Den medelstora högskolan i Karlstad har nu en sådan bas inom utbildning och forskning att den kan byggas ut till internationell universitetsstandard. För detta erfordras en förstärkning av grundutbildningen men framför allt en ökning av resurserna för forskning och forskarutbildning. Styrelsen för högskolan presenterade i slutet av år 1991 en plan för successiv utveckling i programmet ''Universitetet i Karlstad. Högskolans utveckling till år 2000''.
Styrelsen menar att ett studerandetal på 5 500--6 000 är ett tillräckligt underlag för ett differentierat utbud av grundläggande utbildning. Det är också ett bra underlag för tillströmning av forskarstuderande. För all utbildning vid högskolan i Karlstad gäller att kvalitetsfrågorna sätts i centrum under 90-talet. I programmet redovisas att forskning och forskarutbildning bör byggas upp inom profilområden. På en del sådana områden finns redan i Karlstad forskargrupper som är på väg in i det internationella forskningssamhället. Ett angeläget steg är enligt programmet ett fördjupat samarbete med Göteborgs universitet, till vars fakulteter lärare i Karlstad är knutna. Högskolan vill verka för att det inom Göteborgs universitet bildas en särskild organisation för forskning och forskarutbildning i Karlstad. Organisationen kan benämnas ''Flervetenskap i Karlstad''.
En successiv utbyggnad av högskolan i Karlstad är enligt min mening en lämplig väg att stärka Sveriges position i det internationella akademiska kontaktnätet och dessutom ett bra sätt att effektivisera den bas inom främst grundforskning som finns i Karlstad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den långsiktiga utvecklingen av högskolan i Karlstad till universitet.
Stockholm den 27 januari 1992 Isa Halvarsson (fp)