I förhållande till andra utbildningar inom AES-sektorn har den femåriga psykologlinjen vissa unika kännetecken: Den styrs av en central utbildningsplan, fastställd av UHÄ, och skall, tillsammans med ett års praktisk tjänstgöring under handledning, vara legitimationsgrundande och direkt förberedande för yrkesverksamhet som psykolog. Även med den nya examensordningen förväntas psykologutbildningen vara en av de få utbildningar som kommer att styras av centralt fastställda måldokument. Psykologutbildningen skall dessutom vara behörighetsgivande för tillträde till den statliga psykoterapiutbildningen. Undervisningen präglas, speciellt under de tre sista åren, relativt lite av föreläsningar, men desto mer av handledning individuellt och i grupp. Dessa undervisningsformer är absolut nödvändiga om de utbildningsmål som anges i den centrala planen skall uppnås och följaktligen också om universitetens trovärdighet hos legitimationsgivande myndighet skall förbli intakt. Denna handledning är också ett oavvisligt krav för att rimlig säkerhet skall råda för den blivande psykologens klienter.
Självfallet måste årsstudieplatskostnaden på en utbildningslinje, där den centrala utbildningsplanen styr att handledning, såväl individuellt som i mindre grupper, måste ha en så framträdande plats, bli högre än på utbildningar med traditionella akademiska undervisningsformer. Jämförelser med utbildningar inom andra sektorer, t.ex. vårdsektorn (med bl.a. den näraliggande psykoterapiutbildningen), torde härvid vara mera relevanta än jämförelser inom AES-sektorn.
Under de tre sista åren av psykologutbildningen kan man särskilja två typer av kurser. Den ena är sådana kurser som på grund av sin karaktär inte tål några som helst reduktioner eller nedskärningar. Exempel på sådana kurser är praktik, egenterapi och handlett klientarbete. Dessa kursers genomförande är beroende av externa lärare, och beträffande de två sistnämnda gäller också att antalet timmar bestäms av att psykologutbildningen också skall ge behörighet till antagning till psykoterapiutbildningen. Den andra typen av kurser är sådana som med stora svårigheter kan ges, trots att de reella reduktioner som skett under de senare åren av ovannämnda skäl uteslutande drabbat dem.
Den förstnämnda typen av kurser, om sammanlagt 25 poäng (av totalt 120 under de sista tre åren), är mycket kostnadskrävande. T.ex. krävde dessa 25 poäng läsåret 1990/91 i Lund 54 % av den totala tilldelningen för de sista tre åren. Detta fick i sin tur till konsekvens att de resterande 95 poängen utsattes för en reduktion med 37 %. Innevarande läsår krävs ytterligare nedskärningar. Följaktligen har under de senaste två åren nästan 50- procentiga nedskärningar drabbat en stor del av utbildningen. Förhållandena är likartade även vid de andra universiteten.
Riksdagen beslutade våren 1991 om en viss utökning av antalet nybörjarplatser på psykologlinjen. För dessa platser anvisades medel, som med ca 45 % överstiger tilldelningen för de ''gamla'' platserna.
För att uppnå de i den centrala utbildningsplanen uppställda målen och för att ge de blivande klienterna en tillräcklig trygghet krävs en avsevärd resursförstärkning till psykologlinjen.
Det är viktigt att i nuläget göra centrala insatser för att garantera nivån på psykologlinjen. Vid övergången till ett helt decentraliserat resurstilldelningssystem riskerar man att missförhållanden som de ovannämnda permanentas. De reella möjligheterna att lokalt tillrättalägga snedfördelningen är minimala. För en legitimationsgrundande utbildning kan detta komma att få mycket olyckliga konsekvenser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om psykologutbildningens årsstudieplatskostnad och resurser.
Stockholm den 26 januari 1992 Björn Samuelson (v) Elisabeth Persson (v) Gudrun Schyman (v) Rolf L Nilson (v)