Sedan läsåret 1990/91 kan elever med annat hemspråk än svenska, och som behöver det, läsa ämnet svenska som andraspråk i gymnasieskolan och få betyg i detta ämne i stället för i det ordinarie svenskämnet.
Detta har inneburit en möjlighet för många invandrarelever att få en undervisning i svenska som är anpassad efter deras behov och förutsättningar. Modersmålssvenskan förutsätter både en språklig färdighet och en bakgrundskunskap om svenska kulturella förhållanden som många invandrarelever inte rimligtvis kan ha skaffat sig.
Emellertid ger ett betyg från gymnasieskolan i ämnet svenska som andraspråk inte allmän behörighet till högskolestudier. Detta medför svårigheter att motivera invandrarelever att delta i undervisningen. Många föredrar att försöka följa den ordinarie svenskundervisningen, ofta med studiemisslyckanden som följd.
Situationen blir dessutom orimlig, då betyget 3 från Komvux etapp 2 i svenska som andraspråk jämställs med det s.k. rikstestet, och således ger allmän behörighet till högskolestudier. I en situation där möjligheterna till samverkan mellan de båda skolformerna förutsätts öka, är det knappast logiskt att ett betyg i ett ämne värderas på helt olika sätt, beroende på om det erhållits i gymnasieskolan eller på Komvux.
Det centrala borde vara kravet på tillräckliga språkkunskaper i svenska för att kunna tillgodogöra sig högskolestudier. Detta kan tillgodoses genom att betyg i svenska som andraspråk från gymnasieskola, exempelvis kompletterat med krav på lägst betyget 3, jämställs med motsvarande betyg från kommunal vuxenutbildning.
Frågan är relevant även i ett perspektiv där de enskilda högskolorna ges större frihet att själva besluta om behörighetsbestämmelser. Detta torde främst avse den särskilda behörigheten till olika högskoleutbildningar. För den grundläggande nivå, som de allmänna behörighetsreglerna är avsedda att säkerställa, bör det finnas centrala bestämmelser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmän behörighet till högskolestudier för invandrarelever som läst svenska som andra språk i gymnasieskolan.
Stockholm den 24 januari 1992 Håkan Holmberg (fp)