Inrättande av utbildning för grundskollärare med inriktning mot årskurserna 4--9 vid högskolan i Gävle/Sandviken
Regeringen har i propositionen föreslagit ökning av antalet nybörjarplatser inom grundskollärarutbildningen. För årskurserna 4--9 föreslås ett nyinrättande läsåret 1992/93 vid högskolorna i Växjö och Örebro. Detta motiveras dels med att basorganisationen ska bli så stark som möjligt, dels med att lärarutbildningsbehov finns och att den ämnesteoretiska lärarutbildarkompetensen finns på dessa orter.
Vid högskolan i Gävle/Sandviken utbildas f.n. grundskollärare med inriktning mot årskurserna 1--7. Det sker dels inom reguljär utbildningslinje i Gävle, dels som distansundervisning, dels som vidareutbildning av förskollärare och fritidspedagoger. En nära samverkan sker med komvuxenheterna i Gävleborgs län för att erbjuda möjligheter till den för behörigheten nödvändiga kompletteringen av gymnasiebetygen. Ett omfattande arbete har skett för att skapa en utbildning där ämnesteori, metodik och praktik integreras under hela studietiden.
Aktuella undersökningar visar att behovet av grundskollärare är mycket stort i Gävleborgs län. Högskolan har genom en enkät till samtliga kommuner kunnat påvisa att fram till år 2005 är behovet av nyrekrytering av grundskollärare drygt 1 300, varav ca 450 i årskurserna 4--9. För ämnesområdet matematik och naturorienterande ämnen är behovet särskilt stort. Viktiga faktorer vid bedömningen är den s.k. barnboomen, den flexibla skolstarten, minskad undervisningsskyldighet och pensionsavgångar. I propositionen sid. 57 påpekas att ju kortare avståndet till lärarutbildningen är desto högre är i regel andelen behöriga lärare i skolan. För att säkerställa länets behov av grundskollärare samt kunna tillgodose även behoven från kringliggande län är det önskvärt med ett fullständigt lärarutbildningsutbud vid högskolan i Gävle/Sandviken.
Goda erfarenheter finns av nuvarande utbildning för årskurserna 1--7. En förstärkt basorganisation ger möjlighet till en för skolområdet viktig samverkan mellan utbildning för årskurserna 1--7 och 4--9. Lärarresurserna finns redan i stor utsträckning, och möjligheterna att rekrytera nya lärarutbildare är mycket goda, delvis beroende på närheten till Uppsala. Ett stort intresse finns vid högskolan att utveckla nya kursplaner för en utbildning med inriktning mot årskurserna 4--9.
Jag föreslår att riksdagen uttalar som sin mening att högskolan i Gävle/Sandviken läsåret 1992/93 tilldelas anslag under rubriken Särskilda åtgärder (sid. 61) för att under nämnda läsår utveckla kursplaner för utbildning av grundskollärare med inriktning mot årskurserna 4--9 och att en sådan utbildning förutsätts starta läsåret 1993/94. Antalet nybörjarplatser kan i dag beräknas till 50.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av grundskollärare med inriktning mot årskurserna 4--9 vid högskolan i Gävle/Sandviken.
Stockholm den 16 mars 1992 Bertil Måbrink (v)