Högskolan Karlskrona/Ronneby startade formellt sin verksamhet vid halvårsskiftet 1989. Utbildningslinjer finns främst inom områdena teknik, datalogi, ekonomi och samhällsplanering. De fristående kurserna omfattar dessutom en rad andra områden med inriktning inte minst mot det nya Europa. Högskolans elevantal är i dag ca 1 200.
De nya resurser som föreslås enligt budgetpropositionen innehåller enbart konsekvenser av tidigare fattade beslut. Utifrån innevarande budgetår 91/92 blir ökningen 60 årsstudieplatser inom teknisk utbildning och 45 årsstudieplatser för lokala och individuella linjer samt fristående kurser. Det är stor efterfrågan på högskolans utbildningsutbud. Det är därför viktigt att utbyggnaden av högskolan får fortsätta både vad gäller utbildningslinjer, fristående kurser och forskning.
En viktig del av högskolans verksamhet är forskning och forskarutbildning. Detta behövs för att trygga god kompetens och hög kvalitet inom grundutbildningen. Högskolans betydelse som motor i den regionala utvecklingen måste också särskilt understrykas. Drivkraften i denna motor är dock beroende på hur stor satsningen är inom forskning och utveckling. Tyvärr får vi dock konstatera att högskolan i Karlskrona/Ronneby är den högskola som tilldelats minst medel för forskningsändamål enligt budgetpropositionen. Detta trots att högskolans verksamhet inom grundutbildningen inte är minst i landet. Visserligen erhåller högskolan vissa medel även från andra källor men anslaget över budgeten är ändå den fasta och stadiga grund som man har att stå på. Det är ur denna synpunkt angeläget att högskolan i Karlskrona/Ronneby tillförs mer resurser för forskningsändamål. Detta kan ske genom omdisponering av det i budgeten aktuella anslaget.
Inriktningen av de fristående kurserna är främst en inriktning på internationalisering. Efterfrågan på och betydelsen av dessa kurser är naturligtvis stor. Det nya Europa växer fram mycket snabbt och för högskolan i Karlskrona/Ronneby som ligger geografiskt nära och som har goda kontakter både med västra och östra Europa betyder satsningen på en internationell inriktning mycket. Behoven är stora och mycket mer skulle kunna göras med utökade resurser. Även inom denna s k LIF-anslagsdel är det rimligt att tillföra högskolan Karlskrona/Ronneby utökade resurser. Även detta resurstillskott bör ske genom omdisponering inom det i budgeten aktuella anslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högskolan Karlskrona/Ronneby.
Stockholm den 24 januari 1992 Sven-Olof Petersson (c)