Universitetet i Linköping, ULi, har en stark bas för forskning och utbildning inom informationsteknologiområdet. Verksamheten har byggts upp kring en kärna av vetenskapliga ämnesområden samlade inom ett antal storinstitutioner med ett tvärvetenskapligt arbetssätt. Genom ett mångårigt stöd från STU, NFR, NMP4 och IT4 och ett av föregående forskningspolitiska proposition initierat samarbete med FOA3 har den informationsteknologiska forskningsprofilen kunnat förstärkas. Kompetent ledning och personal har framgångsrikt kunnat rekryteras och behållas. Samtidigt har ny industriell verksamhet skapats kring universitetet.
Universitetet i Linköping erbjuder en god grund för en fortsatt satsning på kunskaps- och kompetensuppbyggnad inom ett för svenskt näringsliv och offentlig förvaltning centralt avsnitt.
Mot denna bakgrund föreslås i det följande inrättandet av ett Centrum för Nedrustningsforskning vid Universitetet i Linköping.
Sedan hösten 1988 har ULi, FOA, UD och Försvarsstaben utrett möjligheterna till verksamhet i Linköping inom nedrustningsområdet. Syftet skulle vara att bedriva teknisk forskning kring frågor rörande nedrustning och rustningskontroll för att skapa insikt i problemområden och för att finna nya vägar för förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder, nedrustningsavtal och verifikationsåtgärder. Avsikten skulle vara att inledningsvis fokusera insatserna på frågeställningar som faller inom informationsteknologins område och där det finns en naturlig bas genom pågående verksamhet inom ULi och FOA. Ett Centrum för Nedrustningsforskning skulle skapa intressanta möjligheter till samarbete och kompetensutveckling inom ULi och FOA3 och insatserna skulle kunna öka Sveriges trovärdighet i de internationella nedrustningssträvandena.
Centrum för Nedrustningsforskning skulle kunna utformas i analogi med det befintliga Centrum för Industriell Informationsteknologi. Forskarna vid Centrum skulle vara knutna till existerande institutioner inom ULi eller FOA. En styrgrupp för att värdera förslag till forskningsinsatser skulle utses av ULi och FOA gemensamt och i samråd med UD. Forskningsprojekten skulle finansieras med ett speciellt anslag till Centrum. Resursbehovet har uppskattats till ca 10 milj.kr. per år.
Vi motionärer anser att planerna på ett Centrum för Nedrustningsforskning vid Universitetet i Linköping är väl värda att realisera. Enligt vår mening bör frågan aktualiseras i samband med beredningen av 1993 års forskningspolitiska proposition och regeringen återkomma med förslag i denna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett centrum för nedrustningsforskning vid universitetet i Linköping.
Stockholm den 24 januari 1992 Berit Löfstedt (s) Maj-Inger Klingvall (s) Viola Furubjelke (s) Inge Carlsson (s) Sonia Karlsson (s) Ingvar Björk (s) Lars Stjernkvist (s)