Vid Nordisk designskola i Rydboholm, Borås, äger postgymnasial utbildning av designers rum. Skolan drivs i privat regi. Elevantalet är maximerat till 20.
Utbildningen är i huvudsak inriktad mot beklädnadssidan men ger en allomfattande kunskap inom olika formgivningsgrenar, t ex reklam och grafisk design. Stor vikt läggs vid praktisk marknadsföring och presentationsteknik. Utbildningen syftar till att ge eleverna en bred bas att stå på när de söker arbete eller vill vidareutbilda sig inom ett specifikt område.
Följande ämnen ingår i utbildningen:
Modeteckning
Kroki
Mönsterkonstruktion
Akvarell
Marknadsföring
Materialkännedom
Konst- och klädhistoria
Färglära
Kommunikation
Formgivning
Trend- och kollektionsuppläggning
Mäss- och visningsplanering.
Nordisk designskola ger således en bred och kvalitativt mycket hög utbildning inom vilken nordisk men framför allt svensk design främjas. Inte minst i EG-perspektivet är det viktigt att slå vakt om traditioner på ett område, där textilföretag världen över hämtar inspiration från vårt land. För tekobranschen som sådan är det givetvis av stor vikt, att verksamheter av här ifrågavarande karaktär kan bevaras och vidareutvecklas.
Skolan drivs för närvarande utan vare sig statligt eller kommunalt stöd. Mycket tid går därför åt för de ansvariga att skapa nödvändiga ekonomiska resurser, vilket nu sker genom elevavgifter och sponsorer. Givetvis inkräktar detta arbete på den tid som kan avsättas för utveckling av verksamheten.
Nordisk designskola har ansökt om statsbidrag för det kommande budgetåret. Det är enligt min mening angeläget, att skolan kan erhålla stöd för sin verksamhet, som torde uppfylla de krav som givetvis måste ställas i sammanhanget. Möjligheten att bevilja bidrag inom ramen för anslagen till grundläggande högskoleutbildning bör enligt min mening ingående prövas av regeringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pröva möjligheterna att ge statsbidrag till Nordisk designskola, Borås.
Stockholm den 27 januari 1992 Hans Nyhage (m)