I propositionen om lärarutbildning föreslås bland annat att den praktisk-pedagogiska utbildningen för gymnasielärare organiseras på ett sådant sätt att de olika lärarkategorierna utbildas tillsammans så långt det är möjligt. Utbildningen avslutas med en gymnasielärarexamen. Förslaget innebär att samtliga gymnasielärarlinjer som finns idag upphör från och med budgetåret 1993/94 och ersätts av den nya utbildningen om 40 poäng.
Vårdlärarutbildning -- både för gymnasiet och kommunal högskola
Den vårdlärarutbildning, omfattande 60 poäng, som finns idag utbildar såväl för gymnasieskolans som den kommunala högskolans behov. Huvuddelen av vårdutbildningen finns inom landstingen och antalet lärare är ungefär lika stort inom gymnasieskolan som inom den kommunala högskolan.
Förslaget i propositionen att samtliga ''gymnasielärarlinjer'' skall upphöra från och med budgetåret 1993/94 kan tolkas som att också vårdlärarutbildningen för den kommunala högskolan samtidigt skall upphöra. Det vi menar är att det inte kan vara riktigt att tala om alla yrkesinriktade lärarutbildningslinjer som ''gymnasielärarlinjer''. Det ter sig nära nog omöjligt att utifrån skrivningen i propositionen utläsa konsekvenserna för den kommunala högskolan och dess lärare.
Pedagogisk utbildning för högskolelärare
I propositionen anges till exempel att den kommunala högskolans lärare bör ha samma pedagogiska utbildning som övriga högskolelärare, d v s ingen obligatorisk lärarutbildning. Det kan vara värt att notera att i Ds 1992:1 Fria universitet och högskolor, vilken nu är ute på remiss, föreslås en förkortad och förenklad högskoleförordning. Den kommunala högskolan ges i förslaget ett särskilt kapitel och i dess 6 anges följande:
§ 6 Behörig som lärare i kommunal högskoleutbildning är den som 1. dels har gått igenom allmän utbildningslinje eller motsvarande högskoleutbildning eller på annat sätt har förvärvat motsvarande kunskaper och erfarenheter,
2. dels har gått igenom praktisk-pedagogisk utbildning med den inriktning tjänsten avser, och 3. dels har de kunskaper och erfarenheter och den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra tjänsten väl.
Att det idag saknas krav på praktisk-pedagogisk utbildning för de lärare som undervisar i den statliga högskolan innebär inte att detta inte skulle vara önskvärt och bör framför allt inte tas som intäkt för att avskaffa detta krav för den kommunala högskolan. Studenterna har under en rad år riktat stark kritik mot utbildningen i högskolan. Denna kritik resulterade i att den s k högskoleutredningen tillsattes 1989. Enligt utredningens förslag bör det fastställas en klart definierad pedagogisk behörighetsnivå för lärartjänster i högskolan, en ''akademisk lärarbehörighet''. Det finns enligt vår uppfattning inga skäl att avskaffa den lärarutbildning som idag finns för den kommunala högskolan i avvaktan på att resten av högskolan får en lösning av sitt lärarutbildningsproblem.
Den kommunala högskolan
Den kommunala högskolan har sedan sin tillkomst 1980 genomgått ett mycket omfattande och fruktbart utvecklingsarbete. Knappast i någon annan sektor av högskolan har en så genomgripande omstrukturering av utbildningen ägt rum. Att detta kunnat ske är ett resultat av lärarnas dubbla yrkesutbildning (sjuksköterskeutbildning/motsvarande och lärarutbildning) och lärarnas stora arbetsinsats för att förverkliga högskolans mål. Det förs kontinuerligt en diskussion om olika modeller för kunskapsutveckling och hur utbildningen skall kunna förbättras. En pedagogisk diskussion som i de flesta fall saknar motsvarighet inom resten av högskolan.
Nu står lärarna inom den kommunala högskolan inför nya utmaningar i och med den förlängning av sjuksköterskeutbildningen från två till tre år som regeringen föreslagit. De studerande blir då en mer heterogent sammansatt grupp eftersom vissa elever kommer från gymnasiets vårdutbildning och andra från rent teoretiska utbildningar. Detta ställer självfallet krav på stor pedagogisk skicklighet hos lärarna. Dessutom skall de blivande sjuksköterskorna ges en egen pedagogisk kunskap eftersom de i sin yrkesutövning numera skall arbeta mer hälsofrämjande.
I den decentraliserade högskolan är det också lärarna som skall utarbeta kursplaner m m för den nya sjuksköterskeutbildningen. De skall förbereda, genomföra, följa upp och utvärdera den utbildning som skall ge oss välutbildade och kunniga sjuksköterskor.
Vad som krävs i en modern och offensiv sjuksköterskeutbildning är vårdlärare med god utbildning inom såväl vårdyrket som läraryrket. Det betyder att det även fortsättningsvis skall finnas en praktisk-pedagogisk utbildning för vårdlärare i högskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en praktisk-pedagogisk utbildning för vårdlärare i högskolan.
Stockholm den 16 mars 1992 Stina Eliasson (c) Birgitta Carlsson (c)