Värmland har traditionellt svårt att rekrytera civilingenjörer. De största möjligheterna att knyta hög teknisk kompetens till Värmland skulle vara att utbildning av civilingenjörer skulle anordnas vid högskolan i Karlstad. Högskolan i Karlstad har nu fått en sådan kompetens inom teknisk utbildning och forskning att det är möjligt att anordna civilingenjörsutbildning av god kvalitet. Högskolans mest utvecklade linjer bör anpassas till civilingenjörslinjer. I första hand aktualiseras anknytning till de lokala linjerna kemiekonomlinjen (160 poäng) samt energi- och installationstekniklinjen (nu 120 poäng). Civilingenjörsutbildning kan således anordnas genom förändring och utveckling av befintliga 3- och 4-åriga lokala linjer.
I budgetpropositionen görs en ökning av antalet nybörjarplatser inom civilingenjörsutbildning. Detta är en bra satsning men den bör även spridas till sådana nya högskoleorter där det finns förutsättningar att genomföra utbildningen på ett kvalificerat sätt. Karlstad är en sådan ort till vilken ett antal utbildningsplatser bör omfördelas.
Styrelsen för högskolan i Karlstad har i sin anslagsframställning för innevarande treårsperiod föreslagit att civilingenjörsutbildning får anordnas i Karlstad. Högskolan har sedan sin start 1977 systematiskt arbetat för att utveckla en kompetensbas inom teknik och naturvetenskap. En sådan bas finns nu vid högskolan. Inom en grupp tekniska profilområden bedrivs forskning och forskarutbildning i samverkan med högskolor med civilingenjörsutbildning. I första hand finns alltså förutsättningar för högskolan i Karlstad att anordna civilingenjörsutbildning inom områdena kemiteknik och energiteknik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genom en omfördelning tillföra högskolan i Karlstad 30 platser för civilingenjörsutbildning fr.o.m. budgetåret 1992/93.
Stockholm den 27 januari 1992 Isa Halvarsson (fp)