Föreställningen om en naturrätt, dvs en i skapelsen förankrad rättsordning, som har anspråk på högre och mer allmän giltighet än de olika samhällenas skiftande och historiskt föränderliga rättssystem, tillhör mänsklighetens allra äldsta idéer på det samhälleliga, etiska och rättsliga området. Kritiserad och försvarad alltsedan 400-talet f Kr har denna föreställning ständigt återkommit i ny gestalt.
Efter det andra världskriget har den spelat en betydelsefull roll i den internationella rätten, där FN:s, Europarådets och andra internationella organisationers överenskommelser om mänskliga rättigheter, och i humanitära frågor, återspeglar naturrättsliga synsätt. Sådana synsätt har haft stor betydelse i åtskilliga staters interna konstitutionella debatt. Kunskap om och förståelse av naturrättsligt tänkande är väsentligt för att begripa många av de genomgripande politiska förändringarna i vår omvärld samt andra länders rättssystem. Detta gäller inte minst mot bakgrund av den europeiska integrationen.
Den naturrättsliga traditionen upplever idag något av en renässans. Även i Sverige har intresset för naturrättsliga studier starkt ökat, och flera vetenskapliga undersökningar har offentliggjorts. Den vetenskapliga bearbetningen av naturrätten i historiskt och aktuellt perspektiv har främst bedrivits inom rättsvetenskapen. En lärostol för studiet av naturrätten i idéhistoriskt och nutida perspektiv skulle utgöra en värdefull resurs i detta så angelägna arbete, inte minst inför ett svenskt medlemskap i EG.
Vid fastställande av kompetenskraven för en sådan lärostol bör rättshistorisk eller rättsfilosofisk meritering krävas, medan rättsvetenskaplig produktion i övrigt inte bör uppställas. Även meriter inom filosofi och religionsvetenskap bör beaktas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en professur i naturrätt vid juridiska fakulteten i Uppsala.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Svensson (kds)