Inledning
I propositionen föreslås att flertalet fristående grundskolor genom ett nytt bidragssystem skall ges möjligheter att verka på i stort sett samma villkor som de kommunala grundskolorna.
Av landets 61 fristående skolor är sju så kallade internationella skolor med undervisning på annat språk än svenska. Till denna grupp hör Tyska skolan, Lycée Français Saint-Louis, International School of Stockholm, English Junior School, British Primary School, Tanto School och en separat del av Bladins skola.
I propositionen föreslås att de sju internationella skolorna skall undantas från det nya bidragssystemet. På denna punkt bör riksdagen modifiera regeringens förslag.
De internationella skolorna
I propositionen fastslår regeringen att rätten och möjligheten att välja skola är viktig i ett fritt samhälle. Därför måste -- enligt regeringen -- det offentliga stöd som tillfaller en skola ''utgå från vilket ansvar och åtagande som skolan tar och fullgör''. Regeringen konstaterar vidare att dagens fristående skolor huvudsakligen bygger på särskild pedagogik eller på konfessionell grund och uttrycker förhoppningen att det nya bidragssystemet skall starta en utveckling även av fristående skolor med andra profiler.
De internationella skolorna är just skolor med en sådan, annorlunda profil. En snabbt ökande internationalisering och den fortlöpande europeiska integrationen gör också att intresset växer för denna typ av skolor. Det är därför viktigt att rätten och möjligheten att välja språkskolor inte begränsas. En begränsning skulle också framstå som paradoxal när inriktningen på reformeringen av läroplanen för grundskolan är att stärka språkkunskaperna.
Propositionens motiv till att utesluta de sju språkskolorna från det nya bidragssystemet är att skolorna ''tar emot barn som endast för en kortare tid är bosatta i Sverige eller barn som har andra skäl att få en utbildning med internationell inriktning. Undervisningen är också anpassad till dessa barns behov. För de flesta barn som stadigvarande bor i Sverige utgör inte de internationella skolorna något alternativ.''
Om det offentliga stödet -- i enlighet med propositionen -- skall utgå från skolornas ansvar och åtaganden kan man inte på denna grund diskriminera de internationella skolorna. De fullgör samma åtaganden som andra fristående grundskolor, nämligen att meddela undervisning för vilken skolplikt föreligger. Den omständigheten att de internationella skolorna i varierande utsträckning tar emot elever som vistas kortare tid i landet minskar inte skolornas åtagande, eftersom skolplikt normalt föreligger även för dessa elever.
De internationella skolorna är heller inte, såsom antyds i propositionens motivering, ensidigt inriktade mot undervisning av utländska barn som tillfälligt gästar vårt land eller mot svenska barn, vars familjer planerar längre vistelse utomlands. Tvärtom efterfrågas utbildningen i hög grad av vanliga, svenska familjer som gjort samma bedömning som regeringen, nämligen att den ''vanliga'' grundskolans språkutbildning är otillräcklig.
Av exempelvis Tyska skolans ca 400 grundskoleelever har ungefär hälften svenska som sitt modersmål. Av de 35 à 40 procent av eleverna som har tyska som modersmål är flertalet även svensktalande, födda eller sedan länge bosatta i Sverige. Endast en mindre del, kanske 10 procent, är utländska elever bosatta i Sverige för en kortare tid.
Genom sin tonvikt på främmande språk har de internationella skolorna onekligen en speciell karaktär. Däremot är denna inte nödvändigtvis mer speciell än karaktären på en fristående skola som grundar sin undervisning på en särskild pedagogik eller som har konfessionell prägel. Framför allt är det inte korrekt att påstå att de internationella skolorna inte skulle utgöra ett alternativ för flertalet barn som stadigvarande bor i Sverige. De internationella skolorna bör mot denna bakgrund automatiskt inordnas i det nya systemet så att bidrag utgår för varje skolpliktig elev.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det i proposition 1991/92:95 föreslagna bidragssystemet skall omfatta även s.k. internationella skolor.
Stockholm den 21 april 1992 Mikael Odenberg (m) Hugo Hegeland (m) Erling Bager (fp) Rune Thorén (c) Jerzy Einhorn (kds)