Den läkarbrist som funnits i Sverige under hela 1970- och 80-talen fortsätter, särskilt uttalat i Norrlandslänen. Hösten 1991 var 250 specialist- och allmänläkartjänster vakanta i de fyra nordligaste landstingen som tillika utgör norra sjukvårdsregionen. Det motsvarar 15 procent av de inrättade tjänsterna. På grund av den otillräckliga grundutbildningen i regionen står dessutom flera hundra AT- och FV-block vakanta.
Riksdagen har under de senaste åren i flera sammanhang uttalat att samhället inte kan acceptera den brist på läkare som råder i vissa delar av landet.
Utbildningen av läkare i Umeå och den norra sjukvårdsregionen har avgörande betydelse för läkarförsörjningen. Undersökningar visar att upp till 70 procent av de läkare som utbildats i Umeå stannar kvar och tjänstgör i något norrlandsting efter examen. Samma erfarenhet har man från Tromsöutbildningen för de nordnorska fylkena.
Så länge inte läkarutbildningen utökas i Norrland räknar landstingen med att bristen kvarstår trots rekryteringssatsningar på tiotals miljoner kronor extra varje år. Enligt de nordiska läkarförbundens prognos från 1990 förvärras läkarbristen från sekelskiftet. Ett par år in på det nya seklet pensioneras flera läkare än vad det utexamineras nya. Som belysande exempel kan nämnas att Norrbottens läns landsting beräknat att mellan åren 2005 och 2015 kommer bara pensionsavgångarna inom länets läkarkår att vara 160 personer eller 60 procent av de specialister och allmänläkare som idag finns i landstinget.
UHÄ har i en arbetsrapport från 1989 angivit att antalet nybörjarplatser i läkarutbildningen måste ha utökats med 400 vid sekelskiftet för att läkarkåren inte skall minska efter 2008. Då det tar ca 13 år tills man är färdig specialist, är det hög tid att ytterligare öka utbildningen på läkarlinjen, i första hand i de regioner där bristen är störst.
I en utredning, som genomförts i samarbete mellan företrädare för Umeå universitet och landstingen i norra sjukvårdsregionen, föreslås nu att läkarutbildningen utökas med 50 platser från vårterminen 1994. Stora delar av den kliniska utbildningen för de nytillkomna platserna förutsätts läggas ut till sjukhus och vårdcentraler i regionen. Härigenom ges utbildningen en särskild norrlandsprofil. Med anledning av utredningen har samverkansnämnden för norra sjukvårdsregionen hemställt till regeringen och riksdagens social- och utbildningsutskott om utökning av läkarutbildningen i Umeå med 50 nybörjarplatser från vårterminen 1994. Västerbottens läns landsting har samtidigt hemställt om överläggningar med staten rörande ekonomiska och andra förutsättningar för genomförande av aktuell utökning av grundutbildningen för läkare i Norrland.
I regeringens budgetförslag för 1992/93 anges att ytterligare 12 500 årsstudieplatser vid universitet och högskolor skall tillkomma fram t.o.m. budgetåret 1995/96. Det är rimligt att 50 av dessa platser avsätts till utökad läkarutbildning i Norrland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att, inom ramen för den i budgetpropositionen aviserade utökningen av antalet platser i högskola och universitet fram t.o.m. 1995/96, en utökning av läkarutbildningen i Umeå sker med 50 platser från vårterminen 1994.
Stockholm den 23 januari 1992 Jan Erik Ågren (kds) Stefan Attefall (kds)