Universitet och högskolor runt om i landet har en stor betydelse för en väl utvecklad infrastruktur i den omkringliggande regionen. Dessa universitet och högskolor spelar, i samarbete med näringsliv och samhälle i den region de verkar, en stor roll för kompetens- och kunskapsspridning inom respektive närområde.
En amerikansk analys gjord av Department of Economics, Brown University, bekräftar detta samband. Samhällsekonomiskt, företagsekonomiskt och pedagogiskt effektiv högskoleverksamhet kan endast uppnås om vanlig grundutbildning inom universitet/högskola, vetenskap och forskarutbildning utvecklas inom samma miljö, dvs i samverkan med varandra.
Undersökningar som gjorts om sambanden mellan grundutbildning och forskning visar att vid våra universitet går ca 3 procent av de studerande vidare till forskningsverksamhet medan inom högskolorna motsvarande siffra är bara 3 promille. Betydelsen av universitetens fasta forskningsresurser och forskarutbildning är tydlig.
Högskolan i Luleå tillkom som en teknisk högskola men har nu utbildning inom många andra utbildningssektorer. Den skiljer sig dock på ett avgörande sätt från andra högskolor i landet. Den har fasta forskningsresurser men är med sin enda fakultet inget universitet. Vidare är den genom den utbildning som erbjuds inom andra sektorer än de tekniska ingen vanlig teknisk högskola och den är inte heller jämförbar med de mindre och medelstora högskolorna genom sin tekniska fakultet.
Högskolan har t.ex. ingenjörsutbildning samt bergs- och civilingenjörsutbildning inom den tekniska sektorn. För dessa utbildningar samt i viss mån för ekonomutbildningen finns en forskningsöverbyggnad inom ramen för den tekniska fakulteten. Dess övriga utbildningar saknar forskningsöverbyggnad.
De som bor i högskolans närregion har ingen annan högskola att förlita sig till. Dessutom har högskolan i Luleå ett stort geografiskt upptagningsområde.
I och med Sveriges närmande till den europeiska gemenskapen och ett eventuellt svenskt EG-medlemskap ökar vikten av att alla regioner i landet förstärker kunskaps- och kompetensnivån för att kunna konkurrera på den nya marknad som öppnas. Dessutom ökar betydelsen av en väl utvecklad infrastruktur i landets regioner för att dessa skall verka attraktiva på eventuella utländska företag som vill etablera sig i Sverige.
Som inledningsvis anförts har framförallt universitet en viktig roll som katalysator och föregångare på nya områden för att främja utveckling och infrastruktur inom respektive region.
Högskolan i Luleå, med sin mellanställning mellan universitet och regional högskola och med sin geografiskt stora betydelse, bör därför långsiktigt utvecklas till ett fullvärdigt universitet. Inte minst viktigt är detta för att Norrbotten ska kunna utvecklas till en attraktiv region med goda utbildningsmöjligheter och ökad kompetens som har betydelse för en positiv näringslivsutveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av högskolan i Luleå till ett fullvärdigt universitet.
Stockholm den 27 januari 1992 Per-Ola Eriksson (c)