. Mot denna bakgrund växer nu fram ett samarbete mellan SLU:s enhet och Högskolan i Falun/Borlänge. Även Högskolan i Gävle/Sandviken håller på att dras in i nätverket.
I vårt kunskapssamhälle är det mycket viktigt att rätt ta tillvara möjligheterna till en framtida utveckling av verksamheten i Garpenberg. Det är en i högsta grad grundläggande regional angelägenhet. Här utgör tankarna som skisserats av Dalarnas Forskningsrådom nya regionalt anpassade forskningscentra de pusselbitar som saknas. Att realisera idéerna om CEL, Centrum för forskning om ekologiskt lantbruk och CEREF, Centrum för regionala studier med ekologiska förtecken, är en positiv åtgärd för att börja teckna in en plats för hela regionen i en ekologisk, bioteknisk framtid.
De växande möjligheterna att ''fungera i nätverk'' skapar förutsättningar att utnyttja regionens egna och delvis unika möjligheter i uppbyggnaden av en högskola för framtiden. Här ges också förutsättningar att kombinera måttliga dimensioner med förmåga att nå och upprätthålla internationell nivå på forskning och utbildning.
Mot ovanstående bakgrund är signalerna om en eventuell flyttning av undervisning och forskning från Garpenberg ett hot mot den regionala utvecklingen. Verksamheten är ju lokaliserad till Garpenberg just av regionalpolitiska skäl. På den fronten har förutsättningarna inte förändrats. Istället behövs alla regioners bidrag om den nationella ekonomin skall utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen framförts om bibehållande av den skogliga utbildningen vid Skogshögskolan i Garpenberg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om om möjligheterna till vidareutveckling av forskningsverksamheten enligt av Dalarnas forskningsråd skissad idé.
Stockholm den 27 januari 1992 Ulf Björklund (kds)