Sverige är ett avlångt land och en stor del av landet är geografiskt beläget inom polcirkeln, där det större delen av året råder ett verkligt arktiskt klimat.
De speciella klimatiska förhållandena inom denna region innebär speciella levnadsförhållanden med särskilda påfrestningar på människan helt beroende av det stränga klimatet. Detta är välkänt för den bofasta befolkningen och börjar numera även vara föremål för studier av forskare. Att förbättra levnadsvillkor, hälsotillstånd och över huvudtaget livsbetingelserna för bosättning i denna region förutsätter forskning och utbildning.
Sedan ett flertal år finns inom den medicinska fakulteten vid Umeå Universitet ett dokumenterat intresse för arktisk forskning och arktisk medicin.
Forskningen omfattar bl.a. människans fysiologiska och patologiska reaktioner, anpassning och prestationsförmåga -- exempelvis att kunna bygga hus i arktisk kyla -- epidemiologi och miljöhygien. Denna forskning är beroende av samverkan med andra forskningsområden. En verksamhet inom ramen för ett center för arktisk forskning skulle underlätta kontakter inte enbart över fakultetsgränserna utan även med olika institutioner i andra länder.
En redan etablerad nordisk samarbetskommitté för nordisk forskning fyller en viktig funktion. Nu föreligger också ökade möjligheter att etablera samarbete med staterna inom f.d. Sovjetunionen inom arktisk medicin, särskilt populationsgenetisk forskning.
Det första internationella mötet kring ämnet arktisk hälsoforskning var i Alaska USA år l967 och samlade forskare från hela världen. Det följdes upp tjugo år senare vid ett liknande symposium i Umeå. Kontakter och forskning är redan etablerad mellan nationerna inom den arktiska regionen.
Vid Umeå Universitet finns även sedan l983 ett center för arktisk kulturforskning.
Umeå Universitets nordliga läge har även medfört att många projekt kommit att fokuseras på frågeställningar som är förknippade med arktisk eller subarktisk miljö.
Vid en rad av institutioner vid Umeå Universitet bedrivs redan nu forskning med anknytning till förhållanden kring den arktiska miljön, exempelvis ekologisk botanik, fysisk botanik, ekologisk zoologi, geografi och mikrobiologi.
Polartrakterna har på senare år alltmer tilldragit sig ett ökat intresse i politiska, ekonomiska och folksrättsliga avseenden.
Många arktiska forskningscentra runt om i världen har därför inkluderat säkerhetspolitisk forskning i sina program.
Vid Umeå Universitet har intresset kring internationell politik, säkerhetspolitik, freds- och konfliktforskning samt folkrätt vuxit starkt.
I samband med att regeringen nu förbereder den forskningspolitiska propositionen vill vi därför föra fram frågan om bildandet av ett Center för Arktisk forskning vid Umeå Universitet. Redan nu finns etablerade internationella kontakter inom olika forskningsområden som rör förhållanden inom Arktis. I Umeå skulle man kunna bygga upp en verksamhet -- ett nationellt centrum för arktisk forskning -- med arktisk medicin, kulturforskning, naturvetenskaplig polarforskning och arktisk konflikt- och säkerhetsforskning som huvudämnen. Regeringen bör återkomma med ett sådant förslag i den forskningspolitiska propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett center för arktisk forskning i Umeå.
Stockholm den 24 januari 1992 Ulla Orring (fp) Britta Bjelle (fp)