Bakgrund
Regeringens proposition om valfrihet och fristående skolor innebär en bra början på en utveckling mot valfrihet och mångfald inom skolans område som vi välkomnar och berömmer. I dess stora huvuddrag och i dess principiella inriktning stödjer vi propositionens intentioner. Men vi har också några allvarliga invändningar och dessa är av stor såväl principiell som reell betydelse och av grundläggande demokratisk karaktär.
Friskoleelever är bara värda 85 %
Enligt propositionen skall de fristående skolorna i en kommun erhålla ett belopp per elev som motsvarar kommunens genomsnittskostnad per elev i den egna grundskolan. Detta tycker vi är rätt och riktigt. Men regeringens förslag ger också kommunen rätt att reducera detta belopp med 15 % utan vidare motivering! Motiven som anges i propositionen för denna reduktion (som de flesta kommuner torde göra med automatik) är diffusa och bitvis direkt inkonsekventa.
Det finns enligt vår uppfattning ett bra motiv för att initialt ge de fristående skolorna ett något mindre belopp än de kommunala -- nämligen att sätta press på de kommunala skolorna att bli lika kostnadseffektiva som de fristående. De fristående skolorna är idag utan tvekan avsevärt mer kostnadseffektiva än de kommunala och detta beror ingalunda, som ibland antyds i propositionen, på att de skulle ta ett mindre socialt ansvar för t ex elever med särskilda behov etc. Tvärtom synes förhållandet vara det motsatta -- fristående skolor tar sig t ex ofta an elever som den kommunala skolan misslyckats med, och lyckas där den kommunala skolan misslyckats. Detta verifieras också mycket riktigt i propositionen.
Friskolorna får icke diskrimineras
Vi anser således att de fristående skolorna självklart skall ha samma belopp per elev som de kommunala. Om en kommun önskar minska tilldelningen till en fristående skola nu i inledningsskedet för att skapa en positiv kostnadspress på de egna skolorna, skall detta vara tillåtet förutsatt att man ålägger de kommunala skolorna att inom tre år nå samma kostnadsnivå som de fristående -- utan att detta går ut över kvaliteten i utbildningsresultaten. Om man exempelvis ger 15 % mindre till de fristående skolorna skall de kommunala åläggas att minska t ex med 5 % årligen i tre år. Senast från och med det fjärde året får således de fristående och kommunala skolorna lika stora belopp i genomsnitt per elev räknat.
Om detta kostnadseffektiviserande resonemang inte anses acceptabelt är vår självklara uppfattning att fristående och kommunala skolor skall ha samma av samhället givna ekonomiska grundförutsättningar.
Elever med särskilda svårigheter -- och särskilda möjligheter
Vidare anser vi att de fristående skolorna skall ha möjlighet till extraresurser precis på samma sätt som de kommunala. Idag varierar extraresursernas fördelning från kommun till kommun -- både i belopp och avseende fördelningsprinciper -- eftersom detta är kommunens sak att besluta om. Detta tycker vi i princip är riktigt och därför skall friskolorna i en kommun få tillgång till extraresurser precis efter samma principer som kommunens egna skolor.
Vår bestämda uppfattning är dock att alla extraresurser skall fördelas på individuell basis efter elevens behov och inte, som är regel idag, på grova och anmärkningsvärda schabloner. Kommuner som tillämpar schablontilldelning bör icke få medel från staten till extraresurser inom sektorsbidragets ram.
Vidare är det vår uppfattning att extraresurser skall kunna ges till elever med särskilda möjligheter likaväl som de ges till elever med särskilda svårigheter. Att detta inte får ske på varandras bekostnad är självklart.
Elevavgifterna i friskolor har blivit hjärnspöken
Ett annat område där vi har tunga principiella invändningar gäller resonemangen i propositionen kring friskolornas elevavgifter. Statsrådet anger visserligen att hon ämnar återkomma i detta ärende till riksmötet 1992/93 -- men anger samtidigt i propositionen ett antal utgångspunkter som vi anser anmärkningsvärda.
Det är vår absoluta uppfattning att statsmakterna inte skall reglera rätten att ta ut avgifter eller ge friskolorna några pekpinnar när det gäller elevavgifter. Denna fråga skall vara upp till varje friskola att besluta om själv. Risken för ekonomisk och social segregation som indikeras i propositionen saknar varje anknytning till verkligheten och vi ser detta närmast som hjärnspöken och uttryck för Jantelagsmentalitet. I Danmark t ex har inga sådana effekter uppstått, trots att friskolorna där funnits i stort antal sedan många år.
Självklart skall föräldrar som önskar investera lite mera i sina barns utveckling (och därmed avstå från något annat) ha sin fulla frihet att göra detta utan statsmakternas inblandning. Vi finner propositionens indikationer i detta avseende mera hemmahörande i planekonomiska och socialistiska samhällen -- än i ett fritt demokratiskt samhälle baserat på individens frihet och ansvarstagande samt på marknadens villkor.
Förbud mot Volvo 960 -- medan Volvo 740 är tillåten
Konsekvensen av resonemanget i propositionen blir att det också är aktuellt att överväga andra inskränkningar i medborgarnas frihet att välja t ex en dyrare bostad, en dyrare bil, dyrare (nyttigare) mat eller föräldrarnas frihet att betala privat extraundervisning för sina barn. Sådana resonemang anser vi inte höra hemma i ett fritt demokratiskt samhälle. Vi avvisar således också fullständigt tankegången att förekomsten av avgifter skall ingå i skolverkets tillsynsuppgifter och skulle kunna utgöra skäl för återkallande av tillstånd.
Om det framgent, mot all rimlig förmodan, skulle visa sig uppstå negativa segregande effekter i verkligheten kommer vi naturligtvis att vara beredda att diskutera vilka motåtgärder detta kan komma att kräva. På sikt kan vi också tänka oss möjligheter för kommunala profilskolor att på motsvarande sätt få ta ut elevavgifter.
Kommunal elev får åka buss/taxi -- friskoleelev får promenera till skolan
En fråga av mindre dignitet, men icke desto mindre väsentlig, är frågan om skolskjuts för elever i friskolor. Rätt till skolskjuts föreligger idag ej för elever i fristående skolor. I propositionen anger statsrådet att hon ej heller har för avsikt att för närvarande föreslå någon ändring därvidlag. Detta finner vi anmärkningsvärt och klart diskriminerande mot friskoleeleverna. (Enligt regeringens logik är dagens förhållande dessutom klart segregerande!) Vi anser det vara självklart att elever i friskolor skall omfattas av samma regler kring rätten till skolskjuts som gäller för eleverna i de kommunala skolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de fristående skolorna och deras elever inte i något hänseende får diskrimineras i förhållande till de kommunala skolorna och deras elever,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fristående skolor skall ha samma av samhället givna ekonomiska grundförutsättningar,
3. att riksdagen beslutar anta den i propositionen föreslagna lydelsen av 9 kap. 4 a § med följande ändringar:
Hela tredje meningen: ''Vid tilldelningen får kommunen göra ett avdrag som uppgår till högst 15 procent av den framräknade genomsnittskostnaden.'' utgår.
Hela fjärde meningen: ''Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får medge ett större avdrag om det finns särskilda skäl.'' utgår,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till erforderliga ändringar i skollagen som möjliggör för kommunerna att under de tre första åren tilldela fristående skolor ett lägre belopp per elev under förutsättning att de egna kommunala skolorna åläggs att gå ner till samma belopp per elev inom en tidsperiod på högst tre år,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om extraresurser till fristående skolor enligt samma principer som till de kommunala skolorna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fördelning av extra resurser skall ske på individuell basis vad avser medel framräknade inom sektorsbidragets ram,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om extra resurser även till elever med särskilda möjligheter,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elevavgifter i fristående skolor,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rätten för fristående skolor att ta ut elevavgifter ej skall regleras av statsmakterna,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förekomsten av skolavgifter icke får ingå i skolverkets tillsynsuppgifter,
11. att riksdagen hos regeringen begär förslag till erforderliga ändringar i skollagen och övriga erforderliga författningar så att kommunerna blir skyldiga att tillhandahålla skolskjuts till elever vid fristående skolor enligt samma principer och regler som gäller för elever vid de kommunala skolorna.
Stockholm den 21 april 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd)