Teologiska Seminariet, Lidingö och Betelseminariet, Bromma utbildar idag bl.a. pastorer och missionärer för tjänst framför allt i Svenska Missionsförbundet och Svenska Baptistsamfundet. F.n. utexamineras ett 40-tal elever varje år från denna 4-åriga högskoleutbildning, om man räknar samman både dem som går till tjänst som pastorer och som missionärer. Sedan länge är studenterna berättigade till studiemedel i vanlig ordning för högskolestudier. Utbildningen ger allmän behörighet till forskarutbildning vid de teologiska fakulteterna, något som allt fler utnyttjar. Lärarna har akademisk kompetens i de ämnen de undervisar i. Utbildningen är alltså i allt väsentligt att likställa med en teol. kand.-examen vid de teologiska fakulteterna.
Under arbetsnamnet Teologiska Högskolan, Stockholm, planerar nu Teologiska seminariet och Betelseminariet att tillsammans forma en fri teologisk högskola i Stockholm läsåret 1993/94.
Utbildningen i denna fria högskola ska erbjuda en fackutbildning som omfattar 160 alt. 200 poäng, med plats för 120--150 studenter. Som förhållandet redan är, skall också i den nya högskolan examinationsformerna följa gällande högskolenormer och utbildningen ge forskarbehörighet.
Ytterligare fakta kring utbildningen, lärarna, deras kompetens för forskning, forskningsråd m.m., har tillsänts Utbildningsdepartementet.
Finansieringen av den nya teologiska högskolan i Stockholm är planerad att ske på samma sätt som f.n. gäller för Teologiska Seminariet, Lidingö och Betelseminariet, Bromma: bidrag från de två samfund som är huvudmän, elevavgifter, forskningsbidrag, extern kursverksamhet och statliga bidrag. När det gäller just det statliga bidraget har sedan mer än tio år statsbidrag utgått till forskningsanknytning för de fria samfundens teologiska seminarier.
Enligt vår mening stämmer intentionerna med denna nya fria teologiska högskola utomordentligt väl med regeringsförklaringens målsättning: ''Den högre utbildningen och forskningen måste uppvärderas. Strävan skall vara att skapa mer autonoma universitet och högskolor''. Som bekant är detta ju en beprövad väg på te.x. Handelshögskolan i Stockholm, som ju får sin verksamhet finansierad med statsbidrag. En klar parallell finns också i den s.k. Menighetsfakulteten i Oslo, en fri teologisk högskola som sedan länge fått bidrag från norska staten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statligt stöd till den planerade teologiska högskolan, Stockholm.
Stockholm den 22 januari 1992 Rose-Marie Frebran (kds) Birgitta Carlsson (c)