Kunskapsförakt i nuvarande lärarutbildning
Om man vill ha en kår av skickliga lärare är det viktigt att ha en god rekrytering till yrket, en bra utbildning och goda fortbildningsmöjligheter. Nuvarande system lämnar tyvärr mycket övrigt att önska. T.ex. har dessvärre lärarutbildningen inte blivit bättre efter 1987 års ''reform'' av grundskollärarutbildningen, snarare har mycket av det bästa i de tidigare utbildningarna försvunnit. Den nya utbildningen är också administrativt besvärlig och ger en splittrad studiegång. Allmän pedagogik och didaktik har getts stort utrymme på bekostnad av en mera konkret och stadieinriktad ämnesmetodik.
Lärare från yrkeslivet behövs
De nuvarande utbildningskraven utesluter också i princip rekrytering av lärare från andra verksamhetsområden, t.ex. från näringslivet. Det är vår bestämda uppfattning att skolan skulle må mycket bra av att få in lärare som kommer från yrkeslivet och som ofta har både djupare och aktuellare kunskaper än många av dagens lärare. Dessa saknar oftast helt arbetserfarenheter utanför skolvärlden. Detta skulle hjälpa skolan att bryta sig ur den förhållandevis avskärmade och isolerade värld som skolan ofta utgör i dag.
Reformering av lärarutbildningen?
Besluten om skolstart från sex års ålder, kommunernas frihet att organisera skolväsende och nya läroplaner har i grunden förändrat förutsättningarna för lärarutbildningen. Den nya regeringen har glädjande nog också redan aviserat att ämnesstudierna i lärarutbildningen skall fördjupas, att man vill renodla undervisningsämnena och upplösa NO- och SO-blocken samt att en väg till läraryrket skall kunna vara att man börjar med ämnesstudier och avslutar med den pedagogiska utbildningen. En reformering av lärarutbildningen är således förestående bara några år efter den senaste ''reformen''.
Helt nytt system för lärarutbildning istället!
Ny Demokrati vill inte bara reformera den nuvarande lärarutbildningen utan föreslår ett helt nytt system för lärarutbildning som i stora drag baseras på:
Individualisering och specialisering
Utvecklingen mot individualiserad och årskursblandad undervisning måste prägla lärarutbildningen. De blivande lärarna bör kunna välja inriktning och specialisering betydligt friare än i dag. I skolor utan årskursbunden organisation i klasser finns det behov av lärare med olika profiler. Lärare bör också efter personliga kvalifikationer kunna tjänstgöra över de nuvarande stadiegränserna och mellan olika skolformer.
Allmän lärarutbildning
Grundskollärarutbildningen måste förändras i riktning mot ett mindre obligatoriskt innehåll med ökade möjligheter till specialisering. En inriktning bör vara undervisningen under de första skolåren -- sambandet med förskollärarutbildningen kan då utvecklas. En annan inriktning bör avse mellanstadiet och en tredje högstadiet. Härtill kommer specialisering på undervisningsområden, ämnen och t.ex. laborativ undervisning med stöd av datorer. Dessa specialiseringar skulle kunna väljas successivt och som kommpletteringsutbildning för yrkesverksamma lärare. Fördelen med sådana specialiseringar är inte minst att ämnes- och stadieanpassad didaktik och metodik får tillräcklig plats i utbildningen. Det innebär också en välbehövlig konkretisering. Utbildningen kan med fördel göras varvad. Redan det första studieåret bör innehålla en terminslång period som lärarkandidat i en skola. Skolorna svarar helt för denna period. Lärarkandidaten deltar i skolans arbete och får ersättning för det. Därefter följer utbildning i högskolans regi med praktisk tillämpning ute i skolor. Slutligen kommer den praktiska utbildningen i en skola. Den sker helt i skolans regi och utformas som en handledd tjänstgöring.
Ämnesorienterad utbildning
Gymnasielärarutbildningen bör givetvis ge direkt behörighet även på högstadiet. Ett flexiblare system bör utvecklas som ger de studerande större möjligheter att kombinera ämnesinriktad och pedagogisk utbildning. De skulle då inte behöva bestämma sig lika tidigt som nu för att bli gymnasie- eller högstadielärare eller om de skall välja ett annat yrke. En normal studieväg bör vara att på traditionellt sätt först ta ämnesstudierna och därefter de praktiskt pedagogiska. De senare bör kombineras med betald, tvåårig tjänstgöring i en skola. Denna studieväg skulle också passa för personer med kvalificerande studie- och arbetslivsbakgrund som vill byta från en annan yrkesverksamhet till läraryrket.
Lärarlegitimation
Legitimation bör ges tidigast efter två års lärartjästgöring i skola. Såsom är vanligt i andra länder kan en första utvärdering ske efter 90 dagar och en slutlig lämplighetsprövning göras vid tvåårsperiodens slut. Det skulle borga för att lärarna håller en god standard och öka respekten för deras professionalism -- vilket aktivt skulle medverka till att återge läraryrket den höga status det en gång hade.
Kvalitetskontroll -- censorer
Utbildning behöver kvalitetskontroll (liksom all annan produktion av tjänster och varor). En bra kvalitetskontroll uppstår delvis ''automatiskt'' i en framtida fri skola med konkurrens oh valfrihet för elever, föräldrar och lärare. Denna kvalitetskontroll räcker emellertid inte. Vi vill därför att samhället har en övergripande kontroll genom censorer.
Högre lärarutbildning
Många lärare vill gå vidare med fördjupade studier inom ett visst område. Studierna bör utformas så att de kan kombineras med partiell tjänstgöring. Det måste också bli möjligt för lärare att fortsätta med forskarutildning till licentiats- eller doktorsnivå. Alla skolor behöver ett antal lärare med djupa kunskaper inom sina specialområden, som kan bistå såväl andra lärare i utvecklingen av undervisningen som ''stjärnskotten'' bland eleverna. I förskola och på lågstadiet behövs det t.ex. lärare med särskild kompetens att undervisa i tal, läsning och skrivning och grundläggande matematik. En sådan speciell kompetens kommer att krävas inom alla ämnes- eller undervisningsområden.
Nya lärarutbildningsinstitutioner
Skolans utveckling och de ovan skisserade förändringarna i lärarutbildningen kommer att kräva en avsevärd förnyelse av institutionerna för lärarutbildningen. När skolorna går mot en ökad individualisering och mer av laborativa arbetsformer måste det få en motsvarighet i högskolans arbetsformer. Nuvarande linjeorienterade utbildning med lika studieprogrm för alla måste ersättas av individualiserade studieprogram anpassade till lärarkandidatens förkunskaper och individuella intressen. Våra skolor är mer betjänta av att få lärare med olika profiler och specialiseringar än lärare med dagens likriktade och ytliga utbildning.
Lärarkarriär
Lärarkarriären bör i första hand handla om att bli en bättre och mer erfaren lärare och få erkänsla för det. I dag är den enda egentliga befordringsmöjligheten att bli studierektor eller rektor -- dvs. att befordras bort från undervisningen! Flera befordringsvägar bör öppnas, t.ex. en kunskapsmässig där studier och forskning leder fram till lektorsbehörighet och kanske i slutänden en tjänst på högskolan, en pedagogisk-diktatisk där lärarskickligheten belönas och ansvaret för den lokala lärarutbildningen kan vara målet, en utvecklande där framtagande av nya läromedel och ny utrustning uppmärksammas osv. Varje skola kommer att ha sina arbetsformer och sin organisation.
Individuell lönesättning
Det ovan anförda leder också fram till att lärare som vill ta på sig nya uppgifter och ett ökat ansvar självklart också skall få stimulans och belöning i form av högre lön. De lärare som väljer att utveckla sin professionalism och lärarskicklighet skall lika självklart få högre lön. Individuell lönesättning och individuell bedömning av den personliga skickligheten (där även eleverna får vara med och bedöma) är därför både nödvändiga och önskvärda lösningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en helt ny lärarutbildning och nya rekryteringsvägar till läraryrket.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd)