Rättvis fördelning
Utbyggnaden av den högre utbildningen och forskningen är, som centern påpekat under flera år, alldeles nödvändig eftersom Sverige har för få personer med akademisk utbildning. Den utbyggnad med 12.000 årsstudieplatser under den kommande treårsperioden som föreslås i årets budgetproposition ligger i linje med vad centern tidigare föreslagit i motioner till riksdagen.
Det räcker inte med att satsa tillräckligt med resurser på utbildningsväsendet. Resurserna måste också fördelas rättvist över hela landet så att utbildningsutbudet blir tillgängligt för alla.
Utbildningsväsendets utformning är avgörande såväl för den regionala utvecklingen som för den enskildes möjligheter att förverkliga sina intressen och ambitioner. Resurserna skall bidra till att främja en regional utveckling som i sin tur kan motverka och vända nuvarande folkomflyttning och koncentrationspolitik.
Denna syn på kunskapsförmedlingens och kunskapsutvecklingens centrala roll för landets och länets totala utveckling, för möjligheterna att skapa en regional balans, för den enskildes utvecklingsmöjligheter och för möjligheterna till social utjämning i vårt samhälle, är grunden för att centern prioriterar insatser för utbildning och forskning framför andra samhällsområden.
Regionala högskolor -- en resurs i regionalpolitiken
Det är av stor betydelse för en utvecklad infrastruktur över landet att de små högskolorna stärks. De små högskolornas fördelar -- en liten obyråkratisk organisation och möjligheter till lokala kontakter -- måste tas tillvara. De har också betydelsefulla uppgifter för kompetens och kunskapsspridning i samarbete med näringslivet i de regioner där de verkar.
För Kalmar läns del är det av såväl utbildningspolitiska som regionalpolitiska skäl av synnerlig vikt att högskolan inte bara får behålla sin nuvarande kapacitet och profil utan också ges möjligheter och resurser att breddas, fördjupas och vidareutvecklas inom områden som miljö, teknik, naturvetenskap, ekonomi och turism.
När det gäller andelen högskolenybörjare i promille av befolkningen ligger Kalmar län på näst sista platsen i riket.
Högskolan i vårt län måste fungera som en stimulerande faktor för såväl individ som samhälle och näringsliv. Den bidrar därför på ett avgörande sätt till utvecklingen av länet. För att högskolan i Kalmar skall kunna fylla denna för länet så viktiga funktion även i framtiden är det av avgörande betydelse att ökade resurser tillförs högskolan så att dess utbildningsbas kan breddas och fördjupas. Om inte, är risken stor att ungdomsflykten från länet fortsätter. Den ungdomsflykt som under den senaste 10-årsperioden resulterat i att över 18 000 ungdomar tvingats flytta till i första hand orter med differentierad högre utbildning. Denna förödande utveckling måste givetvis stoppas och vändas. Ett av medlen, men ett med avgörande betydelse, är en starkare och bredare högskola i länet. En lokalt och regionalt förankrad högskola, som har möjligheter att både få stimulans och ge stimulans i regelbundna kontakter med regionens näringsliv, arbetsmarknadens organisationer, kommuner, landsting och utvecklingsfond.
Utbildningsnivån inom industrin i länet behöver höjas.
Kompetensstrukturen i företagen och arbetskraften har stor betydelse. Den berör mottagningskapaciteten i företagen, förmågan att tillgodogöra sig information och nya kunskaper samt möjligheterna att utnyttja kunskaper och information på ett relevant sätt.
Bilden över utbildningsnivån hos personal inom industrin visar att Kalmar läns andel av arbetskraften med teknisk högskoleutbildning under de senaste tio åren har minskat relativt i riket. I riket har andelen ökat med 9%.
Den tekniska vidareutbildningen måste prioriteras inom länet. Kreativa miljöer förutsätter tillgång till kompetens och kunskap. Kalmar län har få företag med hög teknologisk nivå. Andelen högutbildade och särskilt kvalificerade tekniker är relativt sett låg. För att kunna vända länets negativa utveckling är det nödvändigt att satsa på utbildning på alla nivåer.
I första hand gäller det utbildningarna till verkstadsingenjör, företagsingenjör och i industriell datorteknik samt ekonomiutbildning. Dessa utbildningar anknyter till länets struktur och bör därför på kortare sikt kunna ge snabb effekt.
Länets tekniska resurser inom energisektorn bör stödjas till forsknings- och utvecklingsarbete kring övergång till förnyelsebara energikällor, vilket kommer att medföra behov av såväl nya produkter som nya företag. Utvecklingsfond, länsstyrelse, högskola och regering har här ett stort ansvar för genomförandet. Med målmedveten satsning utgör denna inhemska framtidssektor en stor utvecklingspotential, såväl ur sysselsättningsmässig som ur ekonomisk-ekologisk synpunkt.
Forskning
Forskningsanslaget till Kalmar högskola utgör endast några procent av den totala budgeten. Vid universiteten är fördelningen mellan anslag till grundutbildning och forskning jämn.
Det är viktigt att även de mindre högskoleenheterna, som Kalmar, får fasta forskningsresurser för att ge stimulans till grundutbildning och möjliggöra för studerande som avslutat grundutbildningen att fortsätta som forskare vid samma högskola. Knytningen till de mindre högskoleenheterna bör ge möjlighet till en inriktning av forskning mot lokala och regionala problemställningar. Forskningen kan därmed utgöra ett stöd för regionens näringsliv och därmed för regionen som helhet.
Fasta forskningsresurser bör kunna etableras vid de regionala högskolorna inom sådana områden där de byggt upp en särskild kompetens. Forskningen kan då bygga vidare på den FoU-verksamhet som redan etablerats med utgångspunkt i den profilering som är kännetecknande för respektive högskola. Därmed får man en naturlig förankring i den omgivande regionens näringsliv och ett ömsesidigt utbyte av satsade resurser.
Vid högskolan i Kalmar har särskilt forskningen kring den marina miljön tilldragit sig berättigat intresse. I samarbete med Askölaboratoriet, knutet till Stockholms universitet, bedriver nu ett tiotal forskare vid högskolan ett framgångsrikt arbete.
För att fullgöra högskolereformen och kunna erbjuda en nationellt likvärdig kvalitet på högskoleutbildningen måste permanenta forskningsresurser ställas till förfogande.
En forskningsorganisation -- Sydostuniversitetet bör -- utgöra en utbildningsbas för att bära en sådan förstärkning av forskningsresurserna. Organisationen innebär en samverkan mellan högskolorna i Kalmar, Växjö och Karlskrona med en gemensam fakultet för forskning och forskarutbildning.
I en gemensam motion med Hans Gustafsson (s) som första namn och undertecknad av samtliga riksdagsledamöter från H-, G- och K-län utvecklas närmare tankarna bakom Sydostuniversitetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvis fördelning av utbildningsresurserna till Kalmar län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av fasta forskningsresurser till högskolan i Kalmar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samverkan mellan högskolorna i sydost i ett Sydostuniversitet.
Stockholm den 27 januari 1992 Marianne Jönsson (c) Agne Hansson (c)