Den svenska universitetsforskningen behöver den injektion som en livaktig kvinnoforskning innebär. Vid en internationell jämförelse är de svenska satsningarna på detta område tämligen begränsade. Speciellt svår är situationen för de kvinnliga forskare som vill arbeta med kvinnoteoretiska frågeställningar på de enskilda universitetsinstitutionerna. Deras möjligheter till självständigt och kreativt nyskapande är begränsade.
I förhållande till den totalt manligt dominerade forskarvärlden är de insatser som gjorts hittills mycket begränsade och framtiden är oviss. Den kvinnoforskning som utförs i dag finansieras genom forskningsrådsmedel i stor utsträckning. Konkurrensen är mycket stor och de projekt som, liksom kvinnoforskningen, ställer provokativa frågor, utmanar etablerade kunskaper och värderingar har små möjligheter att få anslag.
Kvinnoforskningen för in nya perspektiv i redan etablerad vetenskap. Problematiseringen av könsrelationer i samhälle och arbetsliv har bidragit till att skapa ny kunskap. Forskningsområdet är nytt och har en självständig teori och metodutveckling som måste få stöd att växa utan de ständiga konfrontationer som uppstår när kvinnoforskarna utmanar gamla kunskaper och värdesystem.
Det finns i dag ett tiotal tjänster inom hela universitets- och högskoleväsendet var innehavare har uttalade möjligheter att arbeta med kvinnoforskning. 1983 inrättades en professur i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet. Numera finns sex forskartjänster inrättade vid humanistiska-samhällsvetenskapliga forskningsrådet. I och med den senaste forskningspropositionen som lades av den socialdemokratiska regeringen inrättades tre nya professurer, samtidigt som jämställdhetsforskningsdelega tionen lades ned. Till detta kommer även den verksamhet som utförs vid fora för kvinnoforskning vid universiteten. I dag finns åtta forumorganisationer med en budget på sammantaget omkring 6 milj.kr. Denna verksamhet har än så länge mycket få egna forskartjänster.
Vid arbetslivscentrum har under de senaste åren en livaktig kvinnoforskning funnits som fungerat i dialog med kvinnoforskningen vid universiteten. Nedskärningen av arbetslivscentrum innebar en drastisk minkning av antalet kvinnliga forskare och kvinnoforskare vid arbetslivscentrum. Totalt sett är kvinnoforskningen utsatt för stor press. Regeringens aviserade nedläggning av FRN skulle innebära ytterligare en nedskärning av resurserna för kvinnoforskning.
Det är av synnerlig vikt att tillräckliga resurser avsätts vid universitet och högskolor för att varaktigt främja och utveckla kvinnoforskningen. Ett möjligt sätt är att inrätta en kvinnoforskningsstiftelse. Det kan förslagsvis ske genom att en större summa fonderas, exempelvis 200 milj.kr., och förvaltas av en stiftelse. Denna stiftelse skall ledas av en styrelse.
Om löntagarfondernas tillgångar helt eller delvis fördelas till universiteten är det ytterst angeläget att en del av dessa avsättes till en ovan nämnd stiftelse om forskning om könsrelationer i arbetsliv och samhälle.
Avkastningen från de fonderade medlen skulle förslagsvis användas tillatt finansiera ett tiotal tjänster vid universitet och högskolor med inriktning på forskning och undervisning om könsrelationer i arbete och samhälle,bildandet av ett kvinnovetenskapligt forskningsråd där forskare kunde söka medel för forskningsprojekt,stödjande av forumorganisationerna för samordning och uppföljning av hur tjänster och forskningsmedel används och dessutom för initierande av ny forskning på området. Detta ''samordningskansli'' kunde lämpligen kopplas till någon existerande forskningsorganisation inom eller utanför universitetsvärlden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en forskningsstiftelse med inriktning på forskning om könsrelationer i arbetsliv och samhälle.
Stockholm den 24 januari 1992 Ines Uusmann (s) Margareta Winberg (s) Anita Gradin (s) Maj Britt Theorin (s) Ingegerd Sahlström (s) Maj-Inger Klingvall (s)