Högskolan i Örebro ligger i en region som sedan länge har satsat på utbildningar för ungdomar med funktionshinder. Den mest omfattande satsningen gäller döva och hörselskadade. Redan så tidigt som 1875 startade en dövstumsskola med ett brett upptagningsområde. Alltefter att diagnostiken inom hörselområdet har utvecklats har pedagogiken kunnat anpassas till helt döva men också till hörselskadade, som med hjälp av hörselförstärkande apparatur integrerats i skolor för normalhörande.
Örebro kommun är i samarbete med staten huvudman för de riksrekryterande gymnasiala utbildningarna för döva och hörselskadade. Det innebär att många familjer med döva eller hörselskadade ungdomar har flyttat till Örebro. Det blir därför naturligt för många av dessa studenter att söka till högskolan i Örebro.
Högskolan i Örebro kan idag erbjuda en relativt väl fungerande studiemiljö för studenter med hörselhandikapp. Det finns dock fortfarande en rad problem att hantera. Dessa är såväl tekniska som pedagogiska och attitydmässiga. Genom de förbättrade möjligheterna till gymnasieutbildning som idag finns för hörselhandikappade i Örebro, kommer med all sannolikhet tillströmningen av dessa studenter att öka till högskolan. Örebro räknar med att redan 1992 ha ytterligare ca 25 studenter med detta handikapp. Idag finns 16 studenter vid högskolan. Inom övriga universitet/högskolor varierar antalet hörselskadade studenter mellan noll och sex.
Inom högskolan i Örebro har det bildats en särskild arbetsgrupp med representanter för bl a riksgymnasiet, audiologiska kliniken RSÖ, berörda delar inom högskolan samt studerande för att ta fram olika utbildningsinsatser inom området ''att vara hörselskadad och bedriva universitets- och högskolestudier''.
Målet för högskolan i Örebro beträffande studenter med olika slag av funktionshinder är att skapa en studiemiljö som gör det möjligt att bedriva studier på samma villkor som för andra studenter. Ingen ska behöva avstå från utbildning p g a sitt funktionshinder.
Högskolan i Örebro känner ett särskilt ansvar för att utveckla kompetens i omhändertagandet av studenter med kommunikationshandikapp. Med tanke på Örebros speciella ställning som ''hörselstad'' kan de anses ha goda möjligheter att utveckla studiemiljö för de studenter som har hörselhandikapp.
Jag anser därför att regeringen skall utreda förutsättningarna för att göra högskolan i Örebro speciellt utrustad och organiserad för studenter med hörselhandikapp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för att göra högskolan i Örebro speciellt utrustad och organiserad för studenter med hörselhandikapp.
Stockholm den 27 januari 1992 Gudrun Norberg (fp)