Det råder för närvarande en stor osäkerhet inom skogsbruksutbildningen. Ett minskat intresse för den gymnasiala skogsbruksutbildningen har medfört att många utbildningsplatser på skogsbruksskolorna står tomma. Många skolor har lagts ner runt om i landet och flera är nedläggningshotade. Naturbrukslinjen som var avsedd att ersätta den traditionella skogsbruksutbildningen har mötts med skepsis framför allt från storskogsbruket som anser att den ger för litet av tekniska kunskaper och färdigheter för maskinförarna. Utvecklingen mot nästan uteslutande entreprenörägda maskiner i storskogsbruket har också gjort att praktikdelen i utbildningen är svår att lösa. Att kontinuerligt hålla en modern maskinpark till förfogande i skolornas regi ställer sig mycket dyrt.
Det goda syftet att genom en förbättrad grundutbildning i naturvård inom naturbrukslinjens ram ge ökad förståelse för ett skonsamt skogsbruk kan bli ett slag i luften genom att det inte är dessa elever som så småningom kommer att sitta i skogsmaskinerna. Det är ju där -- i det dagliga avverkningsarbetet -- som naturvårdshänsynen till största delen skall tas. Man kan också konstatera att bland dagens maskinförare är en verkstadsteknisk eller annan teknisk grundutbildning betydligt vanligare än en mera naturnära utbildning.
För framtiden måste en ny skogsarbetarutbildning arbetas fram. Mycket av naturbrukslinjens grunder måste givetvis finnas med -- naturvården i skogsbruket måste förbättras genom att förståelse och kunskap i dessa frågor ökas.
Samtidigt måste dock tekniska och ekonomiska ämnen få en framträdande plats -- de flesta som i framtiden skall utföra avverkning, transport och skogsvård kommer med all säkerhet att göra det som egna entreprenörer i små företag. Det torde vara ofrånkomligt att en utbildning av den typen måste vara regional och inte vara bunden till länsgränser. Den bör också kombineras med den nuvarande AMU- utbildningen och rikta sig även till sådana som redan är yrkesverksamma med olika former av påbyggnadsutbildning. Då kan också kostnaderna för en maskinutrustning med bra standard slås ut på en större utbildningsvolym.
Ett angeläget mål för utbildningen bör även vara att ge behörighet till att gå vidare till högre utbildning. Den blir då attraktiv för en bredare grupp av elever och medverkar till att ge utbildningen anseende och status.
Vi förutsätter att den skogspolitiska kommittén kommer att uppmärksamma de skogliga utbildningsfrågorna på alla nivåer. Goda kunskaper är den viktigaste förutsättnigen för att vi i framtiden skall bedriva ett skogsbruk som vilar på ekologiskt riktiga grunder.
Mot bakgrund av den akuta situation som präglar den nuvarande skogsarbetarutbildningen över hela landet föreslår vi att regeringen antingen själv skyndsamt utreder frågan och återkommer till riksdagen med förslag eller om detta tidsmässigt är möjligt ger skogsutredningen särskilda tilläggsdirektiv därom.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skyndsam utredning om skogsbruksutbildningens utformning.
Stockholm den 24 januari 1992 Åke Selberg (s) Leif Marklund (s) Inger Hestvik (s) Rinaldo Karlsson (s)