De regionala högskolorna skall anknyta till arbetslivet i respektive region och vara en resurs för utveckling av detta. Tillgång till högskoleutbildning skall också finnas för de grupper som redan är ute i arbetslivet och vill fortbilda sig, eller skaffa en grundläggande högskolekompetens.
Avsikten har från början varit att förlägga högskoleutbildning till de regionala centra, dvs huvudorten i respektive län. Distansutbildning och utlokalisering av kurser kan ytterligare bidra till att sprida utbudet geografiskt, men detta bör inte ske på bekostnad av en slagkraftig organisation på huvudorten. Detta gäller också Högskolan i Eskilstuna/Västerås (HE/V). Vi anser dock att en utlokalisering av den så kallade mellaningenjörsutbildningen med fördel kan ske till Köping. Detta bör komma till stånd så snart högskolestyrelsen finner att resurser för detsamma finnes.
HE/V har två län som underlag. Vi tvingas tyvärr konstatera att D- och U-län från början blev missgynnade vid fördelningen av resurser. HE/V har fått ungefär samma volym som motsvarande högskolor, vilka endast omfattar ett län av den storlek som Västmanland representerar.
Genom att sätta antalet ungdomar i relation till befintliga högskoleplatser inom Mälardalsområdet kan vi konstatera att det i Västmanlands och Sörmlands län går 31 ungdomar per årsstudieplats på den egna högskolan medan den motsvarande siffran för Uppsala är 3, och Stockholm 7. En något jämnare fördelning är nödvändig.
LIF-anslagen
Lokala och individuella linjer och fristående kurser blir särskilt betydelsefulla för de redan yrkesverksamma. Det finns därför anledning att särskilt uppmärksamma fördelningen av LIF-anslagen till de regionala högskolorna och vårdhögskolorna.
En jämnare fördelning är en absolut nödvändighet för att de regionala högskolorna ska kunna leva upp till sin roll. Inom Mälarregionen (A, C, D och U-län går endast 4 % av de samlade LIF-anslagen till HE/V, medan befolkningen i D- och U-län uppgår till drygt 20 % av densamlade folkmängden i denna region. Detta är inte en rimlig proportion.
Det föreslagna anslaget i regeringens budgetproposition uppgår till knappa 17 mkr. Det räcker för HE/Vs del till cirka 33 kronor per invånare i D- och U-län, jämfört med Östersunds 122 kr/inv, Falun/Borlänges 87 kr/inv, och Halmstads 64 kr/inv.
Genomsnittet för samtliga mindre och medelstora högskolor ligger strax över 60 kronor per invånare. Det skulle behövas ett tillskott på cirka 14 miljoner kronor för att HE/V skall nå upp till denna genomsnittliga nivå.
Socialdemokraterna har i en utskottsmotion pekat på det utmanande i att regeringen i budgetpropositionen inte ger de högskolor som saknar lärarutbildning någon del av den tidigare beslutade dimensioneringsökningen. Vi konstaterar dock att den föreslagna omfördelningen ger HE/V 24 nya årsstudieplatser inom ramen för LIF-anslaget.
Vi ansluter oss till detta förslag.
Lokalsituationen i Västerås
Västerås kommun har, tillsammans med Landstinget Västmanland och näringslivsintressenter lagt fram ett förslag till nybyggnation för HE/V i Västerås. Det är en paketlösning för både HE/V, Vårdhögskolan och eleverna. Förslaget har en mycket ambitiös tidsplan, där man räknar med att kunna ta de nya lokalerna i bruk till terminsstarten hösten 1993. Då måste emellertid byggarbetena komma igång senast hösten 1992.
I svar på en riksdagsfråga har utbildningsministern hänvisat till att beslut inte kan fattas förrän riksdagen tagit ställning till lokalplaneringen.
Vi vill emellertid understryka att socialdemokraterna i sin utskottsmotion inte haft något att anföra mot de i budgetpropositionen föreslagna investeringarna om 300 miljoner kronor för förbättring av högskolans lokalsituation under anslaget G 1.
Vi anser därför att det idag finns underlag för regeringen att fatta ett snabbt beslut i frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 24 LIF-platser till högskolan i Eskilstuna/Västerås,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett snabbt regeringsbeslut beträffande nybyggnationen i Västerås.
Stockholm den 27 januari 1992 Margareta Israelsson (s) Lena Hjelm-Wallén (s) Roland Sundgren (s) Berit Oscarsson (s) Göran Magnusson (s)