Inledning
I denna motion tar vi upp dels de principiella resonemang som förs i propositionen, dels regeringens konkreta förslag rörande de fristående grundskolorna.
Regeringens proposition är illavarslande med sin tilltro till s.k. stimulerande konkurrens som främsta kvalitetshöjande medel för framtidens skolor. Förutom det grundläggande faktum att förslaget är synnerligen illa underbyggt och genomtänkt är det också i stort sett onödigt: nödvändiga reformer för ökad valfrihet i skolan är redan genomförda.
I propositionen behandlas å ena sidan finansieringen av s.k. fristående skolor. Förslaget sägs syfta till att ge ''godkända fristående skolor förutsättningar att verka på i stort sett samma villkor som de kommunala grundskolorna''. Å andra sidan aviseras förslag som ska öka valfriheten på skolområdet samt möjliggöra olika former för drift av grundskolor -- sannolikt innefattande någon form av ''skolpeng'' och avgiftsuttag från föräldrar och vårdnadshavare.
Vänsterpartiet vill understryka att elever i fristående skolor räknas in i det statliga sektorsbidraget för grundskolan fr.o.m. budgetåret 1992/93. Riksdagen har dessutom uttalat att kommunen bör fördela sitt sektorsbidrag och sina övriga resurser på skolområdet efter behov till samtliga skolor inom kommunens gränser -- såväl offentliga som fristående. Detta är enligt vänsterpartiet en tillräcklig garanti för att godkända fristående skolor ska kunna verka ''på i stort sett samma villkor som övriga grundskolor i en kommun''. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Inskränkningar i den kommunala självständigheten
Regeringen föreslår att riksdagen beslutar om en förändring av skollagen kap. 9, § 4a ang. föreskrifter om kommunalt bidrag till fristående grundskolor. Det är enligt vänsterpartiets mening synnerligen tveksamt om riksdagen har rätt att utfärda föreskrifter som i detalj reglerar vilken andel av kommunernas skattemedel som ska förmedlas till fristående skolor. Enligt gällande regler disponerar en kommun jämförelsevis fritt över sina skolresurser. Att föreskriva en särbehandling av en viss grupp av skolor -- de fristående -- vilken omfattar inte bara statliga bidrag utan också kommunala skattemedel, är en inskränkning av den kommunala sjävbestämmanderätten.
Det enda motiv som framförs för förslaget till lagstiftning på denna punkt är att principen ...
... att tilldela de fristående skolorna medel med hänsyn till respektive skolas behov kan ge upphov till problem. Frågan om vilka behov en skola har skulle kunna bli föremål för delade meningar mellan kommunerna och de aktuella skolorna. De fristående skolornas möjlighet att planera långsiktigt skulle försämras. Vidare skulle en kommun, utan att ha någon egentlig möjlighet att påverka en fristående skolas kostnader, kunna bli tvungen att tilldela medel som avsevärt överstiger vad som utgår per elev i grundskolan. Till exempel skulle kommunen kunna bli tvungen att betala för höga lokalkostnader (s. 14--15)
Vänsterpartiet menar att resonemanget ovan är inkonsekvent och föga övertygande. Det finns inget som tyder på att fristående skolor behöver särbehandlas eftersom de tilldelas bidrag enligt samma regler som gäller kommunens övriga skolor. De kostnader som stat och kommun står för innefattar den undervisning som svarar mot skolplikten och som sålunda följer av skollag, läroplan och andra bestämmelser. Eftersom man i kommunerna har skyldighet att behovsrelatera resurstilldelningen kan de ''delade meningar'' om en enskild skolas behov som det talas om i citatet naturligtvis uppkomma för alla kommunens skolor. Att det kan finnas delade meningar på kommunal nivå när det gäller fördelningen av skolanslaget är inte exempel på en brist i systemet, utan just ett uttryck för en grundtanke bakom det decentraliserade beslutsfattandet på skolområdet och för separationen mellan politiska beslut och verksamhetsansvar.
Kommunal likvärdighet, skolhälsovård, skolskjuts, lokaler m.m.
Propositionens påpekande om höga lokalkostnader som ett ytterligare skäl för finaniseringsgarantin på 85 % är obegripligt. Lokalhyrorna varierar avsevärt också mellan kommunala skolor, i Stockholms kommun varierar hyrorna t.ex. mellan 500 och 2 800 kronor per kvadratmeter. Om en fristående skola har lokalkostnader som vida överstiger vad som gäller för kommunens övriga skolor och den fristående skolan ej har rätt att ta ut elevavgifter, kommer skolan ej att kunna drivas i enlighet med gällande bestämmelser (inom ramen för ett bidrag av storleksordningen 85 % av den genomsnittliga elevkostnaden). Frågan är med andra ord inte främst avhängig av bidragsnivån i den form propositionstexten anger. Om en godkänd fristående skolas lokalkostnader klart överskrider vad som i övrigt gäller inom kommunen, bör istället prövas om inte kommunen tillsammans med den fristående skolans ledning kan finna alternativa lokaler etc.
Bidraget till den fristående skolan ska enligt lagförslaget utgöra minst 85 % av ''den genomsnittliga kostnaden per elev i kommunens grundskola det närmast föregående kalenderåret'' (s. 4).
Vid sidan om att det enligt vänsterpartiets mening är minst sagt tveksamt om riksdagen kan fatta ett beslut av detta slag, inrymmer texten minst två övriga formella märkligheter. För det första finns ingen juridiskt hållbar definition på vad som inbegrips i en kommuns totala kostnader för grundskolan. Olika kommuner tillämpar dessutom skilda budgetsystem. Vilken del av lokalkostnaderna ska räknas i den skola som delar lokaler med ett daghem? Hur ska skolkostnader kunna skiljas från skolbarnomsorgen i de kommuner som administrativt och lokalmässigt samordnar skola och barnomsorg för 7--12- åringar? Hur ska kommunala kostnader för gymnasieskolans centrala administration skiljas från kostnader för grundskolans centrala administration? Eftersom det i propositionen sägs att ''rätt till skolskjuts ej föreligger för elever i fristående skolor'' och föredraganden påpekar att hon ''ej heller har för avsikt att för närvarande föreslå någon ändring härvidlag'' (s. 8), är det rimligt att fråga sig om skolskjutskostnader ska ingå när den genomsnittliga elevkostnaden beräknas. Även i övrigt kan invändningar riktas mot det juridiskt hållbara och entydiga i begreppet ''genomsnittlig kostnad per elev''.
För det andra föreslås att anslaget ska grundas på ''närmast föregående kalenderårs budget'' vilket medför oacceptabla nackdelar för de kommunala skolorna. Om en kommun t.ex. minskar sina kostnader för skolan inför läsåret 1993/94 genom budgetbeslut för kalenderåret 1993 kommer denna minskning ej att drabba de fristående skolorna men väl kommunens övriga skolor, som dessutom får vidkännas en extra reduktion för att kompensera bidraget till fristående skolor. Konsekvenser som denna är naturligtvis helt oacceptabla. Ett sätt att rätta till ovanstående förhållande vore någon form av retroaktivt avräkningssystem. Här uppkommer dock en komplikation vad avser revisionsmöjligheter från kommunens sida gentemot den fristående skolan.
En tredje invändning gäller den föreslagna procentsatsen på 85 %. Regeringen redovisar inte på vilka grunder denna procentsats tagits fram. Vänsterpartiet anser, som nämnts ovan, att någon procentreglering ej behövs. Vi vill dock notera att Kommunförbundet i sin diskussion om ett system baserat på ''skolpeng'' kommit fram till att den del som baserar sig på antalet elever måste utgöra en betydligt mindre andel av det totala beloppet.
En fjärde invändning mot det framlagda förslaget är att det, om det genomförs på föreslaget sätt, sannolikt ökar kostnaderna inom skolsystemet och minskar kommunens möjligheter att genomföra rationaliseringar i besparingssyfte.
En femte invändning mot förslaget är att det försvårar den form av politisk styrning av skolsystemet som riksdagen beslutade om i anslutning till proposition 1990/91:18 om ansvaret för skolan. Den politiska styrningen ska numera ske genom mål och riktlinjer i stället för lagar och regleringar. Det är viktigt att den kommunala skolplanen blir ett politiskt styrinstrument om vi ska kunna garantera alla elever en god kvalitet på undervisningen.
Valfriheten och kommunen
Vänsterpartiet avvisar den inskränkning i den kommunala självständigheten som är en del av förslaget rörande de fristående skolorna. Dess överensstämmelse med gällande lag bör dessutom, som ovan påpekats, prövas.
Enligt vår uppfattning bör en godkänd fristående skolas ekonomi behandlas på samma sätt som övriga skolor i kommunen. Det finns ingen anledning att anta att kommunerna skulle missgynna godkända fristående skolor sedan riksdagen beslutat att dessa ska behandlas på samma sätt som kommunens övriga skolor.
En viktig kommunal uppgift är att utvärdera den egna skolverksamheten och självfallet bör de fristående skolorna också omfattas av denna kommunala utvärdering. Skolverket har visserligen det centrala utvärderingsansvaret för hela skolväsendet men detta utesluter dock inte att man i kommunerna bör utvärdera skolväsendet. Det är utvärderingar som genomförs med andra syften än den nationella granskning skolverket genomför. Propositionens skrivningar är på denna punkt olyckliga, då de kan ge intrycket att kommunen ska betala en verksamhet -- de fristående skolorna -- utan att ha insynsrätt, rätt till utvärderingar etc. Rättsligt är det tveksamt om insyn i fristående skolor kan uppnås i dagsläget annat än genom avtal mellan kommunen och huvudmannen för den fristående skolan. Detta innebär bl.a. att det är oklart om en kommun i dag utan särskilt avtal kan skaffa sig ekonomisk insyn för att på så sätt kontrollera att skattemedel använts på ett godtagbart sätt. Propositionen illustrerar det juridiska problem som föreligger i relationen mellan kommunen och mottagaren av kommunala medel om mottagaren ej utan särskilt avtal är tillgänglig för ekonomisk revision och utvärdering. Med anledning av detta och övriga frågor av juridisk art som propositionen aktualiserar och som berörts tidigare i motionen, yrkar vänsterpartiet på lagrådsremiss av propositionen.
Redan i dag söker man i flera kommuner öka elevers och föräldrars rätt till inflytande på barnens skolgång. Detta sker med stöd av redan gällande bestämmelser. Vänsterpartiet hävdar att valfrihets- och inflytandefrågorna inte i första hand är en fråga om fristående skolor -- även den nu lagda propositionen medger att andelen fristående skolor kommer att vara begränsad. I propositionstexten heter det emellertid att även om så är fallet så ''... ligger det ett stort värde i att elever och föräldrar har rätt att göra ett aktivt val av skola och därmed ett ställningstagande till vilken skola man vill anlita och engagera sig för''. (s. 9)
Det heter vidare att det är föredragandens förhoppning att under riksmötet 1992/93 ...
... kunna ta upp frågor som entreprenadskolor och andra mellanformer mellan kommunala och fristående skolor. -- -- -- Jag räknar med att senare lägga fram ytterligare förslag i syfte att öka valmöjligheterna inom det kommunala skolväsendet. Ambitionen bör vara att elever och föräldrar inte bara ska kunna välja mellan kommunala och fristående skolor utan också att de principer om valfrihet och ekonomiska medel som följer elevens val, och som beskrivs i denna proposition, i största möjliga utsträckning skall gälla även inom det kommunala skolväsendet. (s. 7)
Vänsterpartiet menar att rätten till skolval och möjlighet att byta klass inom en skola redan finns. Riksdagens beslut om en decentralisering av ansvaret för skolan ålägger kommunerna att planera sin skola så att praktiska och ekonomiska hinder inte ska försvåra sådana val. Vi finner inte att övertygande skäl redovisas för att inskränka den kommunala hanteringen. Däremot finner vi det väsentligt att ytterligare understryka betydelsen av att undervisningens innehåll och arbetsformer beslutas av elever och lärare tillsammans för att därigenom förstärka ett verkligt inflytande över elevernas arbetssituation. Elevernas inflytande ska också öka i takt med deras mognad. I dagens skola minskar elevernas inflytande när de börjar på högstadiet vilket är mycket olyckligt eftersom lite äldre elever är mogna för ett betydligt större ansvar för sin utbildning. Vi vill också påpeka att grundskolans huvudinnehåll alltfort ska vara gemensamt för alla elever, vilket i sig är den yttersta grunden för att över huvud taget ha en skolplikt. Valfrihet kan därför inte i första hand diskuteras utifrån begrepp som profilskola eller liknande. Valfrihet gäller enligt vänsterpartiets uppfattning främst frågan om hur den för alla gemensamma skolan är organiserad och hur undervisningen bedrivs och det bör betonas att det är ''konsumenternas'' -- i det här fallet elevernas -- valfrihet som ska öka och inte ''producenternas''.
I propositionen tonas en av riskerna med en ökad valfrihet för skolorna ned. Det gäller elevgruppens sammansättning. Hittills har ambitionen varit att skolans elevgrupp bör vara allsidigt sammansatt. Segregation i boendet är en av de faktorer som lett till att elevgruppernas sammansättning i växande grad kommit att bli allt mer ensidig. I vissa skolor är invandrartätheten stor. I vissa skolor domineras elevgruppen av barn ur socialgrupp 1 och inslaget av barn från socialgrupp 3 är lågt. I andra skolor går det nästan uteslutande barn från socialgrupp 3. Erfarenheter från andra länder tyder på att det är de resursstarka föräldrarna som aktivt försöker välja skola för sina barn och att valen ofta är negativa, dvs man söker sig inte till en skola utan bort från en.
Det finns en uppenbar risk att regeringens förslag om s.k. ökad valfrihet i praktiken leder till en ökad segregation på skolans område. Enligt vänsterpartiets mening är en sådan utveckling helt oacceptabel. Vi vet att social tillhörighet, föräldrars bakgrund m.m. är ett av de effektivaste skiktningsmedlen i samhället och att medvetenheten om detta ofta är störst bland föräldrar i socialgrupp 1. Därför kan vi inte utesluta att föräldrar också kommer att styra sina barns skolval utifrån detta faktum och att vi får en ökad polarisering av elevgrupperna efter social tillhörighet. Det finns också anledning att betona riskerna med en ökad etnisk och religiös segregering mellan enskilda skolor vilket på sikt kan komma att öka främlingsfientligheten och oförståelsen mellan olika ungdomsgrupper i samhället. Kommunernas reella möjligheter till utvärdering och uppföljning av de enskilda skolornas verksamhet är centrala sett ur dessa synvinklar.
Det är helt otillräckligt att, som i propositionen, hävda att segregerande effekter uteslutande eller främst är en fråga om avgifter (s. 17). Självfallet är frågan om avgifter betydelsefull och vänsterpartiet avvisar förslaget om att avgifter får tas ut inom grundskolan. Men även en spärr mot avgifter är otillräcklig om ambitionen fortfarande är en strävan efter att skapa skolmiljöer och elevgrupper med socialt allsidig sammansättning. Eller med propositionens ord: Det finns ''starka skäl att göra klart'' att fristående skolor ''som uppbär allmänna bidrag i likhet med det offentliga skolväsendet, inte får verka ekonomiskt eller socialt segregerande'' (s. 16). Något förslag att motverka den segregation som redan i dag finns läggs dock ej. Ett sådant förslag hade dock mot bakgrund av den kunskap vi redan besitter varit långt mer motiverat och ingett trovärdighet än de frihetsprinciper som propositionen uttrycker.
Valfrihet för elever med särskilda behov
I propositionen framgår att de fristående skolorna kan göra ett indirekt urval av elever eftersom de inte inte föreslås ha samma skyldigheter som kommunala skolor att tillhandahålla skolhälsovård, skolskjuts, elevassistenter m.m. De skilda krav på ansvarstagande som ställs är ett direkt resultat av det bidragssystem som propositionen föreslår. Risken att det utvecklas skolorganisationer där elevsegregeringen mellan skolorna ökar är överhängande och drabbar i det här fallet främst handikappade elever.
Talet om skäliga avgifter som nämns i propositionen är oroande, särskilt för barn med flerhandikapp. Kommer anpassade läromedel för den elev med handikapp som söker sig till en profilerad skola att utgöra grund för vad som kallas skälig avgift?
Vidare måste den omtalade konkurrenssituationen mellan skolorna beröras. Om nu betyg skall vara ett kriterium för en ökande konkurrenssituation mellan elever och skolor så kan det få allvarliga följder för elever med handikapp. Dessa elever behöver i de allra flesta fall ''mer tid'' för att klara av sina studier. Här kan vi peka på olika externa kontakter inom den del av hälsovården som ligger utanför skolhälsovården. I de fall den enskilda skolan i konkurrens med andra skolor skall uppvisa någon form av samlat studieresultat för eleverna kommer det självfallet att vara så att elever med handikapp så att säga ''drar ner'' den samlade resultatbilden.
Från vänsterpartiets sida vill vi inte ha en skola som kan komma att diskriminera elever vare sig i individuellt eller kollektivt sammanhang. En sådan skola har inget med likvärdighet att göra och fjärmar sig dessutom från de rättigheter som är förbundna med en lagstadgad skolplikt.
Valfrihet och undervisningens kvalitet
I dag planeras och genomförs ekonomiska neddragningar på skolområdet i landets kommuner. Neddragningarna är inte sällan i storleksordningen 5--10 %. I en sådan situation framstår de frågor regeringen tar upp på skolområdet som petitesser. Rätten till bildning som en demokratisk fri- och rättighet urholkas i dag genom de neddragningar som sker. Samtidigt medför de att relationen mellan statsbidrag och kommunala skattemedel förändras på skolområdet. I dagsläget finansierar statsbidragen ca 45 % av kostnaderna för grundskolan. När ett sektorsbidrag nu genomförts innebär besparingarna att statsbidragen sannolikt i många kommuner kommer att uppgå till 50 % eller mer av skolkostnaderna och att riktade insatser mot elever med svårigheter minskar, att insatser för invandrarelever skärs ned, osv. Allt detta får konsekvenser för skolans möjligheter att möta elevernas intressen och förutsättningar.
Vänsterpartiet ser det som något av en oförskämdhet mot landets elever att denna situation inte berörs i regeringens proposition. Den allt bistrare verkligheten på svenska skolor och regeringens utopiska tal om ökad kvalitet står idag på kollisionskurs med varandra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1991/92:95,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgifter i skolan,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avtal mellan kommun och fristående skola,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ökad segregering inom skolväsendet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett korrigerande avräkningssystem vid resurstilldelning för s.k. fristående skolor.
Stockholm den 21 april 1992 Björn Samuelson (v) Berith Eriksson (v) Johan Lönnroth (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Eva Zetterberg (v)