Frågan om optikerutbildning inom högskolans ram har varit föremål för motionsyrkanden i många år.
Det är därför mycket glädjande att utbildningsdepartementet i oktober 1991 givit Karolinska institutet och Linköpings universitet i uppdrag att yttra sig över förutsättningarna att inordna optikerutbildningen i högskolan.
Som grund för uppdraget låg bl a yttranden från socialstyrelsen och Sveriges legitimerade Optikers riksförbund.
Undertecknade har tagit del av de synnerligen positiva förslagen från respektive utbildningsanordnare. Båda föreslår en treårig högskoleutbildning omfattande 120 poäng med starka inslag av forskning och kliniskt arbete.
En sådan föreslagen utbildning skulle tillfredsställa de önskemål som socialstyrelsen, Synskadades Riksförbund och Sveriges legitimerade Optikers riksförbund anfört i sina tidigare remissvar.
Utbildnigen skulle även få en internationell nivå som motsvarar kraven inom bl a EG.
Utbildningsministern anför i prop. 1991/92 100 bil. 9 avsnitt D. att han har för avsikt att ta upp frågan om inrättande av en optikerutbildning i högskolan inom ramen för ett samlat beredningsarbete inför treårsbudgeten 1993/94--1995/96.
Vi vill med denna motion understryka det angelägna i att detta sker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att optikerutbildningen snarast bör inordnas inom högskolan.
Stockholm den 24 januari 1992 Gullan Lindblad (m) Birger Hagård (m)