Sedan 1985 utfärdar Socialstyrelsen legitimation för psykoterapeuter. Till grund för legitimationen ligger en statlig psykoterapiexamen eller annan påbyggnadsutbildning som efter sakkunnig bedömning anses vara fullt jämställd med den statliga utbildningen. Behörig att antas till utbildningen är bl.a. personer som genomgått psykologutbildning enligt 1982 års studieordning liksom psykologer utbildade enligt tidigare studieordningar, vilka genomgått egen psykoterapi och handledning.
Generellt kan sägas att jämfört med andra behöriga grupper intar psykologer en särställning vad avser främst den teoretiska nivån för behörighet. Till vissa delar överstiger kompetensen t.o.m. kraven i de psykoterapiutbildningar som leder fram till psykoterapeutexamen.
Socialstyrelsen har tidigare utgivit kompletteringsbesked av generell karaktär till psykologer vilket inneburit att en komplettering om 15 poäng -- tidigare 15 poäng + 5 poäng -- (att jämföras med påbyggnadsutbildningens totala omfattning på 60 poäng) bedömts nödvändig för att uppnå ekvivalering mot den statliga utbildningen.
Fr.o.m. 1991 upphörde denna kompletteringsmöjlighet. Förändringen föranleddes ej av att den generella kompetensnivån hos gruppen psykologer sjunkit, ej heller av att behov av eller efterfrågan på kompletteringsbesked upphörde.
Detta aktualiserar behovet av en psykoterapiutbildning utformad för psykologer vilken tar sin utgångspunkt i den särskilda grundkompetens, såväl teoretisk som tillämpad, som denna grupp besitter. Det framstår som ett ofantligt resursslöseri såväl ur individuell som samhällelig synvinkel att denna kompetens ej utnyttjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda frågan om en särskild psykoterapiutbildning för legitimerade psykologer.
Stockholm i januari 1992 Siw Persson (fp)